Commission de la Mobilité, des Entreprises publiques et des Institutions fédérales

Commissie voor Mobiliteit, Overheidsbedrijven en Federale Instellingen

 

du

 

Mardi 19 septembre 2023

 

Après-midi

 

______

 

 

van

 

Dinsdag 19 september 2023

 

Namiddag

 

______

 

La réunion publique de commission est ouverte à 14 h 47 et présidée par M. Jean-Marc Delizée.

De openbare commissievergadering wordt geopend om 14.47 uur en voorgezeten door de heer Jean-Marc Delizée.

 

01 Actualiteitsdebat over de remuneratie van de nieuwe CEO van bpost en toegevoegde vragen van

- Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De verloning van de nieuwe CEO van bpost" (55038474C)

- Raoul Hedebouw aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De verloning van de nieuwe CEO van bpost" (55038475C)

- Sofie Merckx aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "Het loonpakket van de nieuwe CEO van bpost" (55038476C)

- Michael Freilich aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De transparantie betreffende het salaris van de nieuwe CEO van bpost" (55038498C)

- Nathalie Dewulf aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De aanstelling van de nieuwe CEO van bpost" (55038513C)

- Jef Van den Bergh aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De verloning van de nieuwe CEO van bpost" (55038524C)

- Melissa Depraetere aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De nieuwe CEO van bpost" (55038573C)

- Josy Arens aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "Het loonplafond voor CEO's van overheidsbedrijven" (55038599C)

- Jean-Marc Delizée aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "Het loon van de nieuwe CEO van bpost" (55038628C)

- Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De loonkloof bij bpost" (55038572C)

- Marianne Verhaert aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De nieuwe CEO van bpost" (55038678C)

- Wouter De Vriendt aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De nieuwe CEO van bpost" (55038697C)

01 Débat d'actualité sur la rémunération du nouveau CEO de bpost et questions jointes de

- Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "La rémunération du nouveau CEO de bpost" (55038474C)

- Raoul Hedebouw à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "La rémunération du nouveau CEO de bpost" (55038475C)

- Sofie Merckx à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le package salarial du nouveau CEO de bpost" (55038476C)

- Michael Freilich à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "La transparence en ce qui concerne le traitement du nouveau CEO de bpost" (55038498C)

- Nathalie Dewulf à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "La désignation du nouveau CEO de bpost" (55038513C)

- Jef Van den Bergh à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "La rémunération du nouveau CEO de bpost" (55038524C)

- Melissa Depraetere à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le nouveau CEO de bpost" (55038573C)

- Josy Arens à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le plafond salarial pour les CEO des entreprises publiques" (55038599C)

- Jean-Marc Delizée à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le salaire du nouveau CEO de bpost" (55038628C)

- Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "L'écart salarial chez bpost" (55038572C)

- Marianne Verhaert à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le nouveau CEO de bpost" (55038678C)

- Wouter De Vriendt à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le nouveau CEO de bpost" (55038697C)

 

01.01  Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mijnheer de voorzitter, ik wil u bedanken omdat u direct ingegaan bent op de vraag om mevrouw de minister uit te nodigen. Mevrouw de minister, ik ben blij dat u hier aanwezig wil zijn. Het onderwerp is superbelangrijk en het loon van deze CEO leeft enorm bij de mensen. We zijn dan ook heel blij dat we hierover kunnen debatteren.

 

De PVDA heeft een berekening gemaakt van de gemiddelde lonen van de werknemers gedurende de voorbije tien jaar. Het gemiddelde loon van de werknemers is de voorbije tien jaar met 10.000 euro gedaald. Dat is berekend op basis van de loonkost per werknemer voor een jaar. In de voorbije tien jaar is dat dus niet gestegen, maar gedaald.

 

Hoe komt het nu dat de lonen verlaagd zijn in de plaats van verhoogd? Belangrijk daarin is onder andere dat de meeste werknemers vroeger een ambtenarenstatuut hadden. Daarna zijn het contractuelen geworden. Nu is er het nieuwe statuut van hulppostbode, dat gecreëerd werd in 2013. Die mensen doen hetzelfde werk als de andere postbodes, maar worden veel slechter betaald.

 

Ik heb met heel veel mensen gesproken en ik heb ook heel veel verontwaardigde reacties gekregen van de werknemers over het loon van de CEO, die in totaal 1,3 miljoen euro krijgt. Hij krijgt al 250.000 euro om te beginnen, geld waarvoor hij nog niets heeft moeten doen. Veel postbodes moeten een tweede job doen om rond te komen. Ik heb met een alleenstaande vrouw gesproken die ieder weekend een flexi-job doet om toe te komen. In Terzake zei u niet wist wat het loon was van een beginnende postbode is. Dat is weinig, namelijk 2.000 euro bruto. Dat is een uurloon van 13 euro, een heel laag loon dus. Die mensen kunnen daar niet van leven. Dat is een eerste probleem.

 

Ten tweede, als het personeel om middelen vraagt om hun job goed te kunnen doen, dan zijn die er niet. Ik heb ongelooflijk veel mensen horen zeggen dat ze al tien of twintig keer gevraagd hebben om een bepaalde machine te repareren, maar dat gebeurt niet. Dan moeten ze de vraag opnieuw stellen, maar de machines worden nog steeds niet hersteld. Op Brucargo is een zwaar ongeluk gebeurd waarbij een werknemer een been brak door het gebruik van een kapotte machine, hoewel de vakbondsafgevaardigde wel tien keer tevergeefs had geprotesteerd. Nu zit die mens thuis, geopereerd, met alle miserie van dien. Dat is de situatie op het terrein.

 

Voor het salaris van de volgende CEO zijn er blijkbaar echter geen problemen. Ik was verontwaardigd toen ik de uitzending zag waarin gezegd werd dat zijn salaris marktconform moest zijn. Als wij een goede CEO willen, moeten wij hem veel geld geven, want anders is het geen goede CEO. Marktconform? Maar wat met de mensen die er elke dag voor zorgen dat bpost draait? Die zorgen uiteindelijk voor de meerwaarde. Voor die mensen wordt er niet gesproken over marktconformiteit. Meer en meer beginnen die te werken als interim, of met een tijdelijk contract. Ze krijgen pas later een vast contract, maar ondertussen haken veel mensen af.

 

Dat is toch een tegenstelling, tussen een superhoog loon voor de CEO – een loon dat zelfs het vastgelegde plafond overschrijdt – en het loon van de gewone werkende mensen die ervoor zorgen dat bpost draait, die er elke dag zijn, in weer en wind, om de post rond te brengen. Met die mensen wordt ongelooflijk weinig rekening gehouden.

 

Er is heel veel commotie bij die mensen omdat de CEO 250.000 euro krijgt nog voor hij begint. Die mensen zijn daar heel boos over. Ik vraag mij trouwens af welke constructie de heer Peeters zal opzetten als CEO van bpost. Wordt hij freelancer, zelfstandige of heeft hij al een vennootschap opgericht op zijn bonussen in onder te brengen?

 

De PVDA wil dat bpost opnieuw investeert in het operationele personeel. Die mensen creëren de meerwaarde voor het postbedrijf en in de maatschappij. Bpost zal de lonen van het personeel trouwens moeten verhogen als het zijn honderden vacatures ingevuld wil zien.

 

Er is onlangs nog een actie geweest in Wetteren wegens een tekort aan personeel. De mensen kunnen bovendien niet rondkomen. Ik heb gisteren nog een bericht gekregen van iemand die zei dat ze twee rondes moesten samen gooien omdat er niet genoeg mensen zijn. Kortom, het is dweilen met de kraan open voor de gewone mensen.

 

Ik heb hierover enkele vragen, mevrouw de minister. De CEO zal liefst 52 keer het loon van een postbode verdienen. Hoe kijkt u naar die loonkloof? Wat is er voor u aanvaardbaar?

 

Vooruitfractieleidster Melissa Depraetere zei dat als het loon van de CEO verdubbelt, ook de lonen van de werknemers moeten stijgen. Gaat u akkoord met die uitspraak en hoe gaat u daar gevolg aan geven?

 

Hebt u al gesproken met Chris Peeters over de toekomst van bpost? Zo ja, wat is zijn visie op de loonkloof binnen bpost?

 

01.02  Sofie Merckx (PVDA-PTB): Monsieur le président, j'interviendrai de façon assez brève, ma collègue Mme Vindevoghel ayant déjà très bien expliqué ce dont il s'agit.

 

Madame la ministre, le 6 septembre, Mme Hanard, PS, présidente du conseil d'administration de bpost, annonçait fièrement la venue d’un nouveau CEO. Nous nous sommes immédiatement interrogé à propos de son salaire. Nous avions d’ailleurs déjà déposé nos questions avant que la presse ne révèle que le salaire de M. Peeters ne serait pas le salaire maximum prévu pour les entreprises publiques, de 290 000 euros, ou la norme du premier ministre; qu’il ne serait même pas le salaire maximum autorisé dont nous avons parlé, de 650 000 euros par an; mais qu’il s'élèverait carrément à 1,2 million d’euros par an – pas moins de 200 000 euros en plus que son prédécesseur.

 

Nous avons ici l’évolution du salaire des différents CEO. On peut voir qu’il explose. Or, quand on regarde le salaire des postiers sur les dix dernières années, on ne constate aucune augmentation. Au contraire, en moyenne, on relève une diminution. Pourquoi? Parce que bpost engage aujourd'hui des contractuels, parce que les contrats sont beaucoup plus précaires qu’avant.

 

Dès l’annonce de ce salaire, mon facteur m’a immédiatement envoyé un message. Il était indigné. Il m’a communiqué sa fiche de paie. Alors qu'il gagne 2 000 euros net par mois, après 20 ans de service, il a appris que le nouveau CEO de bpost ne gagnerait ni 290 000 euros, ni 650 000 euros par an, mais bien 1,2 million d’euros par an. C’est scandaleux!

 

Mais ce qui fut encore plus scandaleux, c'était de vous entendre, madame la ministre, défendre ce salaire à Terzake. Je pensais qu’Ecolo-Groen était le parti qui défendait la modération salariale.

 

En outre, nous sommes très étonnés. En effet, le PS, à la tête du conseil d'administration de bpost, accepte ce salaire-là. Il y a quelques années encore, M. Magnette, à l’époque ministre fédéral des Entreprises publiques, disait: "Il n’est pas acceptable qu’au sommet des entreprises publiques, on gagne cinq, six, sept fois plus que le premier ministre de ce pays." Ça, c'était le PS en paroles! Mais apparemment, aujourd'hui, le PS en pratique accepte ce salaire-là.

 

Madame la ministre, j'en viens à mes questions précises. Quel est le salaire exact de M. Peeters? Comment son salaire est-il constitué? Est-il encore question, par exemple, de stock options? 

 

L'ensemble du gouvernement a-t-il donné l'accord pour ce salaire-là, y compris les partis dits de gauche tels que le PS et Ecolo? Y aura-t-il encore une assemblée générale de bpost? Ce salaire doit-il encore être confirmé? Y a-t-il éventuellement encore une chance que ce salaire ne soit pas payé?

