Commission des Relations extérieures

Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen

 

du

 

Mercredi 10 mars 2021

 

Après-midi

 

______

 

 

van

 

Woensdag 10 maart 2021

 

Namiddag

 

______

 

 


De openbare commissievergadering wordt geopend om 14.06 uur en voorgezeten door mevrouw Els Van Hoof.

La réunion publique de commission est ouverte à 14 h 06 et présidée par Mme Els Van Hoof.

 

Les textes figurant en italique dans le Compte rendu intégral n’ont pas été prononcés et sont la reproduction exacte des textes déposés par les auteurs.

De teksten die in cursief zijn opgenomen in het Integraal Verslag werden niet uitgesproken en steunen uitsluitend op de tekst die de spreker heeft ingediend.

 

01 Samengevoegde vragen van

- Kathleen Depoorter aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Het heropstarten van partnerschaps­overeenkomsten" (55013557C)

- Els Van Hoof aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Het verlengen van de samenwerkings­programma's en de heroriëntering van de middelen" (55015003C)

01 Questions jointes de

- Kathleen Depoorter à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "La reprise des accords de partenariat" (55013557C)

- Els Van Hoof à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "Le renouvellement des programmes de coopération et la réorientation des moyens" (55015003C)

 

De voorzitter: Mevrouw Depoorter kan niet aanwezig zijn.

 

01.01  Els Van Hoof (CD&V): Ons land besliste na de omstreden Burundese presidentsverkiezingen in oktober 2015 om een reeks ontwikkelingsprogramma's op te schorten die dicht aanleunden bij de Burundese autoriteiten of die gemakkelijk het voorwerp konden zijn van politieke recuperatie.

 

De nieuwe regering onder president Ndayishimiye lijkt zich wat te willen openstellen naar de internationale gemeenschap, toch blijven de problemen op het gebied van mensenrechten groot. Tegelijk is Burundi een van de armste landen ter wereld, 74,7% van de bevolking leeft er in armoede. Er moet met andere woorden iets gebeuren om de nodige hulp bij de bevolking te krijgen.

 

Burundi is geen alleenstaand geval. De samenwerking met negen van de veertien partnerlanden staat on hold wegens problemen met mensenrechten en democratie. Dit heeft voor gevolg dat de doelstelling dat 50 % van de middelen moeten worden ingezet in lage inkomenslanden niet wordt gehaald. Er is niet alleen nood aan een revaluatie van de programma's, maar ook aan een bredere fragiliteitstrategie die vastlegt hoe moet worden samengewerkt met fragiele landen en hoe de doelgroepen kunnen worden bereikt. Er is ook de nodige flexibiliteit nodig zodat de middelen geheroriënteerd kunnen worden.

 

Heeft u intenties om de bilaterale ontwikkelingssamenwerking met Burundi te heropstarten met een nieuw samenwerkingsprogramma? Zo nee, welke concrete voorwaarden stelt u op het vlak van veiligheid en mensenrechten om een nieuw samenwerkingsprogramma te kunnen starten?

 

Kan u een overzicht geven voor elk van de negen landen waar ten minste een deel van de ontwikkelingshulp opgeschort is, waarbij u aangeeft of een revaluatie van de opschorting gedaan is, of een heropstart mogelijk is, onder welke voorwaarden en wanneer?

 

Welke initiatieven hebt u ondernomen om een bredere fragiliteitstrategie uit te werken die vastlegt hoe moet worden samengewerkt met fragiele landen om de doelgroepen te bereiken? Wanneer zal u met zo'n plan komen?

 

01.02 Minister Meryame Kitir: Het opstarten van de nieuwe samenwerkingsprogramma's van de gouvernementele samenwerking is uiterst belangrijk. De voorbije jaren werden er nieuwe portefeuilles opgestart met Benin, Senegal, Guinee, Rwanda en Burkina-Faso. Om verschillende redenen was dit niet het geval met de negen andere partnerlanden en dienen we nu dus effectief een inhaalbeweging te maken. Ik kan u hierbij meedelen dat ik de voorbereidingen voor een nieuwe samenwerkingsportefeuille met Palestina en met Niger reeds heb opgestart. Daarnaast lanceerde ik ook een nieuw type thematische portefeuilles die projecten zullen omvatten in verschillende partnerlanden. Het gaat om een thematische portefeuille rond leefmilieu en klimaat in de Sahelregio en een tweede rond sociale bescherming in de regio van de Grote Meren. In al deze processen zijn de eerste voorbereidende stappen gezet en verwacht ik op korte termijn een instructiebrief aan Enabel te kunnen sturen. Enabel kan dan starten met de verdere, concrete uitwerking.

 

Bij de heropstart van de programmering geef ik voorrang aan de partnerlanden waar de uitvoering van de lopende programma's vergevorderd is en waar de politieke context en de dialoog een nieuw samenwerkingsprogramma toelaten. In Burundi is dit laatste momenteel nog niet het geval, ondanks de voorzichtige signalen die wijzen op meer openheid van de Burundese regering. Om de continuïteit van onze steun aan de bevolking te verzekeren, bestuderen mijn diensten de mogelijkheden om de lopende programma's van de gouvernementele samenwerking in Burundi te verlengen. Deze werden eerder al geheroriënteerd naar een directe steun van de bevolking. Wij zullen tijdens de dialoog met de Burundese partners, samen met de andere Europese donoren, blijven aandringen op concrete vooruitgang op het vlak van mensenrechten en politieke ruimte.

 

In Mali moeten we rekening houden met het feit dat er een tijdelijke transitieregering aan de macht is. We gaan na of een kort overbruggings­programma tot de mogelijkheden behoort.

 

Met de DRC en Oeganda werden onder impuls van mijn voorganger omvangrijke transitieprogramma's opgesteld, waarvan de uitvoering recent werd opgestart. De opstart van een nieuw meerjarenprogramma zal later op het jaar worden bekeken.

 

Ten slotte, in Marokko, Mozambique en Tanzania is de uitvoeringsgraad van de lopende programma's momenteel nog te laag om reeds te starten met de nieuwe programmatiecyclus.

 

In de verschillende fases van het voorbereidings­proces van een nieuw samenwerkingsprogramma wordt er bij de keuze van de prioriteiten en de uitvoeringsmodaliteiten grondig aandacht besteed aan de analyse van de fragiliteit van het betrokken partnerland. Ook zal ik steeds aan Enabel vragen om voor de uitvoering de juiste operationele partners te identificeren, die het agentschap kunnen bijstaan. Het behalen van de vooropgestelde ontwikkelingsdoelen staat hierbij voorop.

 

De lijst van de partnerlanden van de gouvernementele ontwikkelingssamenwerking zal in de loop van de legislatuur geëvalueerd worden, maar ik geef nu op korte termijn de voorrang aan het heropstarten van de programmacycli in de huidige partnerlanden. Bij een eventuele herziening van de lijst van partnerlanden wil ik mij in elk geval blijven toespitsen op de minst ontwikkelde landen en de fragiele staten.

 

01.03  Els Van Hoof (CD&V): Mevrouw de minister, het is nuttig om regelmatig hier in het Parlement een update te krijgen van onze bilaterale samenwerkings­programma's, van overheid tot overheid.

 

De keuze voor fragiele landen is niet evident. Dat maakt inderdaad dat delen van programma's soms on hold moeten worden gezet of stopgezet. Dat is natuurlijk jammer, want de middelen zijn er. Daarom ben ik nogal gecharmeerd door een aanpak die u in het begin vermeldde, namelijk om thematisch te werken, over regio's heen, waardoor er gemakkelijker kan geswitcht worden van het ene land naar het andere.

 

Op termijn kunnen wij de huidige werkwijze niet volhouden. De middelen zijn wel aanwezig, maar de flexibiliteit om van het ene programma naar het andere te gaan, is te beperkt. Het kan misschien in overweging worden genomen bij de evaluatie van de partnerlanden om te werken met regio's. Als bepaalde programma's dan inderdaad niet tot uitvoering kunnen worden gebracht ten gevolge van conflicten, de mensenrechtensituatie, corruptie, hoeft men het geld niet te laten liggen, maar kan men switchen naar een ander land, met een andere partner.

 

Ik zal u dus regelmatig vragen wat de geüdatete stand van zaken is, hoe ver het staat met de evaluatie en in welke richting wij zouden kunnen werken. In elk geval, wij kunnen ons zeker scharen achter een thematische benadering met regio's.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De voorzitster: Vraag nr. 55013558C van mevrouw Depoorter wordt omgezet in een schriftelijke vraag.

 

02 Question de Séverine de Laveleye à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "La stratégie pour la prochaine Commission des conditions des femmes des Nations Unies (CSW)" (55014148C)

02 Vraag van Séverine de Laveleye aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De strategie voor de volgende zitting van de Commission on the Status of Women (CSW)" (55014148C)

 

02.01  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Le 15 mars prochain commencera la soixante-cinquième session de la Commission de la condition de la femme des Nations Unies. Le thème prioritaire de cette session concerne la participation pleine et effective des femmes à la prise de décisions dans la sphère publique, l’élimination de la violence, la réalisation de l’égalité des sexes et l’autonomisation de toutes les femmes et de toutes les filles. La Belgique ne fait pas partie des membres actuels de la Commission 2021 mais fait toutefois partie de la collaboration préalable visant à produire un position paper servant de base pour les négociations que la délégation de l’UE effectuera lors de la CSW. 

 

Bien que le thème des droits sexuels et reproductifs ne soient pas de facto dans le thème prioritaire, il fait toujours partie d’un bras de fer entre les différents membres de la commission lors des négociations.

 

Par ailleurs, le contexte global sur ces questions a changé avec le départ de Trump. En 2017, le ministre De Croo avait lancé She Decides en réponse à la décision de Donald Trump de couper les financements des ONG internationales proposant des interruption volontaire de grossesse. 

 

Néanmoins, selon l’IPPF, plus de 50 % de la population mondiale vit sous des 'macho politics', dont une des dimensions  et ce nombre ne cesse d’augmenter.

 

Votre NPG mentionne que l’égalité des genre est centrale dans la coopération et qu’une attention particulière sera accordée à la lutte contre la violence sexuelle.

 

Quelles contributions la Belgique apporte-t-elle en amont de la session de la Condition de la femme ? Quels sont les enjeux en lien avec le Position Paper de l’UE?