 

01.03  Nathalie Dewulf (VB): Mijnheer de voorzitter, mevrouw de minister, de heer Peeters heeft zich al bewezen als een sterke leider bij Elia. Hij is vooral bekend door zijn monopolie op de energietransmissie van de hoge voltages in België. Bpost is nota bene een speler op de competitieve markt voor een heel groot deel van zijn diensten.

 

Mevrouw de minister, ik heb de hiernavolgende vragen.

 

Op welke specifieke ervaringen die zijn naar Europese normen hoge salaris verantwoorden, kan de heer Peeters zich beroepen om de problemen specifiek voor bpost op te lossen?

 

Waren er andere kandidaten die over meer ervaring bij bpost beschikten? Werden die kandidaten gehoord tijdens de selectieprocedure? Op welke basis werden zij opzijgeschoven?

 

Op basis van welke KPI’s en/of te behalen doelstellingen gingen de regering en u over tot het verhogen van het salaris van de nieuwe CEO van bpost? Wat is de exacte resultaatsverbintenis waaraan de nieuwe CEO zich dient te verbinden ter verantwoording van de toch wel erg hoge verloning? Kan de regering het geld terugvorderen, indien zou blijken – dit is belangrijk – dat de nieuwe CEO dan toch niet over de gewenste capaciteiten beschikt om de vastgelegde doelstellingen te halen?

 

Ten slotte, mevrouw de minister, kunt u meer uitleg geven bij wat u verstaat onder ‘marktconforme verloning’? Over welke markt gaat het: de Belgische, de Europese of de globale markt?

 

01.04  Jef Van den Bergh (cd&v): Mijnheer de voorzitter, collega’s, mevrouw de minister, mijn toon zal enigszins anders zijn. Wij mogen immers tevreden zijn dat er een CEO is gevonden en met name een CEO die de nodige adelbrieven kan voorleggen en die heeft aangetoond dat hij een bedrijf van enige omvang op een goede manier kan leiden. Hoe we het ook draaien of keren, daar heeft bpost vandaag dringend nood aan.

 

Voor de zomer van 2023 is door verschillende fracties herhaaldelijk de vraag gesteld waar de nieuwe CEO bleef en hoe lang wij nog met de CEO ad interim moesten blijven werken. Daarbij komen alle problemen die er zijn geweest en die nog dagelijks worden beschreven, zelfs vandaag nog met het verhaal van de heer Muls. Het was dus dringend tijd dat opnieuw een sterk leidersfiguur aan de top van bpost kwam. We mogen hopen dat die belangrijke taak kan worden ingevuld door de heer Peeters.

 

Wanneer het over remuneratie en verloning gaat, komen emotionaliteit en profilering uiteraard altijd snel de kop opsteken. Op dergelijke momenten is het echter belangrijk ook rationeel te blijven en te bekijken hoe de postmarkt functioneert en hoe het er in andere landen aan toegaat. Ik neem aan dat dit voldoende is gedaan om de remuneratie te kunnen bepalen.

 

Ik neem ook aan dat het renumeratiecomité binnen de raad van bestuur van een bedrijf dat de laatste maanden al zoveel op zijn kop heeft gekregen dat ernstig en weloverwogen heeft gedaan en de afweging heeft gemaakt dat dit verdedigbaar is. Ik krijg van u graag die bevestiging alsook wat meer informatie over de manier waarop het selectieproces is verlopen.

 

Wat me meer heeft gestoord, is het gebrek aan transparantie. Toen de naam van de CEO werd bekendgemaakt, werd er niet onmiddellijk duidelijkheid gecreëerd over de renumeratie, terwijl we de voorbije maanden niets anders hebben gehoord dan dat bpost transparantie nodig heeft, op alle vlakken, over wat er is gebeurd in het verleden, maar zeker ook voor de toekomst. Ik herinner me de woorden van de voorzitster van de raad van bestuur, die zei dat transparence totale het motto moet zijn waarmee bpost aan de slag moet. Als er dan zo’n mist wordt gespuid over het loon van de CEO, dan maak ik mij toch wat zorgen over dat voornemen.

 

U hebt verwezen naar de autonomie van bpost en van het renumeratiecomité van het overheidsbedrijf, terwijl in het verleden verschillende van uw partijgenoten zelf hebben opgeroepen om naar gematigde lonen voor CEO’s te gaan. Ik herinner me dat mevrouw Buyst reageerde op een oproep van de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, toen die pleitte voor een verhoging van het loonplafond voor de CEO, en dat in een markt die nog veel concurrentiëler is dan die van bpost. Ik herinner mij de oproep van uw partijvoorzitster, mevrouw Naji, die nota bene op 1 mei aangaf dat het moet gedaan zijn met de geheimhouding van de toplonen en dat het verschil tussen top- en minimumloon kleiner moet worden. Ik herinner mij ook dat collega Van Hecke in de vorige legislaturen regelmatig uithaalde naar de hoge salarissen.

 

U geeft er nu een andere draai aan, ook in uw verdediging ter zake. Ik kan daar wel inkomen en begrijp dat bpost een sterk leiderschap nodig heeft, met iemand die zijn strepen al heeft verdiend en daar ook bepaalde eisen tegenoverstelt, maar het zou goed zijn mocht daarrond transparence totale worden gecreëerd. Dat is in essentie de vraag die ik u wil stellen.

 

01.05  Melissa Depraetere (Vooruit): Mevrouw de minister, laat er geen twijfel over bestaan dat ik ervan overtuigd ben dat de heer Peeters over de nodige competenties beschikt om bpost te leiden. Ik heb er ook zeer veel begrip voor dat het voor u bijzonder moeilijk is om überhaupt iemand te vinden die de boel daar wil opkuisen. Bpost heeft woelige jaren achter de rug, dat is dus geen evidente taak.

 

We moeten echter eerlijk zijn en toegeven dat de bedragen die daartegenover staan, zeer groot zijn. Het basisjaarloon bedraagt 585.000 euro, wat al bijzonder veel is. Daarnaast is er de welkomstbonus, die doet uitschijnen dat de heer Peeters in ruil voor zijn handtekening onder het contract de enorme som van 250.000 euro krijgt. Verder zijn er nog een paar andere bonussen, zoals een kortetermijnbonus, een langetermijnbonus, een groepsverzekering ter waarde van 100.000 euro, een jaarlijkse forfaitaire onkostenvergoeding van 3.300 euro, een auto met chauffeur, een hospitalisatieverzekering en dies meer. Het gaat dus om een stevig pakket.

 

Collega Vindevoghel haalde daarnet al aan dat dit in schril contrast staat met de postbodes, waarvan er veel een tweede job moeten doen om te kunnen rondkomen. Postbodes hebben echt geen hoog loon. Mijn broer is sinds enkele jaren postbode en het startersloon is erg laag. Wie langer werkt en overuren maakt, doet dat gratis en vaak nemen ze er nog een tweede job bij. Mijn broer werkt als koerier voor Pizzahut omdat hij anders niet rondkomt. Dat is de realiteit voor zeer veel postbodes.

 

Net daardoor zijn veel mensen gefrustreerd. Op de website van bpost staan vandaag vacatures voor voltijdse jobs met een brutoloon van 2.146 euro. Dat is helemaal niet veel, dus ik begrijp de frustratie van zeer veel mensen. Zij begrijpen zeker dat een topmanager een hoog loon verdient, maar het verschil is enorm.

 

Dat is steeds het opmerkelijke aan die discussies; niet alleen bij bpost trouwens, ook ruimer. Laten we eerlijk zijn, zonder postbodes is er geen bpost, zonder postbodes worden er geen pakjes geleverd aan huis. Wanneer een gewone werknemer zijn eerlijk deel vraagt, een correct loon voor het werk dat hij levert, wordt de discussie steeds snel gesloten. Omgekeerd, wanneer een CEO enorme bedragen opstrijkt, wordt er bijna niet meer vreemd opgekeken. Dat is niet alleen bij bpost zo. Een tijd geleden hebben we die discussie gevoerd in verband met Proximus. CEO’s verdienen steeds meer. Dat debat mag ook eens worden gevoerd, maar dat is niet alleen uw bevoegdheid. Ik stel me heel veel vragen bij het feit dat die loonkloof steeds groter wordt.

 

Mevrouw de minister, kunt u hier volledige transparantie geven over die verloning? Zijn de bedragen die ik vermeldde juist?

 

Welke voorwaarden zijn daaraan gekoppeld? Zijn er überhaupt voorwaarden aan gekoppeld? Krijgt de heer Peeters die bedragen sowieso? We hebben bij de vorige CEO immers gezien dat dit volledig verkeerd kan lopen. Gaat het over voorwaarden van commerciële aard of zijn er ook voorwaarden gekoppeld aan het personeelsbeleid en de dienstverlening aan de klant? Als het loon voor de CEO opnieuw zo sterk stijgt, mag er wel wat gebeuren voor die vele postbodes en andere werknemers van bpost. Zijn daarover afspraken gemaakt?

 

Is er een engagement van de nieuwe CEO ten aanzien van het personeel? Wat zal daar gebeuren?

 

Ik hoor heel vaak van postbodes dat de werkdruk toeneemt. Hoeveel vacatures zijn er bij bpost en hoeveel geraken er moeilijk ingevuld? Dat zegt immers ook iets over de loonkloof.

 

01.06  Josy Arens (Les Engagés): Madame la ministre, comme d'autres, je suis très heureux de voir que vous avez trouvé la perle rare pour remettre bpost sur la bonne voie.

 

Toutefois, je suis préoccupé par le salaire qui est prévu pour cette fonction. Toutes rémunérations confondues (fixe, variables, etc.), le salaire du nouveau CEO de bpost dépassera très largement le plafond salarial qu'avaient convenu de respecter les partis de la coalition du gouvernement Di Rupo de 2011-2014 pour les dirigeants d'entreprises publiques cotées en Bourse. En l'occurrence, on parle d'au moins 1,2 million d'euros bruts par an. Vous avez approuvé cet accord salarial.

 

Sans doute allez-vous me répondre que ce seront surtout les rémunérations variables qui feront gonfler le salaire, mais elles dépendront de l'atteinte éventuelle des objectifs fixés au CEO.

 

Madame la ministre, quels sont ces objectifs, notamment sur le plan du maintien de l'emploi chez bpost? Cette question me semble fondamentale. Quid aussi des investissements dans notre pays?

 

Ensuite, cela signifie-t-il que vous abandonniez le principe du plafond salarial pour les dirigeants d'entreprises publiques cotées en Bourse? Enfin, ce serait faire preuve de transparence que de l'annoncer dès le départ et de l'assumer pleinement. En effet, notre impression est qu'à nouveau, il se passe quelque chose de peu convenable. Comme parlementaires, nous ne pouvons pas l'accepter. C'est pourquoi j'attends vos réponses    avec impatience.

 

01.07  Jean-Marc Delizée (PS): Madame la ministre, si vous le permettez, je vais vous poser ma question de la place où je me trouve, bien que ce ne soit pas très confortable, en vue de contribuer à ce débat assez politique.