 

Suite au changement de contexte international, quelle stratégie liée à la violence basée sur le genre et aux droits sexuels et reproductif envisagez-vous de mener dans les mois qui viennent?

 

02.02  Meryame Kitir, ministre: Madame la présidente, chère collègue, lors de la cinquième session de la commission des Nations Unies sur les conditions de la femme, les conclusions seront négociées sur les thèmes prioritaires suivants: la participation pleine et efficace des femmes à la prise de décisions dans la sphère publique, l'élimination de la violence, la réalisation de l'égalité des sexes et l'autonomisation de toutes les femmes et de toutes les filles. L'adoption de ces conclusions se fait par consensus de l'ensemble des membres des Nations Unies. L'Union européenne mène les négociations au nom des États membres. Cela signifie qu'une position de l'Union européenne établie au préalable sert de base aux négociateurs de l'Union européenne à New York.

 

Cette dernière année, l'opposition à l'agenda de l'égalité des genres et des sexes est venue de la part de pays conservateurs qui remettent en cause l'acquis de l'égalité des genres. Ce fut également le cas au sein de l'UE où cette position conservatrice est défendue depuis des années par la Pologne et la Hongrie. En coordination avec les pays qui partagent les mêmes points de vue sur la question, la Belgique prend toujours activement part aux négociations de l'UE et plaide en faveur d'un résultat final le plus progressiste possible, notamment concernant l'égalité des genres, la Convention du Conseil de l'Europe sur la prévention et la lutte contre la violence à l'égard des femmes et la violence domestique.

 

Notre pays contribue également activement aux négociations mondiales dans le cadre de l'Union européenne. La Belgique y plaide entre autres pour une approche inclusive et holistique de la participation des femmes dans tous les domaines. Les autres aspects importants sur lesquels insiste la Belgique sont la lutte contre la violence basée sur le genre et les inégalités structurelles, l'agenda "Femmes, paix et sécurité", le rôle important de la société civile, la reconnaissance de l'existence de différentes formes de familles, la protection sociale et le rôle des filles et des jeunes femmes.

 

En ce qui concerne la stratégie à adopter, suite à l'élection de Joe Biden en tant que président des États-Unis et à la révocation de la Mexico City Policy, la Belgique continuera à défendre, dans tous les forums internationaux, une vison progressiste et une langue forte en faveur de l'égalité de genre et de la santé et des droits sexuels et reproductifs.

 

La Belgique s'oppose aux attaques orchestrées par les pays conservateurs et s'est coordonnée avec ses partenaires like-minded notamment à travers le réseau Nexus pour défendre l'acquis et promouvoir ses concepts dans les actions des différentes organisations multilatérales qu'elle finance et avec lesquelles elle travaille activement.

 

En outre, la Belgique continue à mettre en œuvre son troisième plan d'action national "Femmes, paix et sécurité" 2017-2021 qui est d'application à l'égard des pays partenaires de la Coopération au développement belge et dont l'une des priorités est de lutter contre toutes les formes de violences à l'égard des femmes et des filles, et plus spécifiquement les violences sexuelles. 

 

02.03  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, je vous remercie beaucoup pour votre réponse.

 

Même si je n'en doutais pas, il est quand même toujours utile d'entendre que la Belgique reste à la pointe d'un positionnement progressiste dans le débat européen. Nous savons que les attaques sont nombreuses au sein de l'Union européenne. La Belgique doit donc rester aussi mobilisée que possible. Comme la question des droits sexuels et reproductifs ne figurait pas stricto sensu à l'agenda, j'imagine que les négociations furent d'autant plus difficiles. Nous nous réjouissons de voir ce que cela va donner dans les jours à venir.

 

Je pense que votre cabinet était représenté. Avec SENSOA, nous avons pu consulter l'IPPF, qui nous rappelait que les macho politics recouvraient à présent près de 50 % de la population mondiale et qu'il existait un enjeu majeur à défendre la position de la Belgique à l'échelle internationale. Je vous remercie par conséquent de nous rassurer à ce sujet. Nous déclinerons ce thème à l'occasion d'autres questions relatives à l'opérationalisation du programme belge.

 

En tout cas, je vous remercie pour le travail accompli en amont.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

03 Questions jointes de

- François De Smet à Sophie Wilmès (VPM Affaires étrangères et européennes) sur "L’assistance humanitaire au peuple yéménite" (55013926C)

- Theo Francken à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "L'aide au Yémen" (55014787C)

03 Samengevoegde vragen van

- François De Smet aan Sophie Wilmès (VEM Buitenlandse en Europese Zaken) over "De humanitaire hulp aan de Jemenitische bevolking" (55013926C)

- Theo Francken aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De steun aan Jemen" (55014787C)

 

03.01  Theo Francken (N-VA): Mevrouw de voorzitster, mevrouw de minister, ik heb u deze legislatuur nog niet ondervraagd, dus dit is een fijn weerzien. Ik heb u wel een brief gestuurd om u veel succes te wensen en u weet dat ik dit ook meen.

 

Ik heb een vraag over het verhaal van Jemen. Het is evident dat er humanitaire hulp wordt gegeven aan de Jemenitische bevolking, zeker gezien de brand in een vluchtelingenkamp deze week. Ook de vorige regeringen hebben dat altijd gedaan. Hoe zal die 5 miljoen euro steun precies worden verstrekt? Wij kijken allemaal met grote ogen naar de situatie aldaar, met die vreselijke burgeroorlog, de zoveelste in het Midden-Oosten, en voelen veel solidariteit voor de bevolking.

 

Ik heb op sociale media echter een commentaar gezet bij de berichtgeving daaromtrent omdat ik mij persoonlijk stoor aan de hypocrisie die er bestaat. Die bestaat niet langs Vlaamse zijde, dus u hoeft zich zeker niet aangesproken te voelen. Vlaanderen is al jaren voorloper wanneer het gaat over leveringsattesten en wapenvergunningen, maar in Wallonië is dat niet het geval. Ik kijk altijd met grote ogen naar hoe er geld aan Jemen wordt gegeven, terwijl we weten dat de Waalse regering via wapenvergunningen aan FN Herstal wapens levert aan de Koninklijke Garde van Saudi-Arabië. Die wapens duiken nog altijd op in Jemen. We moeten daar niet flauw over doen. Dat wordt bewezen in heel wat internationale rapporten.

 

Dat maakt het voor mij heel zuur om te verdragen dat wij enerzijds 5 miljoen euro belastinggeld geven aan Jemen en anderzijds die oorlog financieren en zelfs wapens leveren om die verder te kunnen voeren. Dat gebeurt dan via de Waalse regering en via partijen die ook deel uitmaken van de federale regering, zoals onder andere Ecolo. Ecolo, dat altijd klaarstaat om morele lesjes aan de hele wereld te geven, en de PS, ook een kampioen in morele lessen, en de MR. Ze geven wapens aan de Saoedi's die in de burgeroorlog in Jemen worden gebruikt, waardoor nog meer doden en gewonden vallen. Vervolgens geeft men dan ook nog eens belastinggeld uit om de slachtoffers te helpen. Ik vind dat van een onwaarschijnlijk cynisme getuigen.

 

Ik wil dit graag met u bespreken, mevrouw de minister. Ik had graag uw visie daarover gekend.

 

03.02 Minister Meryame Kitir: Mijnheer Francken, eerst en vooral bedankt voor de felicitaties. Ik heb nog niet de kans gehad om u persoonlijk te spreken want de coronamaatregelen maken het niet evident om onze normale ontmoetingen te laten doorgaan. We missen het fysieke bezoek allemaal.

 

Ik schets even de situatie in Jemen. Meer dan 20 miljoen mensen zijn er afhankelijk van humanitaire hulp. Volgens de VN zouden minstens 5 miljoen mensen op de rand van de hongersnood wankelen. Verder weten 16 miljoen mensen niet wanneer hun volgende maaltijd zal komen.

 

We mogen daar niet van wegkijken en daarom heb ik op 1 maart deelgenomen aan de donorconferentie voor Jemen. Naar jaarlijkse gewoonte werd de donorconferentie georganiseerd door de VN, in samenwerking met Zwitserland en Zweden. Extra financiering voor de humanitaire crisis in Jemen is noodzakelijk omdat er een groot tekort is aan middelen en omdat er een acute hongersnood dreigt. Dat was ook vorig jaar al het geval.

 

Dit jaar gaven de VN aan zo'n 4 miljard euro nodig te hebben om tegemoet te komen aan de noden van de Jemenitische bevolking. Uiteindelijk werd er 1,7 miljard euro opgehaald. België maakte 5 miljoen euro vrij voor de humanitaire crisis in Jemen. Ik heb ervoor gekozen deze steun te verlenen via het humanitair fonds in Jemen dat gecoördineerd wordt door de VN. Via dit fonds kunnen middelen snel en doeltreffend vrijgemaakt en herverdeeld worden onder de humanitaire organisaties die op het terrein actief zijn, lokale organisaties inbegrepen.

 

Uiteraard zal de humanitaire hulp het conflict dat aan de basis ligt van deze crisis niet oplossen. Een politieke oplossing dringt zich dus op. Het internationaal humanitair recht moet gerespecteerd worden en een staakt-het-vuren over heel het land is dan ook noodzakelijk. Ook daarvoor nam ik eerder deze maand deel aan de donorconferentie, om te tonen dat we de mensen in Jemen na zes jaar aanhoudende conflicten niet vergeten zijn, dat we niet willen dat deze crisis vergeten wordt en dat we nooit zullen dulden dat honger als wapen gebruikt wordt.

 

België pleitte in de VN-Veiligheidsraad meermaals voor onbelemmerde toegang tot humanitaire hulp, respect voor het internationaal humanitair recht, bescherming van kinderen en een staakt-het-vuren in het hele land. België is geen lid meer van de Veiligheidsraad maar zal dit pleidooi blijven houden.

 

Meer dan aan humanitaire hulp heeft de Jemenitische bevolking nood aan het zwijgen van de wapens. Het is dan ook mijn standpunt dat we er alles aan moeten doen opdat Belgische wapens, zowel van Vlaamse als Waalse makelij, niet in het conflict in Jemen terechtkomen.

 

In de aanloop naar de donorconferentie had ik een inspirerend gesprek met Muna Luqman, een zeer sterke Jemenitische vrouw. Het zijn vrouwen als zij die mij inspireren en het verschil maken, ze scheppen hoop in deze zeer dramatische situatie. Ze zei dat onze kinderen een betere toekomst verdienen en ik ben ervan overtuigd dat wij mee aan die toekomst kunnen bouwen. De mensen in Jemen mogen niet vergeten worden.

 

Mijnheer Francken, u weet dat het goedkeuren van de licenties een bevoegdheid is van de regio's. Ik heb u mijn standpunt gegeven en ik zal elke gelegenheid gebruiken om dat duidelijk te maken. Ik pleit voor beleidscoherentie want we kunnen niet aan de ene kant hulp bieden en aan de andere kant het conflict in stand houden. Vandaar mijn oproep aan de regio's om daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

 

03.03  Theo Francken (N-VA): Mevrouw de minister, uw eerlijkheid en uw antwoord sieren u.

 

Ik heb met u nog nooit echt van gedachten kunnen wisselen over ontwikkelings­samenwerking en de manier waarop dat het best georganiseerd wordt. Ik hoop dat u kortelings mijn zus misschien kunt ontmoeten, of mogelijk is dat al gebeurd. Zij zal het mij desgevallend wel vertellen.

 

Ik denk dat het belangrijk is om onze humanitaire steun te blijven geven aan gebieden in oorlogssituaties, zeker als die gebieden dichtbij liggen. Het Midden-Oosten is dichtbij. Daarin hebben wij ons vaak, en met het Syrisch burgerconflict zeker, vergist, wat onder andere heeft geleid tot een heel grote asielcrisis en tot aanslagen van teruggekeerde IS-strijders. Dat moeten wij ons goed realiseren.

 

De steun aan Jemen onderschrijf ik op zich dus. Wel denk ik dat het van belang is om voor een stuk ook de hypocrisie te durven aanklagen. Het is compleet onbetamelijk dat diegenen die hier altijd grote morele lessen verkondigen, via de Waalse regering, enige aandeelhouder van de wapenfabrieken FN Herstal, indirect wapens leveren aan de oorlog in Jemen. Enerzijds wordt er federaal belastinggeld uitgedeeld voor steun aan de slachtoffers, anderzijds verdient de Waalse regering veel aan de verkoop van wapens aan de Saoedische garde. Dat vind ik een onwaarschijnlijke hypocrisie. Ik zal dat dan ook blijven aankaarten, ook al begrijp ik dat betrokkenen dat niet graag horen.

 

Mevrouw de minister, ik begrijp dat u dat ook zult doen, ook al hebt u uiteraard respect voor de institutionele realiteit van dit land. Een en ander ligt niet op federaal niveau, maar er zijn ook overlegcomités en andere vergaderingen. Het gaat overigens over uw coalitiepartners. Aangezien wij in een particratie leven, zijn de voorzitters de echte bazen. U weet dus perfect waar u dat kunt aankaarten. Dat engagement hebt u vandaag uitgesproken en ik zal u daarover blijven ondervragen. In mijn ogen en de ogen van mijn partij moet dat namelijk onmiddellijk stoppen. Laat dat heel duidelijk zijn.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

04 Question de Séverine de Laveleye à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "La Journée internationale de la tolérance zéro à l’égard des mutilations génitales féminines" (55014150C)

04 Vraag van Séverine de Laveleye aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De internationale dag van nultolerantie tegen genitale verminking van vrouwen" (55014150C)

 

04.01  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, Je vous pose cette question dans le cadre de la journée mondiale de lutte contre les mutilations génitales féminines (MGF). Durant cette journée, la société civile a encore mis le focus sur cette atteinte fondamentale aux droits et à l’intégrité des femmes. Ce 6 février nous rappelle qu’il y a encore trop de victimes de cette pratique dans le monde. L’OMS estime que plus de 200 millions de jeunes filles et de femmes, toujours en vie, ont été victimes de mutilations sexuelles pratiquées dans 30 pays africains, du Moyen Orient et de l'Asie où ces pratiques sont concentrées.

 

Le 12 février 2020, le parlement européen adoptait une résolution demandant au États membres de mettre un terme aux MGF et d’investir sur le long terme à la fois pour l’action intérieure et extérieure et pour soutenir la participation des communautés à des projets etrogrammes visant à lutter contre les MGF.

 

Plusieurs acteurs belges travaillent sur ces questions, tant la société civile qu’Enabel. Enabel travaille sur ces thématiques avec un pool d’expertes issues du milieu académique, mais ne semble pas pouvoir avoir accès à l’expertise des associations de personnes concernées (type GAMS).

 

Par ailleurs, votre NPG mentionne qu’une attention particulière sera accordée à la lutte contre la violence sexuelle (néanmoins sans mentionner spécifiquement les mutilations génitales féminines).

 

Quelle attention spécifique est faite contre les MGF dans votre politique de coopération au développement ?

 

Quel est votre plan stratégique et quels sont les budgets alloués pour la lutte contre cette pratique ?

Quels types de collaborations existent entre les acteurs de la coopération et les associations belges spécialisées sur ces questions?

 

04.02  Meryame Kitir, ministre: Madame la présidente, madame de Laveleye, aujourd'hui, les mutilations génitales féminines sont malheureusement encore courantes dans une trentaine de pays d'Afrique, d'Asie et du Moyen-Orient. Elles constituent une violation des droits fondamentaux des filles et des femmes et portent atteinte à leur intégrité physique. Elles reflètent des inégalités de genre et des violences faites aux filles et aux femmes.

 

L'égalité de genre ainsi que les droits des enfants et des femmes font partie des dimensions prioritaires de la Coopération au développement belge. Je me suis engagée à faire de l'égalité de genre une priorité essentielle ainsi que de considérer les droits sexuels reproductifs comme une priorité transversale.

 

Pour assurer un changement durable, il est fondamental d'impliquer les autorités publiques aux niveaux national et local ainsi que les communautés pour interdire la pratique des mutilations génitales féminines. Un véritable travail d'équipe est nécessaire: communautés, écoles, gouvernements locaux, agences internationales, chefs religieux, femmes et hommes, ONG et agences bilatérales. La Belgique est contributeur et membre de plusieurs organes, institutions et conventions onusiennes pour lesquels la lutte contre les mutilations génitales féminines est une question centrale.

 

Il s'agit entre autres de l'Unicef, du Fonds des Nations Unies pour la population (FNUAP), de l'Organisation mondiale de la Santé (OMS), de la Convention sur l'élimination de toutes les formes de discrimination à l'égard des femmes, de la Convention relative aux droits de l'enfant et de la Commission de la condition de la femme des Nations Unies.

 

La Coopération belge soutient le mandat général du FNUAP et l'Unicef au travers d'une contribution annuelle aux fonds généraux avec respectivement 9 et 15 millions d'euros.

 

À cet effet, le FNUAP et l'Unicef ont mené le plus grand programme international pour accélérer l'abandon des mutilations génitales féminines.

 

En ce qui concerne le budget alloué entre 2017 et 2019, ce sont près de 30 millions d'euros qui ont été engagés de façon spécifique en faveur de la santé et des droits sexuels et reproductifs pour des interventions encore en cours. La Belgique finance des programmes bilatéraux sur la santé et les droits sexuels et reproductifs via Enabel.

 

Nous contribuons également au financement de UNFPA Supplies qui touche annuellement 17,9 millions de femmes dans 46 pays, dont 12 pays partenaires de la Belgique.

 

En outre, la Belgique finance des interventions visant à lutter spécifiquement contre les mutilations génitales féminines au travers de la coopération non gouvernementale avec des partenaires comme le GAMS et l'ONG Le Monde selon les femmes. Ces organisations belges spécialisées sont subsidiées au travers de la coopération non gouvernementale. Depuis son dernier contrat de gestion, Enabel dispose d'une autonomie quant à la détermination des partenaires les mieux placés pour mettre en oeuvre des programmes de coopération bilatérale. Il en est de même pour la coopération multilatérale et les agences spécialisées comme le FNUAP et l'Unicef, mais également pour les organisations non gouvernementales.

 

Mon administration met un point d'honneur à stimuler les échanges d'expertises et de pratiques notamment au sein de Because Health et de son groupe de travail sur la santé et les droits sexuels et reproductifs. Par ailleurs, des échanges d'expériences au niveau du Conseil consultatif Genre et Développement permettent aussi aux différents acteurs belges d'avoir accès à des informations sur les sujets liés aux inégalités de genre.

 

04.03  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, il est intéressant de savoir quels sont les différents niveaux (multilatéral, bilatéral, direct) qui, aux côtés de la société civile, luttent activement. Aujourd'hui, 200 millions de femmes ont été victimes de mutilations et autant de femmes voire plus courent un risque d'en être victimes. Une mobilisation importante de notre part est donc nécessaire.

 

Il est intéressant de constater que le Parlement européen vient de porter une résolution qui encourage les États membres à avancer davantage, si c'est possible, sur ces questions.

 

Je voudrais revenir un instant sur la question du lien entre Enabel et la société civile. En effet, j'avais compris qu'il y avait un problème structurel qui faisait que, pour certains pools d'experts, l'agence n'a accès qu'à des experts académiques et qu'elle est privée, d'une certaine façon, d'une expertise de terrain des acteurs de la société civile. Peut-être faudrait-il vérifier que toutes les interactions entre la société civile spécialisée et les acteurs spécialisés de la Coopération sont aussi optimales qu'on le souhaiterait. Vous avez mentionné notamment le GAMS qui est à la fois actif sur le terrain, en Afrique de l'Ouest, et chez nous. Son expertise pourrait également être très utile à Enabel. Je me demande dans quelle mesure il n'existe pas un problème structurel sur lequel vos services pourraient se pencher.

 

Continuons à lutter à partir de la Belgique et de la Coopération belge contre ce fléau qui n'en finit pas de perdurer!

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

05 Questions jointes de

- Séverine de Laveleye à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "La demande de dérogation aux règles relatives à la propriété intellectuelle des vaccins anti-covid" (55014505C)

- André Flahaut à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "La qualification du vaccin contre le covid-19 de bien public mondial" (55014888C)

- Vicky Reynaert à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "La lettre ouverte de l'initiative citoyenne Right 2 Cure" (55015130C)

05 Samengevoegde vragen van

- Séverine de Laveleye aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De vraag om af te wijken van de intellectuele-eigendomsregels voor de coronavaccins" (55014505C)

- André Flahaut aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De kwalificatie van het coronavaccin als een mondiaal publiek goed" (55014888C)

- Vicky Reynaert aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De open brief van Right 2 Cure-burgerinitiatief" (55015130C)

 

05.01  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, en octobre, l’Inde et l’Afrique du Sud ont soumis à l’Organisation mondiale du commerce (OMC) une demande de dérogation temporaire aux règles relatives à la propriété intellectuelle des vaccins anti-covid et du matériel médical essentiel pour la durée de la pandémie de l’Accord sur les aspects des droits de propriété intellectuelle qui touchent au commerce (ADPIC).