 

Comme certains collègues, je tiens tout d'abord à indiquer que c'est une très bonne chose qu'un nouveau CEO ait été désigné pour diriger l'entreprise publique bpost. Tout à l'heure, en examinant l'ordre des travaux, nous nous sommes rendu compte que c'était le quatrième CEO que nous allions inviter sous la même législature! Il s'agit d'une situation tout à fait inédite, qui montre bien, malheureusement, l'instabilité présente dans cette entreprise depuis plusieurs années, alors même qu'elle est confrontée à beaucoup d'enjeux internes et externes ainsi qu'à nombre de difficultés: procédures judiciaires, audits, etc. Il importait donc que quelqu'un soit recruté par le conseil d'administration – en accord, je présume, avec Mme la ministre – qui puisse se montrer à la hauteur de ces enjeux et défis.

 

Évidemment, à l'instar d'autres collègues, je pose également des questions sur l'enveloppe salariale de ce CEO, mais j'y reviendrai.

 

La deuxième chose que je voudrais dire, en réponse à Mme Merckx, qui n'est pas à un raccourci près, c'est que le Parti socialiste ne dirige pas bpost. Je ne pense pas que ce soit la fonction de Paul Magnette, le président, ou de n'importe quel autre leader du PS. Mme Hanard a d'ailleurs souvent été interrogée à ce sujet, elle est venue ici et a indiqué qu'elle n'était pas membre du Parti socialiste. Dès lors, dire que c'est le PS qui est à la tête de bpost me paraît être un raccourci qui n'est pas correct.

 

Troisièmement, un peu d'histoire sur la question des salaires. En début de législature, en 2020, notre groupe avait déposé une proposition de résolution afin d'imposer une modération des rémunérations des dirigeants des entreprises publiques autonomes, qui étaient reparties à la hausse les années précédentes, époque à laquelle le précédent gouvernement a affaibli le contrôle et les mécanismes de désignation au sein des entreprises cotées en bourse.

 

Dans la proposition de résolution en question, nous demandions au gouvernement de préciser, dans les futurs contrats de gestion et dans les prochaines désignations des dirigeants des entreprises publiques, que la rémunération des managers dirigeants respecte un écart maximal par rapport au salaire médian au sein de l'entreprise. Malheureusement, cette résolution a été rejetée par huit voix contre, sept voix pour et deux abstentions.

 

Cela dit, il y a des défis à relever, et les travailleurs de l'entreprise les relèvent tous les jours. Tous les jours, nos facteurs se lèvent tôt pour distribuer le courrier, toute l'année et par toutes saisons. Tous les jours, ils sont aux côtés des citoyens dans les bureaux postaux et dans les centres de tri. Nous en avons d'ailleurs visité et avons pu constater qu'ils travaillaient tard pour acheminer les colis chez les citoyens. Dès lors, il est clair que les résultats de l'entreprise sont le fruit du travail de tous, y compris de ces nombreux travailleurs.

 

Madame la ministre, afin de ne pas faire trop long, je vais vous demander de faire la transparence concernant la composition du salaire du nouveau CEO. On lit des choses dans les médias et je pense qu'en l'occurrence, l'exercice consiste à nous donner des informations précises et officielles.

 

Pouvez-vous détailler le contenu des différentes composantes: base fixe, partie variable à court terme, partie variable à long terme, bonus à la signature, assurance pension et autres avantages? Comment ces avantages ont-ils été déterminés? À la réalisation de quels objectifs sont-ils conditionnés? Le total est-il supérieur à celui qui était prévu pour l'ancien CEO? Dans l'affirmative, comment le justifiez-vous?

 

En outre – et je rejoins à cet égard les questions de ma collègue Depraetere –, si le CEO de bpost touche des bonus, les travailleurs doivent aussi voir leur revenus augmenter car les résultats de l'entreprise sont le fruit du travail de tous les travailleurs. Une hausse de la rémunération de la direction doit donc s'accompagner d'une hausse de la rémunération des travailleurs.

 

Pouvez-vous nous dire si ce sera le cas? Quand et comment cela peut-il être organisé? Si ce n'est pas le cas, comment justifier ce fait au regard du salaire du nouveau CEO?

 

01.08  Marianne Verhaert (Open Vld): Mevrouw de minister, bpost heeft eindelijk een nieuwe CEO. In deze commissie werd al vaak gezegd dat dit broodnodig was. Hij staat voor een hele uitdaging om bpost in rustiger vaarwater te brengen. We hadden het vanmorgen alweer uitgebreid over wanpraktijken bij bpost, waaraan dringend paal en perk moet worden gesteld. Daarom was het belangrijk dat er werd gekozen voor een kandidaat van buiten de onderneming, iemand die niet besmet was door mogelijke onregelmatigheden met contracten.

 

Bpost krijgt met de heer Peeters iemand aan het roer die bijzonder competent is en het bedrijf op de komende uitdagende jaren zal voorbereiden. Over het loonpakket is al veel gezegd. Ik kijk uit naar de antwoorden. Het is misschien minder populair, collega’s, maar kijk naar de BEL20: de remuneratie blijkt toch marktconform te zijn.

 

In het belang van alle werknemers van bpost zijn er andere pertinente vragen over de toekomst van bpost. U verklaarde in de media al dat er afspraken gemaakt zijn en dat de werkgelegenheid en de werkomstandigheden prioritair moeten zijn. Kunt u uitgebreid toelichten welke doelstellingen de nieuwe CEO op korte en lange termijn heeft? Het is in het belang van iedereen dat u hier uitgebreid op ingaat en dat we bpost eindelijk uit dat zeer moeilijke vaarwater halen.

 

01.09  Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen): Mevrouw de minister, heel wat collega’s zijn enkel kritisch over deze beslissing, zo blijkt uit dit debat. Een aantal anderen hebben ook het positieve benadrukt en ik zou me bij hen willen aansluiten. De aanstelling van Chris Peeters als CEO is veelbelovend voor de toekomst van bpost. Het bedrijf krijgt eindelijk een topmanager aan het hoofd, die volgens vriend en vijand zijn sporen heeft verdiend. Dat is dus positief en het is een goede zaak dat de hele vivaldiregering zijn aanstelling heeft gevalideerd.

 

Ik las en hoorde echter ook kritische reacties van sommige collega’s uit de meerderheid. Het is dan interessant, mevrouw de minister, om te weten hoe die beslissing precies tot stand is gekomen. Mevrouw Depraetere liet in de krant immers optekenen dat u hebt beslist om het loon van de top te verdubbelen. Ik vind dat een zeer straffe uitspraak en ik zou u dus ten eerste willen vragen hoe de beslissing tot stand is gekomen. Gingen alle regeringspartijen in het kernkabinet akkoord met de naam en de verloning van de nieuwe CEO van bpost? Ik zou u ook willen vragen om voor het goede begrip in het verloningspakket het onderscheid te maken tussen de vaste verloning en de eventuele bonussen.

 

Mevrouw de minister, wij vinden tegelijk dat we de loonspanning moeten aanpakken. Topmanagers hebben immers een toploon, maar zonder toppersoneel kan bpost niet overleven. Het zijn namelijk de postbodes die onze pakjes en brieven bezorgen in een steeds concurrentiëlere omgeving en in fysiek moeilijke omstandigheden. De verloning moet dus beter. Een beperkte loonspanning is echter ook nodig in de privésector, niet enkel in de publieke sector. Als men immers toch sterke managers wil aantrekken in de publieke sector, zit men anders met een structureel nadeel. De loonspanning enkel toepassen in de publieke sector is dus geen goed idee. We willen het debat over de loonspanning in de privésector dus ook voeren.

 

Ook hier, mevrouw de minister, wordt u met de vinger gewezen. Volgens sommigen is het immers aan u om de loonspanning te hervormen. Vandaar mijn eenvoudige vraag of de voogdijminister, u dus, over de verloning van het bpostpersoneel beslist? Is dat misschien gewoon een beeld dat sommigen graag willen ophangen om andere redenen? Dat is dan immers een vorm van vervuiling van het debat dat we hier vandaag proberen te voeren.

 

Mijn laatste vraag, aansluitend bij een aantal collega’s, is waarom bpost niet transparant heeft gecommuniceerd over de aanstelling en over de verloning. Dat illustreert ook het werk dat binnen bpost nog moet gebeuren.

 

We hopen dat de nieuwe CEO voor de broodnodige omslag kan zorgen.

 

De voorzitter: Mevrouw de minister, we zijn benieuwd naar uw antwoorden.

 

01.10 Minister Petra De Sutter: Mijnheer de voorzitter, ik hoop dat u mij traditiegetrouw voldoende tijd kunt geven om in deze zeer belangrijke kwestie op de talrijke vragen te antwoorden, waarvan vele ook terecht worden gesteld.

 

De voorzitter: Mevrouw de minister, natuurlijk. Neem de tijd. We zijn vragende partij.

 

01.11 Minister Petra De Sutter: Mijnheer de voorzitter, ik begin met de vaststelling dat bpost al enige tijd in woelige wateren vaart. Dat is een understatement gelet op alles wat we de laatste tijd hebben meegemaakt.

 

Ik ben ervan overtuigd dat de aanstelling van een CEO zoals de heer Chris Peeters een hoopvol momentum creëert. Het kan een turning point zijn voor bpost en ik ga ervan uit dat dit ook daadwerkelijk het geval zal zijn. Het bedrijf heeft dus gekozen voor een CEO die zijn sporen meer dan verdiend heeft. Het is iemand die het gewend is om te werken met een sterke overheidsaandeelhouder. Elia is immers voor 49 % een publiek bedrijf. Dat is niet zo’n groot verschil met bpost.

 

De heer Chris Peeters is het ook gewend om in een uitdagende context te werken. De energiesector is immers een van de sectoren die ons de laatste jaren toch ook wat kopzorgen hebben bezorgd. Bovendien is hij als manager van het jaar door iedereen – vriend en vijand – gewaardeerd. Het is dus mijn overtuiging en die van de regering dat hij de CEO is die het bedrijf opnieuw op de rails kan, moet en zal zetten.

 

Die doelstelling moeten we allemaal delen. Alle aanwezigen in dit Parlement willen een modern, gezond, duurzaam, integer postbedrijf – ik wik mijn woorden – met een kwaliteitsvolle dienstverlening, het algemeen belang dat wordt gediend en ook een positief sociaal klimaat, uiteraard in een concurrentiële omgeving.

 

Sommigen vinden dat bpost geen bedrijf is om in handen van de overheid te laten en willen het volledig privatiseren. Daarmee zouden veel problemen worden opgelost. Mevrouw Verhaert, ik zie u glimlachen. Anderen, zoals mevrouw Vindevoghel, willen bpost daarentegen zo dicht mogelijk bij de overheid houden en misschien zelfs opnieuw nationaliseren.

 

In welk van beide scenario’s men ook gelooft, ik denk dat wij het eens zijn dat het altijd belangrijk is dat bpost een gezond bedrijf wordt. Alle discussies kunnen nadien wel worden gevoerd. Dat zal niet in deze legislatuur worden beslecht, maar bpost heeft een gezonde toekomst nodig.