 

Celle-ci permettrait de rapidement augmenter la production et de diminuer les coûts de fabrication. La requête est soutenue par plus de cent pays – majoritairement à revenus faibles et intermédiaires – mais une poignée de pays riches refuse. Parmi ceux-ci se trouvent les États-Unis, le Japon, le Canada et l’Union européenne. En bloquant la suspension des brevets, celle-ci met la question des droits humains au second plan.

 

Par ailleurs, nous apprenions le vendredi 19 février que l’Union européenne allait doubler sa contribution au système COVAX pour la porter à 1 milliard d’euros.

 

Vous avez annoncé en commission début février votre plaidoyer pour un assouplissement de l’attitude de l’Union européenne quant aux règles relatives à la propriété intellectuelle applicables aux vaccins anti-covid. Grâce à cela, l’Union européenne a entamé un dialogue intense avec les partisans de la dérogation. 

 

En outre, le mardi 23 février 2021 se tenait une réunion de travail à l’OMC pour discuter de la demande de l’Inde et de l’Afrique du Sud qui devrait aboutir à une décision les 10 et 11 mars.

 

Madame la ministre, où en est le dialogue entre les partisans d’une dérogation à l’ADPIC et l’Union européenne? L’Union européenne est-elle disposée à assouplir sa position sur le sujet?

 

Quel est le plan stratégique de l’appel à la solidarité pour le partage des connaissances et de la propriété intellectuelle lancé par l’OMS, et que la Belgique a cosigné?

 

Quelle position la Belgique a-t-elle tenue à la réunion de travail à l’OMC le mardi 23 février 2021?

 

Suite à l’annonce de l’Union européenne de doubler sa contribution à COVAX, la Belgique envisage-t-elle d’augmenter sa contribution au système COVAX? Si oui, sera-ce sur les budgets de la Coopération au développement?

 

05.02  André Flahaut (PS): Madame la ministre, ces séances de questions et réponses sont toujours un peu frustrantes car certains membres de la commission lancent des ballons, puis s'enfuient. Nous ne pouvons, dès lors, pas échanger. Quand j'étais ministre de la Défense, la paix était ma priorité. Je l'avais dit. Même si je suis wallon, je suis contre les ventes d'armes à certains pays. Il y a aussi des ventes d'armes sous d'autres formes qui viennent du nord du pays, comme la ministre l'a dit. On vend des armes partout et il faut réglementer cela. Ceci dit, le Conseil d'État a lui-même cassé trois licences wallonnes ces dernières semaines. Cela signifie donc que tout n'est pas perdu.

 

Je me suis permis de dire ceci parce que je n'ai pas pu répliquer à M. Francken. Je le ferai sous d'autres formes. Les questions viennent d'être posées par Mme de Laveleye, il est donc inutile de recontextualiser et de reposer les questions. Je voudrais simplement rappeler qu'il y a quelques semaines, avant un Conseil européen, j'avais, en séance publique de la Chambre lors des  questions d'actualité, interpellé le premier ministre pour savoir s'il allait effectivement défendre la position au niveau européen pour faire de ce vaccin un bien public universel, en relayant en cela ce que demandait le secrétaire général des Nations Unies.

 

Le premier ministre répète à chaque réunion du Conseil pour les questions européennes que "la Belgique, vous-même madame la ministre, ainsi que la ministre des Affaires étrangères travaillent dans cette direction". Cela ne me semble pas facile au niveau européen. Il y a toujours des réticences. Mais en vous posant la question, je suis persuadé de votre réponse, à savoir que vous allez sans doute continuer à batailler contre les grandes puissances pour faire en sorte que ce vaccin soit enfin accessible à toutes les populations dans les pays et pas uniquement dans les pays où il y a des entreprises ou à cause des brevets. Il faut faire sauter les barrières pour permettre d'axer en priorité la santé. Merci, madame de Laveleye, d'avoir posé les questions.

 

05.03  Vicky Reynaert (sp.a): Mevrouw de minister, de collega's hebben de context afdoende geschetst. Het virus kent geen grenzen en dat geldt helaas ook voor de mutaties. Daarom steunt ons land via de Europese Commissie actief het COVAX-initiatief waarvoor u al 4 miljoen euro voor hebt uitgetrokken. België maakt ook deel uit van de adviesgroep COVAX die het COVAX-secretariaat bijstaat.

 

De eerste COVAX-leveringen aan Congo en Palestina zijn een feit. Toch dekt het initiatief enkel de vaccinaties van de gezondheidswerkers en de meest kwetsbaren, goed voor zo'n 20 % van de bevolking in de landen die deel uitmaken van het initiatief. Er is dus nog meer nodig om de pandemie de kop in te drukken.

 

Vandaag verzamelen de leden van de WTO om het Waiver-voorstel te bespreken van India en Zuid-Afrika. Dat voorstel voorziet in een tijdelijke opheffing van de patentbescherming van de COVID-19-vaccins, tot er een wereldwijde immuniteit bereikt is. Tot dusver hebben meer dan 100 landen het voorstel bij de WTO gesteund.

 

De Belgische coalitie Right 2 Cure, waarbij burgers, verschillende ngo’s, mutualiteiten en vakbonden betrokken zijn, vraagt in een open brief aan België om haar standpunt in de WTO te steunen.

 

Mevrouw de minister, hebt u deze brief ook ontvangen? Wat is u reactie hierop? Welk standpunt zal België innemen tijdens de komende vergadering van de WTO? Wat is de stand van zaken van het COVAX-initiatief? Welke rol kan België spelen in de adviesgroep-COVAX?

 

05.04 Minister Meryame Kitir: collega's, ik dank u voor deze belangrijke vragen.

 

Collègues, merci pour ces questions importantes. La question de l'accès au vaccin par les pays en développement est tout à fait capitale. C'est un impératif moral de solidarité internationale. C'est aussi du simple bon sens. Personne ne sera protégé tant que tout le monde ne sera pas protégé. Le virus ne s'arrête pas aux frontières. C'est pourquoi l'accès profondément inéquitable à la vaccination dans le monde est inacceptable.

 

La Coopération au développement belge a mis en œuvre un maximum de mesures et de politiques pour répondre à la crise du covid.

 

D'abord, renforcer notre politique de soutien à nos pays partenaires pour faire face aux conséquences économiques et sociales désastreuses de la pandémie, même dans les pays qui ont encore peu souffert directement du virus mais où les conséquences socioéconomiques sont aussi désastreuses.

 

Ensuite, nous avons contribué pour 4 millions d'euros en 2021 à l'initiative COVAX afin de financer l'approvisionnement en vaccins pour les pays en développement. Cette contribution belge s'ajoute à la contribution de l'Union européenne. Cet engagement commence enfin à porter ses fruits. Des vaccins ont été livrés notamment au Ghana, en Côte d'ivoire, en RDC, au Rwanda et dans d'autres pays africains.

 

Mais le vaccin ne suffit pas. C'est pourquoi la Coopération au développement belge travaille au renforcement des capacités des pays partenaires dans le secteur de la santé.

 

Vous évoquez la proposition indienne et sud-africaine de l'accord ADPIC sur la propriété intellectuelle. Tout d'abord, comme vous le savez, c'est la Commission européenne qui exprime les positions de l'Union européenne au sein des organes de l'OMC. Lorsque le sujet a été discuté au sein de l'Union européenne, la Belgique a plaidé vigoureusement pour que les préoccupations de ces pays soient prises au sérieux. Nous avons demandé et obtenu qu'un dialogue positif soit mené.

 

Nous soutenons aussi les disponibilités du secrétariat de l'OMC et de la Commission européenne à aider les pays qui veulent appliquer des licences obligatoires prévues par le texte de l'accord ADPIC.

 

Nous soutenons également les initiatives visant à volontairement partager les connaissances, les données et les propriétés intellectuelles pour lutter contre la pandémie, notamment l'initiative C-TAP lancée par l'OMS et le Costa Rica. Voilà pour ce que nous faisons dans cette situation d'urgence!

 

Je suis convaincue qu'au niveau politique, nous allons devoir également mener un débat à moyen terme avec notamment le secteur pharmaceutique et le monde académique sur les leçons à tirer de la crise du covid-19. Nous devons à terme arriver à une approche commune mondiale sur le développement, la production et l'accessibilité des vaccins en période de pandémie. Une approche "bien public mondial" est nécessaire dans ce débat, notamment pour adapter, si nécessaire, les instruments juridiques existants. Je vais plaider au sein du gouvernement pour que notre pays, très actif dans le secteur pharmaceutique, donne le ton et prenne les devants dans ce débat international.

 

La santé et le bien-être des gens doivent être notre objectif principal. Le système multilatéral de protection de la propriété intellectuelle comme l'ensemble des structures et mécanismes internationaux doivent être mis au service de cet objectif.

 

Intussen wordt de weg van de dialoog intensief gevolgd, wat we slechts kunnen toejuichen. De nieuwe directeur-generaal van de WHO, Ngozi Okonjo-Iweala, heeft aan het licht gebracht dat het delen van technologie en kennis door farmaceutische bedrijven op vrijwillige basis al mogelijk is. Wat de vergadering bij de WTO deze week betreft, die staat niet in het teken van de TRIPS Waiver in tegenstelling tot een aantal recentere vergaderingen, maar dient eerder om de reguliere onderwerpen van de raad te behandelen.

 

Zoals reeds aangegeven werden de eerste vaccins al geleverd via COVAX, ook in Afrika. De volumes zijn in principe voldoende om 3 % van de nationale bevolking, inclusief prioritaire groepen als gezondheidspersoneel, te vaccineren. In de komende dagen en weken volgen meer leveringen aan Afrikaanse COVAX-AMC-partnerlanden. De leveringen betreffen dosissen van het AstraZeneca-vaccin, dat geproduceerd is in India. Daarnaast worden bijkomende verdelingen opgestart van 1,2 miljoen dosissen van het Pfizer-BioNTech-vaccin, via een akkoord tussen GAVI, COVAX en Pfizer. De vooruitzichten gelden voornamelijk voor de eerste twee kwartalen van 2021. Meer updates worden verwacht einde deze week.

 

België wordt als lid van de adviesraad regelmatig op de hoogte gebracht van de vooruitgang van de COVAX-facility. De AMC Engagement Group is adviserend en heeft met andere woorden een beperkt mandaat. België bewaakt binnen een Team Europe-aanpak de gelijke verdeling van vaccins en steunt de GAVI-COVAX-aanpak van gezamenlijke onderhandelingen met de bedrijven en met landen. De deelname aan de adviesgroep geeft België een rechtstreekse bron van informatie en toont ook ons internationaal engagement. België benadrukt het belang van technische assistentie aan partnerlanden om de vaccins in goede omstandigheden te ontvangen en te verdelen. Dit betreft zowel de wetgevende en regulerende capaciteit, als de operationele capaciteit voor het uitrollen van een massa­vaccinatie­campagne. We mogen niet vergeten dat we vaak over fragiele staten spreken en dat heel de omkadering daar rond ook belangrijk is, met voldoende ondersteuning daarvoor.

 

05.05  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, je vous remercie pour vos réponses.

 

Il y a trois semaines, vous aviez déjà donné un message positif par rapport à la position de la Belgique dans le cadre des négociations sur les vaccins. Je suis horrifiée d'entendre que depuis février, sept pays concentraient 80 % des doses administrées pendant que 130 pays n'en avaient encore administré aucune. On entend que cela avance, que les vaccins arrivent.

 

Je voudrais saluer le travail que vous faites avec le gouvernement pour faire entendre l'urgence de lever les brevets pour une période déterminée pour donner accès à une production plus massive de vaccins aux pays les moins favorisés. Il faut pouvoir dire quand on est heureux de la position de son pays.

 

Vous soulignez bien que le bras de fer avec le secteur pharmaceutique va être extrêmement dur. Il faut donc bien s'organiser avec les pays alliés sur cette question. On sait que les pouvoirs publics ont rarement le dernier mot face aux grosses sociétés pharmaceutiques. Je suis horrifiée d'entendre que Pfizer envisage en 2021 15 milliards de dollars de bénéfices sur les vaccins. Il y a quelque chose de tellement choquant et injuste qu'il va falloir s'organiser sérieusement. La petite Belgique ne va pas réussir à faire le poids toute seule face à ce genre de combat.

 

Madame la ministre, continuez à porter notre voix en ce sens. Vous avez tout notre soutien. J'espère que nous obtiendrons satisfaction pour faire de ce vaccin un bien public mondial.

 

05.06  André Flahaut (PS): Madame la ministre, il n'y a aucun doute quant au soutien apporté. Cela vient d'être dit: cette crise est révoltante. Elle révèle une série de réalités entre les pays qui détiennent les entreprises et ceux qui en dépendent, ceux qui paient cher pour avoir les vaccins dans le but d'apparaître comme ceux qui vaccinent en premier, en laissant les autres crever, et ce, même au sein de leur propre voisinage.

 

Il faudra en tirer des leçons. Comme dans d'autres débats, la Belgique a toujours été à la pointe. Pensons aux mines antipersonnelles et à toute une série de combats internationaux. Je crois que l'on est capable de porter très loin, par notre expérience et notre histoire, toute une série de combats qui en valent la peine. Ce combat-ci en vaut la peine.

 

Nous sommes reconnus pour avoir quelques grosses entreprises pharmaceutiques sur notre territoire; il faudra commencer par les convaincre de faire les efforts de lever les brevets qu'elles ont pu obtenir grâce aux subsides importants des pouvoirs publics, sans tomber dans les travers d'une menace de délocalisation. Car il y a des menaces de délocalisation qui sont bien réelles.

 

Le débat n'est pas facile. La Belgique ne peut à elle seule agir pour réussir. Mais elle peut être un élément moteur, comme elle l'a souvent été dans des domaines comme ceux-là. Avec l'appui du Parlement, car des textes et des résolutions ont été déposés: aidons le gouvernement pour montrer que nous pouvons être l'initiateur d'un changement des mentalités après cette crise dont nous devrons très rapidement tirer les leçons. C'est une question de santé et de solidarité.

 

05.07  Vicky Reynaert (sp.a): Mevrouw de minister, ik dank u voor uw antwoord.

 

Ik sluit mij aan bij de collega's. Ik denk dat de grote beleidsvraag die we op korte en lange termijn moeten beantwoorden, is welke rol de overheid kan of wil spelen ten opzichte van bedrijven als het gaat om onder andere de productie van die vaccins. Voor onze fractie is het duidelijk. Er moet op dat vlak een paradigmashift worden teweeggebracht. Dat debat moet voor ons absoluut worden gevoerd.

 

Ik begrijp uit het debat op Europees niveau met de staats- en regeringsleiders van twee weken geleden dat men op korte termijn heel voorzichtig is, dat men zo snel mogelijk het aantal geproduceerde dosissen wil verhogen en dat men een goede samenwerking met de bedrijven wil behouden, want we zijn immers afhankelijk van hen. De Commissievoorzitter heeft gezegd dat de samenwerking met de bedrijven op dit ogenblik vrijwillig moet blijven. Dat is trouwens ook de opzet van de HERA Incubator. Daarin staat letterlijk dat de Commissie de productie van vaccins voor nieuwe varianten wil ondersteunen en een speciaal mechanisme voor vrijwillige vergunningen wil ontwikkelen om de overdracht van technologie te vergemakkelijken. Dat wordt ook bevestigd door de staats- en regeringsleiders.

 

We blijven op dit ogenblik dus bij een vrijwillige samenwerking. Alleen, in het kader van de WTO had men vorig jaar al een technologiepool opgericht voor de coronacrisis. Via dat systeem zouden nieuwe technologie, data en licenties kunnen worden gedeeld op vrijwillige basis en tegen vergoeding. Op die manier dacht men de productiecapaciteit veel sneller te kunnen uitbreiden. Dat systeem wordt trouwens ook gebruikt in de strijd tegen HIV. Het blijkt echter dat geen enkel bedrijf heeft beslist om mee te werken aan die technologiepool, dus dat blijft op dit ogenblik een lege doos. Die vrijwilligheid werkt dus niet echt. We zitten daar met een groot probleem. De toegang tot een levensreddend vaccin zou niet mogen afhangen van het feit of men nu veel of weinig geld heeft.

 

Voor ons moet dat debat worden gevoerd, en het debat met de farmaceutische sector is daarbij heel belangrijk. Onze fractie vindt dat België daarin een leidende rol moet spelen, dus ik verwelkom het werk dat u daar levert. We hebben ook een oproep tot solidariteit ondertekend voor het delen van kennis en gegevens in de strijd tegen het coronavirus. Die oproep moet nu echt worden geconcretiseerd en ik hoop dat wij daarvoor op u kunnen rekenen.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

06 Questions jointes de

- Malik Ben Achour à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "Les destructions d’infrastructures en Cisjordanie" (55014567C)

- Steven De Vuyst à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "L'offense faite au consul belge par Israël" (55015017C)

06 Samengevoegde vragen van

- Malik Ben Achour aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De vernieling van infrastructuur op de Westelijke Jordaanoever" (55014567C)

- Steven De Vuyst aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Het schofferen van de Belgische consul door Israël" (55015017C)

 

06.01  Malik Ben Achour (PS): C'est à un véritable acharnement que se livrent les forces israéliennes sur le village d'Humsa en Cisjordanie…

 

Le 8 février dernier, plus de 25 patrouilles militaires, accompagnées de bulldozers, ont envahi la petite localité avant de confisquer et détruire les baraquements et abris de 11 familles. Quelques jours plus tard, le 16, des soldats s'emparaient de cinq tentes qui venaient d'être livrées par des représentants de missions diplomatiques européennes. Cette confiscation s'est faite en présence des personnels qui les avaient apportées et d'envoyés des Nations-Unies.

 

Il s'agissait de la quatrième vague de destructions dans ce hameau depuis le début du mois de février et, selon les informations qui nous parviennent, la série semble se poursuivre. Au demeurant, le 9 février, les villages d'Al-Jiftlik et Marj Naaja ont également été touchés. Là, ce sont trois bassins recueillant l'eau nécessaire à l'irrigation qui ont été rasés.

 

À l'exception de 2016, l'année qui vient de s'écouler est celle qui a vu le plus grand nombre de démantèlements de constructions depuis 2009 et le début de leur recensement par l'ONU, avec 849 démolitions de structures palestiniennes, dont 175 à Jérusalem-Est. En ce qui concerne les projets financés en tout ou en partie par l'UE, 73 d'entre eux ont été détruits au cours des dix premiers mois de 2020 selon les chiffres du bureau de la coordination des affaires humanitaires des Nations-Unies.

 

Je voudrais à nouveau ici condamner ces pratiques abjectes et vous poser les questions suivantes.:

 

Comment réagissez-vous à ces nouvelles informations en provenance de Cisjordanie?

 

Prévoyez-vous d'entreprendre de nouvelles démarches dans le cadre européen en vue de l'obtention de dédommagements?

 

Qu'en est-il des compensations sollicitées pour les projets belges, co-financés par votre département et/ou européens détruits précédemment par Israël?

 

Madame la présidente, mon texte écrit a soutenu ma question adressée la ministre des Affaires étrangères, mais j'aimerais entendre le point de vue et le retour de la ministre de la Coopération sur le même sujet.

 

06.02  Steven De Vuyst (PVDA-PTB): Mevrouw de voorzitster, mevrouw de minister, jammer genoeg is dit een gelijkaardige vraag, in dezelfde categorie.

 

Op 22 februari om 10.00 uur ‘s morgens, een uur voor een gepland bezoek van de Belgische, Spaanse en Canadese consuls, arriveerde het Israëlische leger met bulldozers in Khirbet Humsa al-Fawqa, een bedoeïenendorp op de Westelijke Jordaanoever, en vernietigde al de tenten van de gemeenschap van 60 mensen, waaronder 35 kinderen. Ook de onderkomens die ze voor hun vee gebouwd hadden, werden vernietigd. De 30 tenten waren nota bene een donatie van de Europese Unie, na eerdere vernietigingen van de tenten van de gezinnen door de Israëlische bezetter op 3 november 2020 en 9 februari van dit jaar.