 

De eerste reacties – u zult zich dat herinneren – op de komst van Chris Peeters waren, zowel buiten als binnen het bedrijf, absoluut positief. Hij zal, samen met de raad van bestuur, bpost weer op de kaart zetten op een positieve wijze. Ik wil dat positivisme even vasthouden, omdat ik ervan overtuigd ben dat een gezond bedrijf ook tot betere werkomstandigheden voor alle medewerkers leidt. Ik sta erop dat te herhalen: een gezond bedrijf dat het goed doet, moet ook leiden tot betere werkomstandigheden voor alle medewerkers – daarmee geef ik al een duidelijke boodschap – en moet dus ook iedereen laten delen in het succes.

 

Het gaat vandaag echter vooral over het loonpakket van de nieuwe CEO. Ik begin met te zeggen dat bpost een autonoom overheidsbedrijf is en dat betekent dat ook daarover door het bedrijf zelf wordt beslist. Er wordt onderhandeld met kandidaten en loonpakketten worden aan hen voorgelegd. Sommigen onder u denken dat ik alle touwtjes in handen heb en dat ik met de heer Peeters heb onderhandeld over zijn loonpakket, maar dat is verkeerd. Uiteraard heb ik dat niet gedaan. Dat is mijn taak niet. Het is ook bij wet bepaald dat ik dat niet mag doen.

 

Misschien herinnert u zich een aantal andere geschiedenissen uit het recente verleden waarin bpost bepaalde operationele beslissingen had genomen en waarover u mij hebt ondervraagd, zowel in de commissie als in de plenaire vergadering. Toen heb ik dezelfde opmerking moeten maken. Ik heb geen tussenkomstmogelijkheid bij operationele beslissingen. Ik ben geen bestuurder van bpost, ik ben geen lid van het directiecomité van bpost. Blijkbaar moet ik dat altijd herhalen, want men wil het precies niet goed begrijpen. Men moet de verantwoordelijken daarvoor zoeken bij de wetswijzigingen die hiertoe hebben geleid.

 

Over het loonbeleid van de CEO en hoe daarover juist wordt onderhandeld, heb ik dus geen beslissingsbevoegdheid. Over het loonbeleid van de postbode, mevrouw Vindevoghel, mevrouw Depraetere, heb ik absoluut geen zeggenschap. Dat is een exclusieve bevoegdheid van de raad van bestuur.

 

Dat is echter geen excuus. Ik heb in Terzake toegelicht wat op tafel lag. Als u zegt dat ik dat heb verdedigd, dan hebt u niet goed geluisterd. Ik heb het aanvaard. Ik heb het begrepen en de voltallige regering heeft dat gevolgd, met alle meerderheidspartijen hier aanwezig.

 

Als u mijn mening vraagt over de loonspanning tussen de hoogste en de laagste lonen binnen het bedrijf, zal ik hier klaar en duidelijk zeggen dat we die onder de loep moeten nemen. Ik vraag ook aan de raad van bestuur om dat te doen. Ik kan geen KB nemen of geen wet wijzigen om dat te beslissen, maar ik kan wel absoluut vragen en met aandrang verzoeken aan de raad van bestuur om zich daarover te buigen in het licht van de discussie die we hier vandaag hebben en die al een paar weken bezig is.

 

Hoe is het gegaan? Bpost is naar de regering gekomen met een naam en een loonpakket voor de kandidaat dat het remuneratiecomité aan de raad van bestuur moet voorstellen. Zij hebben die kandidaat geselecteerd na een lange procedure waarin er heel veel gesprekken zijn gevoerd met potentiële kandidaten. Alle regeringspartijen hebben hun akkoord gegeven over de naam en het loonpakket van die kandidaat. De regering beslist immers collegiaal.

 

Ik heb natuurlijk met de CEO gesproken. De manier waarop hij met mij het gesprek heeft gevoerd over de visie die hij heeft op de uitdagingen van het bedrijf, binnen het bedrijf en in de markt waarin het bedrijf moet opereren – de snelheid, de diepgang en de studie die hij daar al aan gewijd heeft – heeft mij absoluut positief verrast. Ik zal geen verdere details geven, maar ik was onder de indruk van dat eerste gesprek. Ik ben er daardoor ook van overtuigd dat bpost opnieuw het succes kan evenaren van vroeger en dat daardoor ook alle medewerkers in het bedrijf daarvan zullen kunnen genieten. De heer Peeters zal aan de slag gaan tegen het einde van het jaar.

 

J'en viens au paquet salarial. Cette rémunération est devenue un sujet de controverse ces dernières semaines. Ce que je peux vous dire, c'est que c'est bpost qui a mené les négociations et pas moi, ni le gouvernement.

 

On parle ici d'un plafond salarial. Il s'agit d'un gentlemen's agreement, conclu en 2013, qui n'a pas été ancré dans la réglementation, donc sans force de loi. Il n'a pas été appliqué par les gouvernements précédents. Ce plafond salarial ne vient pas d'être transpercé, il l'a déjà été par le passé, avant le 1er octobre 2020.

 

De plus, la situation de 2013 n'est pas comparable à celle d'aujourd'hui. Il y a l'inflation, mais aussi le fonctionnement interne de bpost qui est différent, avec tous les problèmes que nous connaissons. L'entreprise a vu le marché du courrier imploser, et celui des colis exploser. Je rappelle que bpost est une entreprise cotée en bourse, et très compétitive. L'audit a révélé toute une série d'atteintes à l'intégrité. Les enquêtes en cours vont déterminer si une collusion et d'autres infractions ont été commises.

 

Si vous pensez qu'il doit être très facile de trouver un CEO dans ce contexte, quelqu'un qui veut relever le défi de prendre la tête d'une entreprise pareille, qui est prêt à quitter son environnement de travail pour ce faire, vous rêvez. L'entreprise a longtemps cherché une solution et a proposé une négociation avec un certain paquet de rémunération adapté au profil demandé. C'est au conseil d'administration d'apprécier si les efforts demandés sont en adéquation avec la rémunération.

 

Je suis d'accord avec vous quand vous dites que bpost aurait pu agir de manière plus transparente, dès le premier jour. Certains sont d'avis que j'aurais dû communiquer le paquet de rémunération qui a été négocié par bpost avec M. Peeters. Je trouve qu'il s'agit de la responsabilité de bpost. Cela leur a pris trois jours pour le faire, et je le leur ai demandé chaque jour, comme si les chiffres n'allaient pas être rendus publics un jour ou l'autre.

 

Telle est ma réponse. J'ai compris que vous alliez inviter les responsables de bpost dans les semaines ou mois à venir; je suppose que vous pourrez leur poser les mêmes questions.

 

Donc non, je ne devais pas communiquer sur ce paquet salarial. Cela n'aurait été ni correct, ni légal, ni même souhaitable puisque cela ne relève pas du tout de mes compétences.

 

Dès le début, j'ai insisté auprès de bpost pour que la transparence soit faite et elle le fut après trois jours.

 

Ik ga nu even meer in detail door het pakket zelf. U hebt daarover veel vragen gesteld. Het vaste deel van de verloning bedraagt 585.000 euro. Dat vaste deel ligt, rekening houdend met de inflatie, onder het loonplafond van 2013. Ik heb daarnet dat loonplafond in perspectief geplaatst.

 

Daarnaast is er een kortetermijnbonus, die maximaal 293.000 euro kan bedragen, dus de helft. Het gaat over een maximum, vermits alle doelstellingen daarvoor moeten bereikt worden. Verder is er een langetermijnbonus van maximaal hetzelfde bedrag.

 

Het vaste gedeelte en het variabele gedeelte zijn dus even groot en van dat variabele gedeelte is de helft op lange termijn. Als alle doelstellingen worden behaald, gaat de CEO zo over dat zogenaamde plafond. We hebben niet zomaar een take the money and run georganiseerd. Ik kom terug op wat er nodig zal zijn voor dat variabele gedeelte.

 

Een van de vragen ging over het statuut. Het is hetzelfde statuut als dat van de vorige CEO, namelijk zelfstandige.

 

De CEO – en hiermee kom ik tot de voorwaarden voor het variabele gedeelte van het pakket – moet bewijzen dat het bedrijf terug op de rails kan komen. De voorwaarden voor de kortetermijnbonus zijn gelinkt aan de financiële prestaties van het bedrijf, de performantie, de klantentevredenheid en ook – dat wil ik toch even benadrukken – de tevredenheid van de werknemers. De sociale dialoog zit dus in het pakket, in de kortetermijnbonus ingebouwd.

 

Voor de langetermijnbonus gaat het opnieuw over een aantal performance-indicatoren, maar ook over goed bestuur, waarin compliance en integriteit centraal staan. U begrijpt waarom wij dat hebben toegevoegd. Het gaat om good governance en de ESG-doelstellingen. Ook duurzaamheid zit hierin vervat. Het is vandaag evident dat ook CO2-reductie een doelstelling is die de remuneratie van een CEO bepaalt.

 

De CEO kan de langetermijnbonus pas claimen na drie jaar, geen dag vroeger. Als hij minder dan drie jaar blijft, krijgt hij dat stuk niet. Er is dus een voorwaardelijkheid ingebouwd. En hij kan die pas volledig claimen als alle doelstellingen maximaal zijn behaald.

 

Het klopt dat Chris Peeters ook eenmalig een tekenbonus krijgt. Dat is een compensatie voor het verlies omdat hij vertrekt bij Elia. U kunt daarover praten zolang u wilt. Dat is pakket waarover onderhandeld werd, maar zomaar zeggen dat het loon van de CEO verdubbeld wordt, is te kort door de bocht. Het variabele gedeelte, dat de helft van het totale pakket uitmaakt, zal zeer voorwaardelijk zijn.

 

Ik hoop natuurlijk oprecht dat hij alle doelstellingen haalt. Dat zou namelijk betekenen dat het bedrijf erop vooruitgaat, dat het beter wordt, dat het zijn maatschappelijke dienstverlening kan leveren zoals verwacht wordt, maar ook dat de werknemers er beter van worden. Dat betekent – oprecht, dat wil ik toch beklemtonen – dat het voor mij en ook voor de hele regering belangrijk is dat alle medewerkers, postbodes en ook de andere medewerkers op de werkvloer, moeten kunnen genieten van een beter werkend bpost. Ik heb er vertrouwen in dat dit de keuze zal zijn die het bedrijf zal maken.

 

Daarnaast staat er iets nieuws in het contract: de clawback. Ik meen dat de heer Van den Bergh daarnaar gevraagd heeft. U hebt dat goed opgemerkt, mijnheer Van den Bergh. Ik had daarover vroeger al gesproken. In mei, nog voor de naam van de heer Peeters bekend was, had ik al gezegd dat ik een clawbackclausule in het contract wou zien. Die clausule is een terugvorderingsclausule. Dat betekent dat een CEO onder bepaalde omstandigheden, als hij echt in de fout gaat en aan de deur wordt gezet, zijn variabele vergoeding moet terugbetalen. Dat is niet niets. Daarvoor is een termijn vastgelegd. Ik heb begrepen dat men de bonussen tot vijf jaar kan terugeisen. Ik vind dat een heel belangrijke clausule is. Als alles goed gaat, ook op het vlak van goed bestuur, zal die situatie zich niet voordoen. Als we evenwel opnieuw meemaken wat we met de vorige CEO hebben meegemaakt, dan zal het wel degelijk grote gevolgen hebben. Ik heb die vraag in mei al gesteld. Ik ben tevreden dat de raad van bestuur op die vraag is ingegaan.