 

Het is al de vijfde raid op Palestijnse gezinnen door het Israëlische leger in februari alleen al. De gezinnen zijn nu, voor de tweede keer tijdens deze winter, dakloos. De Israëlische bezetter voerde daarnaast ook de mobiele watertanks af, die de enige bron van water voor dagelijks gebruik zijn van de gemeenschap en hun vee. Het Israëlische leger bleef ter plaatse tot 14.00 uur. Toen de Belgische delegatie arriveerde, kon ze alleen maar vaststellen wat er gebeurd was. De EU en België hadden nochtans al herhaaldelijk opgeroepen om een einde te maken aan deze vernietigingen. Deze agressieve provocatie van Israël is duidelijk bedoeld, met niet mis te verstane daden tegenover ons land en de Europese Unie, om te tonen dat men niet onder de indruk is. Met deze schandelijke daad heeft men de Belgische delegatie ook geschoffeerd.

 

Mevrouw de minister, bent u van plan om deze zoveelste provocatie van het apartheidsregime – er is momenteel zelfs een ngo in Israël, B´Tselem, die dat land effectief beschrijft als een apartheidsregime – in de scherpste termen te veroordelen? Bent u van plan om naast veroordelingen die u ongetwijfeld zult uitspreken, ook actie te ondernemen tegen de illegale Israëlische bezetting en de de facto annexatie van de bezette gebieden van de Palestijnen? Heeft u met uw Spaanse en Canadese collega’s contact opgenomen of overlegd over een gezamenlijke reactie op deze provocatie? Zal ons land en/of de EU compensatie vragen voor de materiële schade die men daar heeft aangericht?

 

06.03 Minister Meryame Kitir: Mevrouw de voorzitster, dames en heren parlementsleden, dank u wel voor de vragen.

 

Ik deel de bezorgdheid over de actieve voortzetting van het nederzettingsgebied Oost-Jeruzalem, in de onmiddellijke omgeving van de stad Jeruzalem en in zone C. België veroordeelt ondubbelzinnig het nederzettingsbeleid en de daarmee samenhangende gevolgen, waaronder de vernielingen, die in de voorbije maanden sterk zijn toegenomen.

 

Zowel minister Wilmès als ikzelf hebben hierover telkens onze bezorgdheid geuit, zowel bilateraal als op internationaal niveau. Zo hebben wij publiekelijk en bij verschillende gelegenheden over de kwestie gecommuniceerd en diplomatieke actie ondernomen, onder meer via communicatie met de Israëlische ambassadeur te Brussel of tijdens interventies in New York in de marge van de vergaderingen van de VN-Veiligheidsraad.

 

Onze ambassade in Tel Aviv heeft in overleg met verschillende partners verschillende stappen ondernomen bij het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij zullen dergelijke diplomatieke inspanningen blijven uitvoeren en pleiten voor respect voor het internationaal humanitair recht.

 

La Belgique fait aussi un plaidoyer continu au sein de l'Union européenne afin que cette problématique soit davantage prise en compte par le Conseil. C'est à l'initiative de la Belgique que des discussions se poursuivent dans différents groupes de travail. D'autres actions sont à l'étude au niveau des bailleurs du West Bank Protection Consortium, dont la Belgique fait partie.

 

Zoals ook uitgebreider aangegeven in de antwoorden van minister Wilmès van 2 maart 2021 aan de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen, is België als donor van het Westbank Protection Consortium rechtstreeks betrokken bij de recente gebeurtenissen en heeft ons land dus ook gereageerd. Zo hebben onze diplomaten in Jeruzalem verschillende bezoeken gebracht aan Humsa Al-Baqai'a als teken van ons engagement en onze solidariteit met de gemeenschappen die door de vernielingen worden getroffen.

 

Daarnaast hebben wij, samen met onze partners van het Consortium, een brief gericht aan de Israëlische autoriteiten waarin we hen opriepen een einde te maken aan alle vernielingen en alle confiscaties van humanitaire voorzieningen. Ook nam onze ambassade in Tel Aviv op 25 februari 2021 deel aan een gezamenlijke diplomatieke demarche bij de Israëlische autoriteiten. Zoals bij eerdere incidenten werd duidelijk aangegeven dat deze infrastructuur en materialen onvoorwaardelijk en zo spoedig mogelijk op hun oorspronkelijke plaats teruggegeven moeten worden aan de getroffen gemeenschappen. Indien dat niet het geval blijkt, zal compensatie gevraagd worden.

 

Une réflexion sur les réponses complémentaires à apporter aux démolitions, au-delà des efforts diplomatiques habituels, fait partie intégrante de la gestion des risques du nouveau portefeuille de coopération gouvernementale de la Belgique avec l'autorité palestinienne, actuellement en préparation.

 

06.04  Malik Ben Achour (PS): Merci, madame la ministre, pour vos réponses.

 

Merci, madame la présidente, de me redonner la parole pour ma réplique. La destruction de biens mobiliers et immobiliers est interdite par l'article 53 de la quatrième convention de Genève, comme vous le savez. Depuis 1967, ce sont plus de 100 000 structures palestiniennes qui ont été détruites en Israël et dans les territoires occupés. Les destructions recensées en 2020, et que j'évoquais dans ma question, ont eu pour conséquence le déplacement forcé de 996 individus, ce qui est interdit aussi.

 

Dans mon interpellation, je me concentrais sur le cas de Humsa, qui est un cas particulièrement interpellant et symbolique. Mais il y a un autre village, Al-Araqib, situé en territoire israélien dans la vallée du Néguev, qui a récemment été détruit pour la 183e fois depuis 2010. cela dit aussi beaucoup de la résilience des populations palestiniennes par ailleurs. Cela dit aussi surtout énormément sur l'acharnement israélien.

 

Je plaide peut-être un peu dans le désert et par naïveté, mais je crois que le cadre diplomatique, le consensus diplomatique qui dicte la posture des Européens sur le dossier israélo-palestinien est totalement dépassé. Il doit être revu et adapté aujourd'hui à l'aune de la dégradation de la situation sur place, et de la radicalisation du gouvernement israélien. En votre qualité de ministre de la Coopération, je pense sincèrement que vous disposez de toute une série de leviers à activer pour contraindre le gouvernement israélien à revenir dans un cadre plus propice à une solution pacifique de ce conflit. Pour le moment, on en est malheureusement très loin.

 

06.05  Steven De Vuyst (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, bedankt voor uw antwoord.

 

Van minister Wilmès kreeg ik een vergelijkbaar antwoord. U bent bezorgd, u zegt te zullen communiceren en diplomatieke inspanningen te doen, u hebt een brief gestuurd en wilt een compensatie vragen. Ik vrees dat dit allemaal niet zal volstaan. De Israëlische bezetter is daarvan geenszins onder de indruk.

 

Als we nog altijd een tweestatenoplossing willen en het internationaal recht blijven volgen met betrekking tot het onwettige karakter van de Israëlische bezetting, dan is het tijd om bepaalde veroordelingen in daden om te zetten. In het regeerakkoord staat duidelijk dat België zich er uitdrukkelijk toe verbindt bepaalde proportionele tegenmaatregelen te nemen. De Europese Unie en België financieren al ruim 40 jaar Palestijnse infrastructuren, al dan niet binnen het kader van ontwikkelingssamenwerking. We faciliteren dus het staatsvormingsproces, helaas niet juridisch, maar wel materieel. De Israëlische bezetter doet keer op keer alle inspanningen en de middelen die wij erin investeren, weer teniet. Wij reageren telkens weer door lippendienst te bewijzen, de situatie te veroordelen en een vermanend vingertje op te steken, maar er is meer nodig.

 

Mevrouw de minister, ik hoop dan ook dat u uw collega-minister aanspoort om een krachtdadiger beleid te voeren. Het heeft immers geen zin om te wachten op de like-minded states binnen Europa. Desnoods kan België op eigen houtje maatregelen nemen. Daarmee zou de regering niets meer doen dan wat ze zelf in haar bestuursakkoord heeft opgenomen.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

07 Vraag van Els Van Hoof aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Het onderwijs in Afrika" (55015001C)

07 Question de Els Van Hoof à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "L'enseignement en Afrique" (55015001C)

 

07.01  Els Van Hoof (CD&V): Mevrouw de minister, uit een monitor van Unesco blijkt dat in 26 landen de scholen gesloten of beperkt toegankelijk zijn. Dat treft ongeveer 144.000 leerlingen of 8,3 % van de totale schoolpopulatie. Dat is onrustwekkend, want tijdens de zwaarste fase van de lockdown in Afrika zaten meer dan 120 miljoen meisjes thuis, waar ze extra kwetsbaar zij voor huiselijk geweld en seksueel misbruik. Scholen fungeerden voor de coronacrisis als een belangrijk veiligheidsnet. In Kenia werden de scholen bijvoorbeeld gedurende acht maanden gesloten en daar is het aantal meisjesbesnijdenissen, tienerzwanger­schappen en kindhuwelijken toegenomen.

 

De gevolgen op lange termijn kunnen groot zijn. Volgens Unesco zullen 30 miljoen kinderen na de covidpandemie nooit meer naar school terugkeren. We moeten daar uiteraard beducht voor zijn. Door kinderen een opleiding te geven, creëert men immers veerkrachtige samen­levingen, waar men vreedzaam met elkaar omgaat. Ook het respecteren van elkaars rechten wordt aangeleerd via het onderwijs.

 

Mevrouw de minister, op welke manier bent u daarmee omgegaan in uw beleid rond ontwikkelings­samenwerking? Wat hebt u gedaan om ervoor te zorgen dat kinderen naar school kunnen blijven gaan?

 

Bestaat hier een leidraad voor die bezorgdheid, die mondiaal wordt gedeeld? Wat hebt u ter zake concreet gedaan in de eigen partnerlanden?

 

07.02 Minister Meryame Kitir: Mevrouw Van Hoof, vanaf het begin van de pandemie werd duidelijk dat de negatieve effecten van COVID-19 zich tot ver buiten de gezondheidssector zouden laten voelen en dat de samenleving als geheel hiervan de gevolgen zal voelen.

 

Dat geldt met name ook voor het onderwijs. Door de sluiting van scholen in meer dan 190 landen konden miljoenen kinderen en jongeren niet meer leren. Uit cijfers van UNICEF blijkt dat 24 miljoen van hen wellicht niet meer naar school zullen terugkeren, eens de crisis voorbij is.

 

Mijn administratie heeft een nota opgesteld die naar de posten in onze partnerlanden is gestuurd en waarin de sociaal-economische aspecten van de crisis worden belicht. De nota is openbaar en is beschikbaar op de website van de Directie-Generaal Ontwikkelings­samenwerking en Humanitaire Hulp.

 

Het platform EDUCATE maakt ook een regelmatige uitwisseling mogelijk tussen alle actoren en de Belgische Ontwikkelings­samen­werking. Er werden door de leden van EDUCATE veel acties ondernomen.

 

Sinds de oprichting van het Global Partnership for Education verleent België financiële steun aan het fonds, dat tot doel heeft het onderwijs in fragiele landen te ondersteunen. In april 2020 heeft het GPE een noodfonds voor onderwijs opgericht om de continuïteit van het leren te waarborgen, met bijvoorbeeld de distributie van audiovisuele onderwijs­programma's en schoolboeken en de financiering van computeruitrusting voor leerlingen en leraars.

 

Er zijn 66 fondsen toegewezen voor een totaalbedrag van 467 miljoen dollar. Ook UNICEF, een andere ontwikkelingspartner van België, heeft maatregelen genomen om de onderbreking van de dienstverlening te beperken, met name in de onderwijssector, met bijvoorbeeld de versterking van de internetverbinding, de distributie van schoolmateriaal en de steun aan de ontwikkeling van aangepaste onderwijsprogramma's.

 

De beslissingen in partnerlanden om scholen te sluiten, waren nationale beslissingen, die niet op het niveau van individuele scholen of universiteiten werden genomen en waaraan samenwerkings­programma's zich nood­gedwongen dienden aan te passen. In de meeste partnerlanden werden Belgische fondsen geheroriënteerd om het hoofd te bieden aan de gezondheidsaspecten verbonden aan de covidcrisis.

 

In sommige landen waar Belgische actoren in de onderwijssector actief zijn, werden fondsen geheroriënteerd op basis van nieuwe behoeften die ten gevolge van de crisis ontstonden. Zo werd bijvoorbeeld het onderwijs­programma van APE-EFE in Senegal gedeeltelijk aangepast om de doelgroepen­opleiding op afstand te kunnen garanderen tijdens de COVID-19-pandemie. In Benin hebben actoren van de niet-gouvernementele samenwerking aanpassingen aan programma's doorgevoerd met het oog op sensibiliseringsacties: handen wassen en maskers dragen in scholen. In Oeganda werden twee projecten van Enabel, Improve the training of secondary teachers in National Teachers College en Support to the implementation of the skilling Uganda strategy, verlengd en werden bijkomende middelen vrijgemaakt voor de digitale transitie in het onderwijs, om het onderwijs in tijden van pandemie nog beschikbaarder te maken.

 

Tot slot, wens ik aan te geven dat ik voor het nieuwe samenwerkingsprogramma met Niger uitdrukkelijk aan de administratie heb gevraagd om na te gaan of België de onderwijssector kan ondersteunen, meer specifiek inzake meisjes in het onderwijs, omdat zij nog harder worden getroffen door de gevolgen van de crisis. Ik verwacht de analyse van de administratie hieromtrent eerstdaags.

 

Nog even een toevoeging.

 

Ik had deze morgen nog een conferentie met vrouwen uit Palestina, die ook deze bezorgdheid voor een stuk meegeven. Wij hebben heel wat vooruitgang geboekt om meisjes naar school te doen gaan. De impact van de crisis zorgt ervoor dat heel veel kinderen niet meer naar school kunnen gaan, we moeten dus nu inspanningen doen. We hebben dat nu vooral gedaan door afstandonderwijs in te voeren en bij te sturen waar mogelijk. We moeten wel voor ogen houden dat we extra inspanningen doen om ervoor te zorgen dat ook meisjes weer naar school zullen gaan. Wij weten nu al dat daar de grootste uitdaging zal zitten.

 

07.03  Els Van Hoof (CD&V): Mevrouw de minister, u bent zich duidelijk bewust van het feit dat er door de coronacris ook collateral damage is en er een verloren generatie dreigt te ontstaan. Ik denk ook dat we extra inspanningen zullen moeten doen en dat er momenteel nog geen wonderoplossingen voorhanden zijn.

 

Afstandsonderwijs is onderdaad een goede oplossing maar in ontwikkelingslanden beschikt nog niet iedereen over een internetverbinding. Het klinkt goed maar in de realiteit is het moeilijk realiseerbaar. Het moet een aandachtspunt zijn waar we als land niet alleen zullen uitgeraken, maar waarover we op Europees vlak moeten nagaan hoe we ervoor kunnen zorgen dat die meisjes die van de school zijn moeten thuisblijven op de ene of andere manier toch geen verloren generatie worden op het vlak van opleiding, want waar meisjes beter opgeleid zijn, is er meer vooruitgang, is er meer gelijkheid en meer respect voor vrouwen- en mensenrechten. Het is in ieder geval een uitdaging waar we samen moeten over nadenken.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De voorzitster: Vraag nr. 55015002C van mevrouw Van Hoof wordt omgezet in een schriftelijke vraag.

 

08 Question de Malik Ben Achour à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "L’aide au Liban" (55015089C)

08 Vraag van Malik Ben Achour aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "De hulp aan Libanon" (55015089C)

 

08.01  Malik Ben Achour (PS): Madame la présidente, madame la ministre, voilà plusieurs années que le Liban traverse la crise économique et financière la plus grave de son histoire.

 

Président: Séverine de Laveleye.

Voorzitter: Séverine de Laveleye.

 

Au cours des douze voire des dix-huit derniers mois, la situation du pays s'est encore aggravée en raison, tout d'abord, de la crise sanitaire et de ses conséquences et, ensuite, de l'explosion survenue en août dernier dans le port de Beyrouth. Cette catastrophe fut le révélateur ultime de la corruption endémique qui est dénoncée par la population libanaise depuis l'automne 2019 et qui s'est infiltrée à tous les étages du fonctionnement de l'État.

 

Certains semblent prêts à tout afin de conserver les avantages qu'ils retirent du système en place. Une nouvelle illustration en a été donnée, il y a quelques mois, par le refus de la Banque du Liban de répondre aux questions nécessaires à la réalisation de l'audit juricomptable (ou forensic) de l'institution sous prétexte qu'une loi sur le secret bancaire l'interdirait.

 

Depuis, le dossier est à l'arrêt. Or, cette étude serait une exigence posée par le FMI avant le versement de toute aide internationale. La population libanaise est, comme vous le savez, à bout de souffle et ne peut plus se permettre d'attendre

 

Madame la ministre, confirmez-vous que le FMI conditionne le déblocage des aides à l'achèvement de l'expertise juricomptable? Si tel est le cas, quelles initiatives la Belgique pourrait-elle prendre dans le cadre bilatéral et/ou européen afin d'appuyer cette demande? Pourriez-vous faire un état des lieux du suivi de l'aide humanitaire belge apportée au Liban à la suite de la catastrophe du 4 août 2020 ?

 

08.02 Meryame Kitir, ministre: Monsieur Ben Achour, je vous remercie de votre question.

 

La classe politique en place au Liban, dominée par le parti chiite Hezbollah, se méfie beaucoup de l'ingérence extérieure et considère le FMI comme une influence néfaste de l'Occident, qu'il tient à éviter. Le FMI a en effet fixé des conditions de transparence au secteur bancaire local ainsi qu'au gouvernement provisoire. La création d'une autorité de lutte contre la corruption fait également partie de ces conditions, ainsi qu'une réforme de la législation relative aux marchés publics.

 

Ces conditions coïncident avec la feuille de route proposée par la France après la catastrophe du port de Beyrouth, en vue d'obtenir le soutien structurel du groupe de pays qui composent la Conférence CEDRE. L'Union européenne en est membre et appuie les réformes qui y sont proposées. De plus, elle est consciente de l'état préoccupant du pays et se montre très active dans ce dossier. La dernière déclaration commune du Conseil a été adressée à la classe politique libanaise le 7 décembre dernier. La formation rapide d'un véritable gouvernement de plein exercice, muni d'un plan de réforme tenant compte des aspirations de la population, se situe au cœur de ces préoccupations.

 

Après la double explosion dans le port de Beyrouth, deux conférences sur le Liban ont été organisées. Le ministre Goffin a participé à celle des donateurs au mois d'août. Pour ma part, j'ai pris part à celle qui a suivi en décembre.

 

Immédiatement après la catastrophe, deux avions transportant de l'aide médicale et humanitaire d'urgence ont été envoyés sur place. Six millions d'euros supplémentaires ont été débloqués, 2,5 millions d'euros au profit du PAM, un million d'euros au CICR et 2,5 millions d'euros à OCHA. Ce qui ensemble, avec les deux millions d'euros déjà octroyés à OCHA et les 1,5 millions d'euros déjà octroyés au PAM, a porté à 9,5 millions d'euros le total de l'aide humanitaire directe au Liban en 2020.

 

08.03  Malik Ben Achour (PS): Madame la ministre, je vous remercie de votre réponse.

 

Vous avez commencé par vous référer à la réticence du Hezbollah qui domine, avec d'autres, le système politique libanais, lequel est, comme vous le savez, fort confessionnalisé. Le cœur du réacteur local, l'institution qui est le point de convergence de toutes les corruptions, c'est la Banque du Liban. Celle-ci est dirigée depuis plusieurs décennies par Riad Salamé, qui n'est un ami ni du Hezbollah ni du président Aoun. C'est pourquoi je nuancerais quelque peu cette partie de votre réponse.

 

Le système confessionnel au Liban est arrivé à bout. Il a peut-être été utile à un certain moment de l'histoire du pays pour sortir de la guerre civile et rétablir certains équilibres. En tout cas, la population libanaise le dénonce tous les jours dans la rue depuis plus d'un an et demi. À travers les politiques de coopération, nous détenons des leviers pour exiger précisément et, à mon avis, préalablement, la reprise de l'audit de la Banque du Liban. Je rappelle que le cabinet d'audit international Alvarez a renoncé à sa mission, précisément en raison de la mauvaise volonté qu'il imputait à la banque du Liban et son directeur, Riad Salamé. C'est lorsque l'on permettra à cette institution de faire toute la transparence sur son mode de fonctionnement qu'on pourra commencer à parler de rétablissement de l'État de droit et de lutte contre la corruption au Liban, qui est une démocratie fragile dans une région, comme vous le savez, très complexe.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

09 Question de Christophe Lacroix à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "Le Gender Action Plan de la Commission européenne" (55014810C)

09 Vraag van Christophe Lacroix aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Het genderactieplan van de Europese Commissie" (55014810C)

 

09.01  Christophe Lacroix (PS): Madame la présidente, madame la ministre, merci pour votre souplesse. Je dois suivre trois commissions en même temps et je ne trouvais plus le code d'accès à notre commission.