 

Mevrouw Depraetere, in antwoord op uw vragen over het personeelsbeleid moet ik u opnieuw zeggen dat het uittekenen van het personeelsbeleid een exclusieve bevoegdheid van het bedrijf zelf is. Ik heb op dat beleid niet de impact die ik bijvoorbeeld wel heb op het personeelsbeleid van de federale overheid. Er is een groot verschil. Ik probeer dat al drie jaar uit te leggen.

 

Ik ben als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven niet bevoegd voor het personeelsbeleid van de autonome overheidsbedrijven, ook niet als voogdijminister. Dat is geen nieuwe of persoonlijke keuze. Ik zal hier geen uitspraken doen zoals "ik wou dat ik die bevoegdheid wel had." Het is gewoon niet zo. Dat is gewoon het bestaande wettelijke kader. Ik zal dat blijven herhalen.

 

Bpost zegt me uiteraard zeer terecht dat men, net zoals in andere vergelijkbare bedrijven, de arbeidsmarktkrapte voelt en dat men echt zorgt voor de medewerkers, zowel in het aanwervings- en omscholingsbeleid als in het retentiebeleid. We hebben daarover al veel gediscussieerd, mevrouw Vindevoghel. U zegt dat u andere geluiden hoort. Laten we daarover discussiëren. Dat gaat mij immers ook ter harte.

 

Als er spanning is op de arbeidsmarkt en een tijdelijk gebrek aan personeel, dan zal bpost verplicht zijn – en dat doen het bedrijf ook – om initiatieven uit te werken, zowel gericht op de tijdelijke versterking en het oplossen van problemen als op de structurele werving.

 

Bij bpost zegt men mij iedere keer – ik geloof dat ook – dat het belangrijk is dat mensen aan boord blijven en dat ze begeleid worden bij hun start. Er zijn heel wat procedures en richtlijnen opgezet om dat doel te bereiken. Men zegt me ook dat de retentiegraad, het aantal mensen dat bij het bedrijf blijft, voldoet aan het ESG-doel dat ze zich stellen. Ik ben bereid om daarover te discussiëren als u zegt dat dit niet zo is, maar dat is wat bpost mij laat weten.

 

Collega’s, ik vraag u daarom om in alle redelijkheid naar het hele plaatje te kijken. We hebben een topmanager gevonden die van de regering het vertrouwen krijgt om bpost terug op de rails te krijgen. Er was een salariskloof tussen de Eliagroep en het voormalige bpost-CEO-pakket.

 

De uitdaging voor bpost was om een verantwoorde oplossing uit te werken en om het juiste talent te vinden dat in staat is om de ambitieuze en dringende uitdagingen van bpost aan te gaan. De raad van bestuur heeft geoordeeld dat hier een evenwichtig voorstel op tafel werd gelegd. Wij zijn dat met de regering gevolgd.

 

Bpost heeft een moeilijke periode achter de rug. Ik hoop echt dat we met deze nieuwe CEO een nieuwe stap richting herstel kunnen zetten. Dat is belangrijk voor bpost als bedrijf, maar ook voor de medewerkers en voor de klanten. Zij verdienen een stabiel bedrijf, dat tewerkstelling met een kwalitatieve dienstverlening kan combineren.

 

Ten slotte wil ik u melden dat ik aan de slag ga met het probleem van de hoge loonspanning in onze autonome, beursgenoteerde overheidsbedrijven. Mijnheer De Vriendt, mijn bevoegdheid is helaas beperkt tot dat domein. U merkte correct op dat we ook naar de privésector moeten kijken. Ik denk hierbij ten eerste aan een gestandaardiseerde manier van werken. Ik heb verschillende cijfers gehoord. Mevrouw Vindevoghel, ik heb in Terzake inderdaad niet op die vraag geantwoord, want elk antwoord zou een verkeerd antwoord geweest zijn. Ik heb verschillende cijfers zien circuleren in visuals en betogen van collega’s, maar men moet naar het mediaanloon kijken. Ik verwijs daarvoor ook naar de resolutie van de PS.

 

Je vais reprendre cette question et en discuter avec bpost et Proximus. La première chose qu'on peut leur demander, c'est qu'ils nous donnent les chiffres, qu'il y ait une transparence pour qu'on puisse monitorer et organiser le débat sur base de chiffres corrects, avant d'aller plus loin ou pas.

 

Dat betekent dat ik absoluut van plan ben – u zal mij hieraan herinneren – om nog terug te komen op die kwestie in deze commissie.

 

De voorzitter: Mevrouw de minister, ik dank u voor uw uitgebreide antwoord.  De leden krijgen nu het woord.

 

01.12  Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, ten eerste merk ik dat heel wat leden veel kritiek hebben op de loonspanning tussen de top en de gewone werknemers. Het is goed dat daarop wordt gewezen. De regering kan er nu echter nog iets aan doen. Op de aandeelhoudersvergadering moet er nog worden gestemd over het loon van de CEO. U kunt nog beslissen dat dit niet doorgaat, dat het loon van de CEO wordt gehalveerd en dat de rest wordt gebruikt voor de werknemers.

 

Ten tweede heb ik last met de hypocrisie rond de lonen. Het is immers de vivaldiregering die de loonblokkering oplegt aan de gewone werkende mens. Ik hoor van de werknemers bij bpost dat zij niets meer mogen vragen. Zij mogen misschien een premietje vragen, maar de lonen kunnen gewoon niet opgetrokken worden. Er is immers een loonblokkering, die jullie allemaal hebben goedgekeurd. Die loonblokkering is er. Dat begrijp ik niet. De lonen zijn veel te laag bij bpost. De loonspanning tussen de laagste en de hoogste lonen is veel te groot. Ik heb een vakbondsman aan de lijn gehad, die mij heeft verteld dat, voordat bpost een autonoom overheidsbedrijf werd, de loonspanning een factor zeven bedroeg. Nu is het maal 52. De mensen zien en voelen in de feiten dat de rijken alsmaar rijker worden en de kleintjes alsmaar armer. Met de cijfers die wij hebben gegeven, hebben wij dat ook aangetoond. De lonen van de gewone werknemers bij bpost zijn verlaagd. De lonen van de werknemers zijn niet verbeterd in 2023. Daar moeten we ons tegen verzetten.

 

Ten derde bestaan alle dingen uit drie. Ik wil dus nog meegeven dat er heel veel bezorgdheid is bij de vakbonden over de inhoud van de opdracht van de heer Peeters. Hij komt van McKinsey. De werknemers zijn bezorgd dat hij met zijn McKinseyverleden de opdracht zal krijgen om bepaalde zaken naar de privésector over te hevelen. Dat is ook een vraag. Wat is zijn opdracht? Wat moet hij precies doen, bijvoorbeeld in de hele discussie over de krantenbedeling? Zal zijn opdracht gevolgen hebben voor de tewerkstelling bij de werknemers? Over die vragen is er heel veel bezorgdheid bij het personeel.

 

Er is vooral heel veel woede omdat de CEO zo’n hoog loon krijgt terwijl de werknemers niet eens rondkomen met hun superlage lonen. Dat is de realiteit. Een postman komt niet rond met zijn loon en moet er een tweede job bijnemen.

 

01.13  Sofie Merckx (PVDA-PTB): Merci, madame la ministre. Je trouve qu'il y a beaucoup de contradictions dans votre explication. Décidez-vous ou non? D'un côté vous dites que vous n'avez rien à dire, malgré que nous ayons 51 % des actions dans bpost. D'un autre côté, vous dites que, bien que vous n'ayez rien à dire, tout le gouvernement a donné son accord. Donc, vous avez quand même quelque chose à dire. Vous dites n'avoir rien à dire, mais vous dites en même temps avoir fait en sorte qu'il y ait une clause de clawback. Donc, c'est que vous avez quand même quelque chose à dire. Je trouve que votre discours est assez contradictoire.

 

Mais ce que nous avons surtout appris, c'est que tout le gouvernement a donné son accord. Certains font les étonnés à ce sujet, ou amènent comme argument que Mme Audrey Hanard n'est pas du tout du PS. Elle a été désignée par ce parti mais n'en fait pas du tout partie. Non, tout le gouvernement a donné son accord parce que ce pauvre homme subissait un écart salarial. Il perdait quand même 250 000 euros par rapport à son ancien poste! Tout le monde a pleuré pour lui et son écart salarial, et on a sorti les euros. Si on pouvait avoir la même compassion pour les facteurs, on parlerait autrement.

 

Nous sommes très méfiants quant au rôle de M. Peeters chez bpost. Vous avez tous donné votre accord pour la libéralisation du marché de la poste. On sait que c'est une grande menace. Vous dites que vous avez eu une première discussion avec lui et que vous avez été très rassurée, mais que vous ne donnerez pas plus de détails. Je suis sûre que ma collègue Vindevoghel va encore vous questionner sur ces détails, car ce sont ces détails-là qui nous intéressent. Nous voulons savoir ce que cette personne va faire, quels vont être les salaires et les contrats de travail des gens de bpost. Nous n'avons pas seulement besoin d'un grand manager chez bpost. Nous avons surtout besoin de respect pour ces facteurs qui, tous les jours, délivrent le courrier et les paquets à tout le monde.

 

Nous devons écouter ces gens-là. De quoi la population a-t-elle besoin? Nous n'avons pas seulement besoin de quelque chose de concurrentiel sur le marché. Nous avons un service public à rendre à la population. C'est à cela que vous devez veiller, et le PTB y veillera. Et ce n'est pas forcément avec un salaire de 1,2 million que cela sera fait, mais plutôt avec les gens de la poste, ensemble.

 

01.14  Nathalie Dewulf (VB): Mevrouw de minister, ik ben het met u eens dat het hoopgevend is om vast te stellen dat een oprecht persoon zoals de heer Chris Peeters tot CEO van bpost is benoemd. Hij kan hopelijk positieve veranderingen teweegbrengen en bpost in de juiste richting sturen, wat alleen maar ten goede kan komen aan het bedrijf en al zijn werknemers. Er is immers dringend stabiliteit nodig gezien de voortdurende rotatie van CEO’s.

 

Ik heb evenwel bedenkingen bij de langetermijnbonus. Is dat beleid ingevoerd om iemand zoals de heer Chris Peeters binnen te halen? Is het mogelijk dat de bonusregeling wordt geïntroduceerd om tegemoet te komen aan bepaalde verwachtingen? Is het niet van groot belang dat dergelijke beloningen worden toegekend op basis van objectieve doelstellingen en gaat het niet om een strategische zet teneinde een bepaalde persoon aan te trekken?

 

Hoewel ik daarover al verschillende schriftelijke vragen heb ingediend, weet ik nooit hoeveel een postbode verdient. PVDA weet dat wel. Kan het loon misschien eens worden herbekeken als de postbodes inderdaad te weinig verdienen?

 

Het loonplafond onder de supervisie van de toenmalige minister Labille lijkt niet het gewenste resultaat te hebben opgeleverd, maar heeft negatieve gevolgen zoals het vertrek van de toenmalige CEO Johnny Thijs. Toen ging het immers ook niet goed met bpost. Mevrouw Vindevoghel en mevrouw Merckx, u bent voor het loonplafond. Als u heel eerlijk bent en diep in uw hart kijkt, dan weet u dat, mocht dat opnieuw worden ingevoerd, bpost gewoonweg achteruitgaat. Dat is al verschillende keren bewezen. Onder de heer Johnny Thijs ging het veel beter met bpost.

 

Opmerkelijk is dat weer iemand met een achtergrond van McKinsey benoemd is, wat de indruk wekt van een voortdurende voorkeur voor mensen van hetzelfde clubje. Dat roept vragen op over diversiteit en eerlijke selectieprocedures voor topfuncties binnen bpost.

 

Het is uitermate belangrijk om de belangen van de postbodes te beschermen en te erkennen. Die medewerkers spelen een grote rol in de dagelijkse werking van bpost en verdienen respect en waardering voor hun toewijding en harde werk. Het is ook belangrijk dat de beslissingen die worden genomen binnen bpost – Georoute, besparingen – niet alleen gericht zijn op het bedrijfsresultaat, maar ook rekening houden met de werkomstandigheden en het welzijn van de postbodes. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe CEO aandacht heeft voor de behoeften van de postbodes. Misschien kunnen we hem daarover vragen stellen als hij naar de commissie komt.

 

Mevrouw de minister, ik wil eindigen met een citaat: "Een goed evenwicht is de sleutel tot het succes."

 

01.15  Melissa Depraetere (Vooruit): Als ik goed heb opgelet, mevrouw de minister, hebt u nog niet geantwoord op mijn vraag over het aantal openstaande vacatures en over hoelang de postbodes aan boord blijven. Dat is misschien eerder voer voor een schriftelijke vraag, maar het interesseert me wel oprecht omdat het iets zegt over bpost. Misschien zijn de cijfers beter dan wat de postbodes ons vertellen. Dat de werkdruk stijgt, is wel de realiteit, kijk maar naar het aantal pakketjes dat elke dag wordt geleverd, ook op zondag. Dat weegt voor vele mensen zwaar, los van het lage loon.

 

Ten tweede zal het u niet verbazen dat ik geïnteresseerd ben in de voorwaarden die u hebt genoemd. Ik vind het goed dat er een aantal voorwaarden zijn toegevoegd, want dat was in het verleden niet altijd het geval. Dat is misschien ook de reden waarom u nu die problemen moet oplossen. U hebt immers gezegd dat het gekoppeld is aan de tevredenheid van klanten en werknemers. Het zou mij wel interesseren om in detail te weten hoe dat dan wordt gemeten. Ik weet niet of er nog een moment komt waarop we daarover meer te weten kunnen komen. Misschien kan dat als de CEO te gast is in de commissie. Dat is namelijk makkelijk gezegd, maar er moet wel een concreet plan achter schuilen dat meer inhoudt dan die woorden.

 

U zei ook een aantal keer dat u niet bevoegd bent; ik respecteer dat. U kunt echter als minister ook wat druk zetten en het topic hoog op de agenda houden. Veel mensen hebben hier gezegd dat het voor vele postbodes moeilijker wordt om hun job uit te oefenen. Het is daarenboven sowieso geen gemakkelijke job, want het gaat om fysiek zwaar werk. De werkdruk en de lage verloning komen er dan nog eens bij. U kunt bpost daarvoor volgens mij aan de oren trekken. Wat mij ook verbaast, is dat u verschillende keren hebt laten uitschijnen dat bpost niet altijd even transparant is over dat soort zaken. Het is dus belangrijk dat u mee de druk opvoert om te zorgen dat er voor de postbodes en andere werknemers van bpost verbetering komt.

 

01.16  Josy Arens (Les Engagés): Madame la ministre, je vous remercie pour votre réponse.

 

Si j'ai bien compris, la partie fixe de ce salaire est de 585 000 euros et ensuite de 292 000 euros si les objectifs à court terme sont atteints pour l'entièreté de la période couverte depuis le premier jour de l'engagement, j'imagine, et non pas seulement à partir du moment où les objectifs sont atteints. Il en va de même pour les 292 000 euros concernant les objectifs à long terme.

 

Je vous ai bien écoutée mais j'ai sans doute raté une chose ou l'autre. En effet, j'aurais souhaité connaître les objectifs à atteindre par bpost notamment en matière de maintien de l'emploi et d'investissement dans notre pays. Il me semble que vous n'en avez pas parlé. C'est fondamental à mes yeux car face à des rémunérations telles que celles dont nous parlons, les objectifs doivent être atteints. Tant les travailleurs que notre pays doivent être bénéficiaires de l'action menée par le nouveau CEO de bpost.

 

01.17  Jean-Marc Delizée (PS): Madame la ministre, je vous remercie pour vos réponses.

 

Les rémunérations des top managers des entreprises publiques et en particulier celles cotées en bourse reviennent régulièrement dans l'actualité et évoluent avec le temps par cycle en fonction du contexte politique.

 

En décembre 2013, une décision avait été prise, sur proposition du ministre Jean-Pascal Labille, de plafonner le salaire des administrateurs délégués de Belgacom et de bpost à 500 000 euros bruts avec une rémunération variable plafonnée à 150 000 euros. Cela avait amené les deux CEO à exprimer leur insatisfaction, après quoi M. Thys avait d'ailleurs quitté l'entreprise.

 

Sous le gouvernement MR-N-VA, la loi du 16 décembre 2015 a été votée, loi que nous avons fortement combattue à cause du profond détricotage des outils de contrôle des entreprises publiques par le gouvernement: la nomination du commissaire du gouvernement ainsi que la compétence du ministre de tutelle pour annuler une décision du conseil d'administration et beaucoup d'autres choses ont été supprimées. Après cette loi de décembre 2015, les salaires des CEO d'entreprises cotées en bourse sont repartis à la hausse.

 

Par ailleurs, il est étonnant qu'un bonus à la signature ait été décidé pour 250 000 euros et qu'il ait été accordé. C'est énorme au regard des rémunérations fixes des entreprises publiques non cotées en bourse.

 

Pour ce qui nous concerne, nous restons favorables à un plafonnement dans la loi comme ce fut le cas en 2013. Nous n'étions alors pas parvenus à obtenir cette décision, aucune majorité ne s'étant dégagée à ce sujet. Il faudra revenir sur cette question. De plus, nous appuyons l'idée que si des bonus sont octroyés aux top managers, les salaires des travailleurs doivent être revus à la hausse pour leur contribution quotidienne aux résultats de l'entreprise.

 

01.18  Marianne Verhaert (Open Vld): Mevrouw de minister, dank voor uw uitgebreide verduidelijkende antwoord. Het is in ieders belang, zowel de consumenten als de werknemers van bpost, dat het bedrijf gezond is. U hebt gezegd dat bpost een moeilijke periode achter de rug heeft. Het is misschien wat snel om te concluderen dat die periode al afgesloten is. Ik hoop dat in de volgende hoorzitting met de voorzitster een aantal zaken uitgeklaard kan worden. De CEO kan dan hopelijk met een schone lei starten. De Open Vld-fractie heeft alle vertrouwen in de heer Peeters. Ik ben zeer benieuwd naar zijn toelichting in de commissie en ik kijk uit naar de doelstellingen die op korte en lange termijn aan dat loon en die vergoedingen worden gekoppeld.

 

01.19  Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen): Mevrouw de minister, dank voor uw uitgebreide antwoord op alle vragen. Het is logisch dat die vragen over dat verloningspakket worden gesteld. Het gaat immers over veel geld, daar moeten we niet flauw over doen. Het is hierbij belangrijk te vermelden dat het voor een zeer groot deel voorwaardelijke bonussen betreft. Die hangen af van de bedrijfsresultaten, maar ook van goed bestuur, duurzaamheid, participatie, tevredenheid van het personeel en dies meer. Die zaken moeten nog geoperationaliseerd worden en verduidelijkt aan het Parlement. Het feit dat dat die bonussen niet alleen afhangen van de puur financiële bedrijfsresultaten is positief.

 

Wij blijven ook kijken naar wat men hiervoor in ruil krijgt, namelijk een steengoede manager die perfect naar een multinational in het buitenland had kunnen gaan, maar die ervoor heeft gekozen in België te blijven om bpost uit het slop te halen. Ook dat gegeven moet men in de weegschaal leggen als we bpost zo belangrijk vinden. Ik wil sommige collega’s van de meerderheid die de voorbije dagen en nu hebben uitgehaald, vragen fair te zijn en te erkennen dat zij dit mee hebben beslist. Neem dus uw verantwoordelijkheid voor die beslissing. Minister Petra De Sutter heeft de verloning van de CEO van bpost niet alleen goedgekeurd, zij deed dat samen met Frank Vandenbroucke.

 

Hetzelfde geldt voor de verloning van het bpostpersoneel. De raad van bestuur van bpost is daarvoor bevoegd en niet de minister zelf. De verloning van postbodes moet absoluut beter, conform hun dagelijkse inspanningen.

 

Collega’s, zoals u ongetwijfeld weet, heeft de Belgische Staat veel vertegenwoordigers in de raad van bestuur. Zij kunnen de kwestie van de verloning altijd op tafel leggen en als ik het debat in deze commissie hoor, dan ga ik ervan uit dat dit in de komende weken massaal zal gebeuren.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

02 Question de Patrick Prévot à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Le rachat de Route Mobile par Proximus" (55038333C)

02 Vraag van Patrick Prévot aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De overname van Route Mobile door Proximus" (55038333C)

 

02.01  Patrick Prévot (PS): Monsieur le président, madame la ministre, depuis juillet, le groupe Proximus est entrée au capital de l'entreprise indienne Route Mobile, spécialisée dans les réseaux de communication basés sur le Cloud. À la fin de l'opération, on annonce que le groupe devrait détenir près de 56 % de la société cotée à la Bourse de Mumbai.

 

Après le rachat de l'américain Telesign en 2017 via la filiale BICS, le groupe Proximus s'étend à l'étranger et Guillaume Boutin, le CEO, estime qu'environ 60 % de la croissance du groupe proviendra d'ici 2025 de ses grandes filiales à l'international qui permettent chaque fois de créer des économies d'échelles substantielles.

 

Madame la ministre, le rachat de Route Mobile devrait permettre l'exploitation des avancées récentes en IA générative dans le domaine de l'engagement client ainsi qu'un renforcement des compétences déjà substantielles de Telesign via son expertise TruSense: à moyen et long terme, comment la clientèle de Proximus et l'État belge pourront-ils profiter de ces expertises?

Par ailleurs, pourriez-vous nous donner votre retour quant à la plainte de l'activiste Maximal Schrems auprès de l'APD concernant des problèmes de confidentialité dans le cadre de transfert de données entre BICS et Telesign?

Enfin, comment le groupe Proximus peut-il s'assurer d'un respect du RGPD européen dans le cadre de sa croissance internationale? Je vous remercie pour vos réponses.

 

02.02  Petra De Sutter, ministre: Monsieur Prévot, je vous remercie de vos questions sur le rachat de Route Mobile par Proximus.

 

Vous m'avez tout d'abord demandé ce que ce rachat pouvait signifier pour l'entreprise, ses clients et l'État belge. Grâce à ce rachat, Proximus acquiert la technologie et les connaissances nécessaires à l'accélération du développement de l'identification numérique. Ce faisant, Proximus pourra offrir à ses clients belges un accès à une meilleure technologie dans le domaine de la cybersécurité et y renforcer son rôle à l'échelle mondiale. 

 

Votre deuxième question portait sur la plainte de l'activiste Max Schrems auprès de l'Autorité de protection des données (APD). Le groupe Proximus m'informe que ni lui, ni BICS, ni Telesign n'ont reçu, à ce jour, d'avis de l'APD. Ces entreprises ont enquêté en interne sur les allégations et m'informent qu'elles disposent d'arguments objectifs pour récuser la plainte sur le fond. Il ne m'appartient pas, en tant que ministre, de faire d'autres déclarations à ce sujet. 

 

Enfin, il est essentiel que toutes les règles – y compris le RGPD – soient strictement respectées par Proximus. C'est pourquoi le groupe a développé plusieurs procédures. Par exemple, des équipes spécialisées dans la protection des données ont été constituées pour veiller au respect des diverses règles internationales – souvent complexes – qui s'appliquent.

 

02.03  Patrick Prévot (PS): Madame la ministre, je vous remercie de vos réponses.

 

Tout d'abord, j'entends que ce rachat favorise une meilleure connaissance technologique. Cela me semble une bonne chose.

 

Quant à la plainte de l'activiste Max Schrems, j'ai compris qu'aucun avis n'avait été envoyé par l'APD mais, en tout cas, que des arguments objectifs pourraient récuser les accusations.

 

Enfin, vous me dites que Proximus tient à nous rassurer, puisque le groupe aurait enclenché plusieurs procédures. Sur le point précis du respect du RGPD, il faudrait évidemment rester particulièrement attentif. J'espère que ces procédures suffiront à en garantir le respect plein et entier.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

03 Question de Patrick Prévot à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "La fuite de clientèle de Proximus" (55038334C)

03 Vraag van Patrick Prévot aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "Het klantenverlies bij Proximus" (55038334C)

 

03.01  Patrick Prévot (PS): Madame la ministre, entre le 1er janvier et le 30 juin, le groupe Proximus a perdu 15 000 clients de la télévision digitale. Cette fuite devient régulière et semble difficile à colmater depuis avril 2022.

 

Il est probable que cette tendance ne soit pas propre à Proximus. Mais pour l'heure, une analyse comparative est difficile. Chez les concurrents, soit les chiffres sont noyés dans la clientèle du câble, soit l'obligation de publier ses résultats financiers est très récente – c'est le cas pour Voo.

 

Deux hypothèses sont avancées pour expliquer ce phénomène. D'abord, les hausses régulières des prix. Il y en a eu une première le 1er janvier et une deuxième le 31 juillet. Ensuite, le cord-cutting, c'est-à-dire la coupure du cordon de la télévision digitale au profit des services de streaming légaux ou illégaux, du type IPTV.

 

Madame la ministre, comment le groupe Proximus analyse-t-il cette tendance à la baisse qui risque de s'aggraver, malheureusement pour eux? Existe-t-il un risque de hausses tarifaires supplémentaires pour colmater cette fuite de clientèle? Ce serait évidemment une très mauvaise nouvelle pour les consommateurs.

 

En matière de prospectives, quelles sont les prévisions budgétaires et financières du groupe?

 

Face aux coupures du cordon de la télévision digitale, Proximus envisage-t-il une stratégie pour rendre la télévision digitale plus attractive ou se résigne-t-on à une fin annoncée de la télévision digitale? Par ailleurs, en tant que ministre des Télécommunications, pourriez-vous nous faire le point sur la lutte contre l'IPTV?

 

03.02  Petra De Sutter, ministre: Monsieur Prévot, merci pour cette question extrêmement importante, comme vous le comprenez, sur le domaine des télécommunications et des opérateurs ainsi que sur l'incidence de la tendance à la baisse de la télévision numérique sur les résultats de Proximus.

 

Il s'agit d'un phénomène appelé "cord-cutting", c'est-à-dire la résiliation des abonnements à la télévision numérique, qui touche aujourd'hui tous les opérateurs offrant la télévision numérique, tant en Belgique qu'à l'étranger. Ce phénomène s'accentue progressivement et exerce, dès lors, une pression de plus en plus forte sur la télévision numérique traditionnelle. Même si le prix de l'abonnement peut certainement jouer un rôle, cette tendance est principalement due aux nouvelles habitudes de consommation d'un public essentiellement plus jeune, ainsi qu'à la forte augmentation des services de streaming au cours des dernières années. Cette tendance est également confirmée par le digimètre d'Imec.

 

Je voudrais souligner que la fixation des prix des produits Proximus relève de sa compétence en tant qu'entreprise publique autonome et que je ne peux donc pas intervenir directement dans ce domaine. L'incidence financière de cette tendance sur les résultats financiers du groupe reste gérable, en partie grâce à l'importance croissante d'autres activités telles que l'internet par le biais de la fibre optique. En outre, la majorité des clients de Proximus continue à ce jour d'utiliser la plateforme Proximus TV, ce qui prouve que les investissements dans cette technologie restent intéressants. Proximus tente également d'atteindre les cord-cutters proprement dits par le biais de sa marque numérique Mobile Vikings.

 

Enfin, un mot sur l'IPTV illégale. Le streaming ou le téléchargement illégal reste bien entendu une violation du droit d'auteur. La lutte contre ces phénomènes relève de la compétence du Service de lutte contre les atteintes au droit d'auteur et aux droits voisins sur internet, un service qui exerce ses activités au sein du SPF Économie. Ce service sera bientôt opérationnel et devrait contribuer à réduire de manière significative ces infractions en ligne. Pour plus de détails à ce sujet, je vous renvoie vers mon collègue Pierre-Yves Dermagne, de la compétence duquel relève ce service qui ne cesse de gagner en importance.

 

03.03  Patrick Prévot (PS): Madame la ministre, j'avais été interpellé par les chiffres, et vous avez – comme toujours en ce qui me concerne – répondu scrupuleusement à mes questions. Je vous en remercie.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

04 Question de Josy Arens à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "L'absence de chaîne luxembourgeoise dans le bouquet TV proposé par Proximus" (55038563C)

04 Vraag van Josy Arens aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "Het ontbreken van een Luxemburgse zender in het door Proximus aangeboden tv-pakket" (55038563C)

 

04.01  Josy Arens (Les Engagés): Madame la ministre, je viens du sud de la Belgique, du sud de la province du Luxembourg, je viens de l'Arelerland; mais pourtant je ne suis pas Michel Sardou. Il y a 66 ans déjà, je faisais mon entrée à l'école primaire sans parler un seul mot de français, puisque ma langue maternelle était le luxembourgeois et que nous parlions allemand à l'époque dans cette région.

 

Depuis quelques années, Proximus nous a complètement abandonnés. Jusqu'à récemment, Voo avait repris cette chaîne, mais cette entreprise l'a abandonnée aussi. À Voo, nous ne pouvons rien demander, mais à Proximus, qui est une entreprise publique autonome, nous le pouvons. Nous nous sommes battus pendant tout un temps pour avoir accès aux chaînes flamandes, puisque pour nous c'est important de pouvoir regarder ce qu'il se passe en Flandre. Et maintenant, nous ne pouvons plus voir ce qui se passe dans notre propre zone!

 

Il reste beaucoup de locuteurs de langue luxembourgeoise dans l'Arelerland, et je fais partie de ceux qui défendent cette langue. Ma commune a d'ailleurs été officiellement reconnue par la Communauté française comme commune se chargeant de promouvoir la langue et la culture luxembourgeoises. Mais, aujourd'hui, nous n'avons plus accès à RTL Luxembourg chez nous.

 

Madame la ministre, je vous demande de frapper du poing sur la table et de dire à Proximus que vous exigez, dans le cadre du contrat de service public, que les citoyens luxembourgophones de ce pays puissent profiter pleinement d'une information en luxembourgeois, émise par RTL Luxembourg.

 

Je vous remercie pour votre réponse et, sachez-le, je compte vraiment sur vous. Sinon, je vais encore me fâcher comme ce matin, ce qui est désagréable, soyons clairs. 

 

04.02  Petra De Sutter, ministre: Monsieur Arens, je vous remercie pour cette question sur l'accès à la chaîne luxembourgeoise RTL via la plate-forme TV de Proximus.

 

J'ai évidemment demandé à Proximus ce qu'il en était. Après avoir lu votre question avec attention, Proximus m'a communiqué l'information suivante: "Les chaînes RTL-TVI en langue française et RTL GER en langue allemande sont actuellement sur la plate-forme. RTL Luxembourg est une version plus locale de la chaîne RTL destinée spécifiquement au Grand-Duché de Luxembourg."

 

Par conséquent, cette chaîne n'entre pas dans le champ d'application du décret du 24 décembre 1990 auquel vous faites référence dans votre question. En d'autres termes, l'entreprise Proximus ne peut pas être légalement tenue d'inclure cette chaîne dans son offre.

 

Dans le monde actuel de la distribution télévisuelle où des centaines de chaînes sont désormais disponibles en Europe, c'est une tâche complexe pour les distributeurs d'inclure toutes les chaînes dans leur forfait TV. Cela les oblige à faire constamment des choix pour assurer la viabilité économique de leur modèle d'entreprise. Et, lors de la sélection des chaînes pour son offre, Proximus me fait savoir qu'elle essaie de trouver un équilibre entre ce qui est pertinent pour ses abonnés et ce qui est économiquement viable pour l'entreprise.

 

Je m'excuse de devoir me répéter mais, en tant que ministre, je ne peux pas intervenir dans le choix commercial de l'entreprise en lui disant quelles chaînes elle doit mettre dans son paquet. Je pense qu'il est important que la disponibilité d'une gamme diversifiée de chaînes soit portée à l'attention des distributeurs de télévision. En ce sens, la présente question parlementaire y a certainement contribué. J'espère que Proximus en tiendra compte.

 

04.03  Josy Arens (Les Engagés): Madame la ministre, je vous remercie pour vos réponses.

 

Je sais très bien que cela ne relève pas de votre responsabilité mais je crois que nous devons avoir un débat politique sur cette opération-là. J'ai également contacté les autorités luxembourgeoises pour savoir s'il n'était pas possible, via le Grand-Duché, de donner accès aux citoyens belges. Je pense effectivement que via les Affaires étrangères, nous devrions mener un combat pour que cela puisse se faire. Franchement, c'est fondamental dans notre région et j'estime également qu'il est très important que cela soit fait au niveau fédéral. Au niveau régional, je l'ai déjà fait.

 

Vous devriez tous vous rendre compte qu'il existe une communauté qui a été complètement oubliée dans la Constitution et dans l'évolution de la Belgique, à savoir la communauté luxembourgophone. D'ailleurs, un ancien échevin d'Arlon a écrit un livre qui est disponible au Parlement. J'ai en effet tout fait pour que le Parlement le mette dans sa bibliothèque: Les Luxembourgophones, une communauté oubliée. Je voudrais vraiment que vous puissiez nous donner l'impression que nous avons raison de dire que nous sommes belges avant d'être luxembourgeois. Et je ne parle pas de la Wallonie puisque nous nous sentons d'abord belges puis luxembourgeois. Wallons, c'est un autre discours à avoir auprès des gens du pays d'Arlon.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

05 Vraag van Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De sociale onrust bij bpost" (55038674C)

05 Question de Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "Les tensions sociales chez bpost" (55038674C)

 

05.01  Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, net voor de zomervakantie had ik al een vraag gesteld over de sociale onrust bij bpost. Die onrust breidt zich verder uit. Het bonusbeleid was de druppel die de emmer deed overlopen bij heel wat mensen.

 

De mensen op Brucargo hebben vorige week actie gevoerd. Ik ben ook gaan luisteren naar de problemen van de mensen. Ze hebben het werk neergelegd. Nadat ik met het personeel heb gesproken, begrijp ik nog beter waarom de mensen zo kwaad zijn, namelijk wegens het salarispakket van de nieuwe CEO. Het personeel werkt vaak in heel onveilige situaties, door een gebrek aan investeringen in mensen en materiaal. Hun eisen zijn onder andere de reparatie van defecte apparatuur: scanners die niet werken, perrons die gesloten zijn en kapotte machines die een arbeidsongeval hebben veroorzaakt. Daarnaast is het wagenpark versleten. Er is ook een probleem van vriendjespolitiek bij de interne selectie van kandidaten. Er is een gebrek aan onpartijdigheid bij de beoordeling van de arbeidscontracten. De koopkracht is ook een groot probleem van de mensen. Al die zaken heb ik daar gehoord.

 

Zijn er al concrete oplossingen gevonden voor de problemen bij bpost op Brucargo? Welke?

 

Is er al overleg geweest tussen de syndicale delegaties en de nieuwe CEO omtrent de sociale onrust bij bpost? Zal de heer Peeters de koopkracht van de werknemers verhogen?

 

Hoe kijkt u naar de eisen van het personeel? Op welke punten kunt u zelf actief ingrijpen?

 

05.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Vindevoghel, de werkonderbrekingen bij bpost op Brucargo zijn een belangrijk onderwerp. De sociale dialoog bij bpost heeft een lange traditie. Er wordt vergaderd met personeelsvertegenwoordigers om oplossingen te vinden die de levensvatbaarheid van het bedrijf, de continuïteit van de werkgelegenheid en het welzijn van de werknemers garanderen. Dat zijn de principes waarvan men nog steeds blijft uitgaan. Zoals u weet, werd recent nog cao nr. 2324 gesloten, waarin de klemtoon ligt op het welzijn en de koopkracht van de werknemers.

 

Wat de acties in Brucargo betreft, kreeg ik van bpost de volgende informatie. Op vrijdag 15 september is er in Brucargo een overlegvergadering geweest tussen de vakbonden en het management, die bpost als constructief benoemt en waar een aantal afspraken werd gemaakt. Het management is het engagement aangegaan om een actieplan op te stellen om de gesignaleerde problemen te remediëren. Het personeel had intussen al het werk hervat.

 

De nieuwe CEO van bpost wordt verwacht voor het einde van 2023. Wat de situatie van het personeel betreft, is met de heer Peeters afgesproken dat de werkgelegenheid en de werkomstandigheden een prioriteit moeten zijn. Ik blijf ervan overtuigd dat de eerste voorwaarde om die te vrijwaren, erin bestaat dat het bedrijf op koers zit, het goed doet en goede resultaten boekt.

 

Net zoals voor u is een sociale dialoog voor mij belangrijk. We hebben de heer Peeters dan ook gevraagd om die ter harte te nemen en ik ga ervan uit dat hij dat te zijner tijd zal doen. Ik bepaal zijn agenda niet, maar zodra hij van start gaat, zal hij zeker met de syndicale partners samenzitten.

 

05.03  Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Sta me toe een paar verhalen vanop het terrein te vertellen.

 

Ten eerste stuurde een vrouw mij het volgende bericht: "Ik heb een factuur gekregen voor het waterverbruik. Ik nam bijna elke dag een bad, maar sinds die factuur is de rekening veel te hoog en heb ik beslist niet meer elke dag een bad te nemen, en mij minder vaak te wassen, omdat het gewoon te duur is voor mij." Ze werkt in een villawijk, waar ze ziet dat de gazons worden besproeid. De tegenstelling tussen de mensen die met moeite rondkomen en de mensen in die wijk is zo groot.

 

Ten tweede zijn de contracten ook een groot probleem, mevrouw de minister. Ik ken mensen die gewerkt hebben met een interim-contract, dan met een tijdelijk contract, en dan pas met een vast contract. Ik heb het verhaal gehoord van iemand die ziek naar het werk gegaan is terwijl hij eigenlijk naar het ziekenhuis had moeten gaan, maar dat niet durfde omdat hij een tijdelijk contract had.

 

Het probleem van de contracten is heel groot. De mensen moeten heel lang wachten. Terwijl de CEO vanaf het begin 250.000 euro krijgt, moeten de gewone postmensen een paar jaar wachten voor ze een vast contract krijgen.

 

Ik hoop echt dat u de stem van die mensen die het zo moeilijk hebben, zult meenemen, en dat er iets gedaan wordt aan de omstandigheden van die vele werknemers die zo hun best doen voor bpost.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

06 Vraag van Marianne Verhaert aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post) over "De doorlichting van bpost" (55038676C)

06 Question de Marianne Verhaert à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques, Télécoms et Poste) sur "L'audit chez bpost" (55038676C)

 

06.01  Marianne Verhaert (Open Vld): Mevrouw de minister, de minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne, heeft eindelijk een advieskantoor gevonden om het krantencontract met bpost door te lichten. Nadat de eerste en tweede oproep op de Belgische en Europese markt van audit- en revisorenkantoren geen enkele respons opleverden en net voor de zomer ook het Rekenhof bedankte, is nu toch een consultancykantoor gestrikt, met name het Brusselse Positive Competition, dat gespecialiseerd is in juridische procedures van staatssteun, concurrentie en fusies. Net op tijd, want zonder de resultaten van zo'n audit kon niet tot een nieuwe concessie worden overgegaan.

 

Naast de externe audit lopen er ook nog andere onderzoeken van het BIPT, worden de interne audits bij bpost voortgezet en worden de verschillende contracten nog verder onderzocht.

 

Mevrouw de minister, ik weet dat een aantal zaken niet volledig onder uw bevoegdheid vallen, maar ik heb toch een aantal vragen ter zake.

 

Gaat het onderzoek, ingesteld door de regering, verder dan alleen de krantenconcessie? Welke elementen bevat het onderzoek? Welke details kunt u hierover al delen?

 

Op welke wijze werkt bpost mee aan de doorlichting door het advieskantoor? Bent u daarvan op de hoogte?

 

Hoever staat het met de interne audit van bpost in verband met de krantenconcessie? Hoever staan de audits over de 679-rekeningen, de cross-borderboetes en de nummerplaten? Wanneer zal dat door bpost worden afgerond?

 

Hoever staat het BIPT met de gesprekken over het allocatiemodel? Wat is de stand van zaken van de juridische analyse van de vier contracten?

 

Wanneer verwacht u resultaten van het onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit?

 

06.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Verhaert, u gaf het zelf al aan, voor de specifieke contracten en dus voor uw eerste twee vragen moet ik u doorverwijzen naar mijn collega Dermagne, die daarvoor bevoegd is. Ik kan op die vragen niet antwoorden. Bpost zegt mij in elk geval dat het in volle openheid meewerkt.

 

Met betrekking tot de interne audit van bpost moet ik helaas herhalen wat ik al eerder zei: de audit loopt op initiatief en binnen de contouren van het bedrijf zelf. Ik heb geen vat op de inhoud, noch op de timing. Wat mij betreft, is het in het belang van het bedrijf dat er niet alleen grondig, maar ook snel wordt gewerkt, zodat we aan remediëring kunnen beginnen. Een exacte timing kan ik u niet geven, dat ligt in de handen van bpost zelf. Ik moet steeds hetzelfde zeggen, want ik krijg steeds weer dezelfde vragen.

 

Ook met betrekking tot de timing van het onderzoek door de BMA heb ik geen informatie. Ik word noch door de BMA noch door bpost hierover geïnformeerd. Ik heb ook niet de bevoegdheid om daarover informatie op te eisen.

 

Met betrekking tot de rol van het BIPT hebben eerste minister De Croo, staatssecretaris Michel en ikzelf op 6 juni een brief aan het BIPT gericht met de vraag om suggesties te formuleren over hoe het BIPT zijn rol als regulator kracht kan bijzetten. In juli heeft het BIPT omstandig geantwoord over de door hen geplande activiteiten.

 

In eerste instantie wacht men op het ontwerpverslag van het college van commissarissen inzake de analytische boekhouding van bpost. Op die basis zal het BIPT een besluit nemen ter verklaring van overeenstemming of niet-overeenstemming van de analytische boekhouding. Dit is dus een work in progress.

 

Het BIPT geeft hierbij mee dat het college van commissarissen steekproefsgewijs werkt. Dat betekent dat het niet om een exhaustieve controle gaat, maar over steekproeven. Het BIPT formuleert dan ook geen oordeel over de getrouwheid van de analytische boekhouding van bpost in haar geheel. Het BIPT gaat eventueel in dialoog met het college van commissarissen om te bekijken welke mogelijkheden het heeft om de controles te verbreden. Ik geef u de informatie door die ik heb gekregen.

 

Ik moet nog twee zaken aanstippen in mijn antwoord. Ten eerste is het BIPT een onafhankelijke regulator. Ten tweede houden de jaarlijkse analyses die het uitvoert, geen specifieke controles in van de vier contracten waarnaar u verwijst in uw vraag, maar een algemene controle van de kostenallocaties die bpost uitvoert voor zijn gehele analytische boekhouding.

 

06.03  Marianne Verhaert (Open Vld): Mevrouw de minister, ik begrijp dat u niet veel meer informatie kunt geven, maar natuurlijk is het mijn taak als Kamerlid om de zaak van nabij te volgen, omdat de gunning van de krantenconcessie nadert. Ik ben daar zeer bezorgd over, omdat daar een aantal voorwaarden aan is gekoppeld. Als er nog zaken uitkomen, zal het een heel moeilijk verhaal worden. Dan staan we echt met de rug tegen de muur. Dat is mijn taak en ik zal u en uw collega’s hierover blijven ondervragen, omdat ik bezorgd ben over dat hele verhaal. Als dat gevolgen heeft voor de krantenconcessie, dan zou dat dramatisch zijn voor bpost. Daarom volg ik dat van nabij op. Ik wil uiteraard ook meer duidelijkheid over de wanpraktijken.

 

Het is inderdaad ook belangrijk dat het BIPT zijn controles kan verbreden. Ik hoop dat dat op termijn zal lukken.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

La réunion publique de commission est levée à 16 h 26.

De openbare commissievergadering wordt gesloten om 16.26 uur.