 

Fin 2020, la Commission européenne a présenté son troisième plan d'action de l'Union européenne pour l'égalité des sexes dans son action extérieure. Il s'agit là d'un signal très important. Ce plan démontre la continuité de l'engagement de l'Union européenne en faveur de l'égalité de genre. Il vient concrétiser les ambitions de la stratégie de la Commission européenne de mars 2020 pour atteindre l'égalité entre les femmes et les hommes en ce qui concerne l'action extérieure de l'Union européenne. Il témoigne également de la volonté politique de soutenir les pays partenaires dans la réalisation de cet objectif. Car malheureusement, l'heure n'est pas à la fête. La pandémie de covid-19 menace sérieusement les progrès réalisés au cours des dernières décennies. Les inégalités, la pauvreté et les violences sexistes sont en augmentation. Les femmes et les filles sont les premières à en subir les conséquences. Par ailleurs, si le plan d'action est aujourd'hui validé au niveau de la Commission européenne, sa reconnaissance par l'ensemble des États membres est aujourd'hui compliquée au niveau du Conseil de l'Union européenne. En effet, la Hongrie et la Pologne ont exprimé une forte opposition et bloquent actuellement l'adoption des conclusions de cet organe en la matière.

 

Madame la ministre, vu votre intérêt prégnant pour les questions d'égalité de genre et des droits des femmes, pouvez-vous nous en dire plus sur ce "couac" – c'est un euphémisme – au niveau de l'adoption de ce plan par le Conseil? Quelle position a pris la Belgique en ce sens?

 

09.02  Meryame Kitir, ministre: Merci pour votre question.

 

Le plan d'action de l'Union européenne sur l'égalité entre les hommes et les femmes a été présenté le 25 novembre 2020 par la Commission européenne. Contrairement à la pratique habituelle, le Conseil n'a pas pu adopter unanimement des conclusions sur le sujet à cause de l'opposition frontale des délégations hongroise et polonaise, suivies par la Bulgarie également. Ces délégations n'acceptaient pas l'utilisation de mots et expressions 'égalité de genre', 'violences basées sur le genre', ou 'genre' tout court. Elles voulaient remplacer le mot par la formulation 'égalité entre hommes et femmes'. Ce concept plus restrictif est synonyme d'un retour en arrière et nie l'existence de la communauté LGBTQI. L'égalité de genre permet de recouvrir une réalité plus large et fait référence à la construction des relations sociales entre les genres.

 

C'est pourquoi la présidente allemande a pris l'initiative de publier des conclusions de la présidence en lieu et place de conclusions du Conseil. La Belgique, ainsi que 24 autres délégations, a choisi de s'associer à cette initiative le 16 décembre 2020. Pour nous, les accords de l'Union européenne en matière de genre, de droits des communautés LGBTQI, de droits des femmes, de droits sexuels et reproductifs, ne sont pas négociables.

 

09.03  Christophe Lacroix (PS): Madame la ministre, merci pour votre réponse précise. Effectivement, je reviens sur vos dernières paroles. Les droits des femmes et des personnes LGBTQI sont non négociables. Vous faites bien de le rappeler. En Arkansas, cet État rétrograde des États-Unis, une mesure contre les femmes vient encore d'être adoptée. Même dans une des plus grandes démocraties au monde, le conservatisme et la volonté d'imposer aux femmes le non-choix de leur corps reviennent en force. Et chez nous, à Beveren, il semble bien qu'un crime homophobe ait été commis. Le combat est donc à mener tous les jours avec les forces démocratiques et progressistes de ce pays. Je vous remercie.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

10 Vraag van Vicky Reynaert aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Thematische portefeuilles" (55015110C)

10 Question de Vicky Reynaert à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "Les portefeuilles thématiques" (55015110C)

 

10.01  Vicky Reynaert (sp.a): Mevrouw de minister, in uw speech naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe Human Development Report van de Verenigde Naties sprak u over de thematische portefeuilles die u zult invoeren, een in de Sahel rond verwoestijning en een in Centraal-Afrika rond sociale bescherming.

 

De Belgische bilaterale ontwikkelings­samen­werking werkt normaal gezien geografisch. De portefeuilles die het Belgische ontwikkelings­agentschap Enabel tot nu toe uitgewerkt heeft, zijn dus op maat van één land. We weten echter dat bepaalde problematieken niet aan de landsgrenzen stoppen. De keuze om bepaalde problemen grensoverschrijdend aan te pakken, is dan ook bijzonder relevant.

 

De thema’s die u gekozen hebt, illustreren de uitdagingen heel goed. De strijd tegen verwoestijning in de Sahelregio kan een land niet in zijn eentje aanbinden. Ook de sociale bescherming in Centraal-Afrika is een zeer relevant thema. De Democratische Republiek Congo is een van de armste landen ter wereld. Een groot deel van de bevolking heeft er geen toegang tot basisdiensten zoals onderwijs, gezondheidszorg of zelfs drinkbaar water. Tegelijkertijd is er in die landen nog maar weinig ervaring rond sociale bescherming. België kan dus een ondersteunende rol spelen bij de opbouw van die structuren en expertise.

 

Wat is de focus van beide thematische portefeuilles precies? Welke landen zullen in de portefeuilles zitten?

 

Welk budget trekt u ervoor uit?

 

Op welke manier wilt u de allerarmsten bereiken?

 

10.02 Minister Meryame Kitir: Mevrouw de voorzitster, mevrouw Reynaert, ik dank u voor uw vraag.

 

Het klopt inderdaad dat wij in België voor de eerste keer op die manier zullen werken. Wij geloven immers dat, indien wij de krachten bundelen en rekening houden met de geografische spreiding, wij veel meer impact en bereik zullen hebben dan door enkel een-op-een te kunnen werken. Het is dus voor de allereerste keer in ons land dat wij op die manier zullen werken.

 

Ik heb inderdaad beslist twee thematische portefeuilles te lanceren, die in meerdere landen kunnen worden uitgevoerd door Enabel.

 

Voor de portefeuille Klimaat en Leefmilieu zal de aandacht gaan naar de strijd tegen de verwoestijning en de andere leefmilieu- en klimaatuitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd. Na de huidige covidcrisis is de klimaatverandering immers de volgende grote wereldwijde uitdaging. Zoals wij weten, zal de impact van de klimaatverandering harder zijn voor die landen en bevolkingsgroepen die niet over de technologische en financiële middelen beschikken, om met de effecten voor de global warming om te gaan.

 

Specifiek in de regio van de Sahel gaat het om een meervoudige uitdaging. Op de rand van de Sahara is de strijd tegen de verwoestijning nooit ver weg. De klimaatverandering voegt daar hogere temperaturen aan toe en naar verwachting een meer onvoorspelbare regenval. Ook niet te vergeten, is de grote druk die momenteel ligt op de natuurlijke rijkdommen van de regio, waaronder water en graslanden, die bepaalde processen ook beïnvloedt. Die cocktail leidt tot grote voedselonzekerheid, conflicten om water, verlies van landbouwgrond, afnemende biodiversiteit en ook epidemiologische gevolgen door het verdringen en vernielen van de natuurlijke habitat van de dieren en de planten.

 

Dat alles zet dus een serieuze rem op de ontwikkelingskansen van de mensen in die regio en op de strijd tegen armoede. Daar willen wij ze nu in bijstaan, om de natuurlijke uitdagingen aan te gaan, de menselijke druk op de natuurlijke rijkdommen beheersbaar te maken en uiteindelijk de mensen in die regio die zich in de zwakste positie bevinden, een betere toekomst te bieden.

 

Dit zal vorm krijgen via specifieke projecten gericht op de uitdagingen inzake klimaat en leefmilieu en die ook oog hebben voor armoedebestrijding en voor het streven naar een rechtvaardige economische transitie.

 

Ik zal de dialoog over de uitwerking van de portefeuille de komende maanden aangaan met vier van onze partnerlandenN – Niger, Mali, Burkina Faso en Senegal – en dit voor een bedrag van 50 miljoen euro. De bedoeling is dat de portefeuille uitvoering vindt in de periode 2022-2026.

 

Daarnaast heeft de huidige crisis geleid tot een bredere consensus dat systemen van sociale bescherming de economische en sociale impact van de crisis hebben kunnen beperken. Helaas zijn de meeste mensen in het Zuiden niet gedekt door enige vorm van sociale bescherming. Daarom heb ik besloten om met een aantal partnerlanden in dialoog te gaan over de lancering van een tweede thematische portefeuille rond het onderwerp, ditmaal in de regio van de Grote Meren, namelijk Rwanda, Oeganda en Congo, voor een gelijkaardig bedrag van maximaal 50 miljoen euro. De bedoeling is dat de nadruk bij deze portefeuille ligt op de bevorderende en preventieve aspecten van sociale bescherming, dus op toegang tot waardig werk, sociale bescherming voor werknemers en het formaliseren van de informele arbeid.

 

Het is duidelijk dat mijn beleid absolute prioriteit geeft aan het bereiken van de allerarmsten en hen wil versterken en veerkrachtig maken. In beide thematische portefeuilles heb ik dan ook de krijtlijnen uitgezet waarbinnen deze portefeuilles moeten worden opgezet. Tastbare resultaten voor deze doelgroepen is er daar namelijk één van.

 

10.03  Vicky Reynaert (sp.a): Mevrouw de voorzitster, mevrouw de minister, ik dank u voor uw antwoord.

 

In de hoorzittingen over de Sahel die wij met deze commissie organiseerden, werd inderdaad aangehaald dat de crisis die vandaag in de regio heerst multidimensioneel is. Het gaat niet enkel om sociaal-economische problemen en om veiligheidsuitdagingen, maar ook de ecologische uitdaging kwam daarin heel sterk aan bod.

 

In die context had ik aan de sprekers in de hoorzittingen een vraag gesteld over de klimaatdimensie in de Belgische Ontwikkelings­samenwerking. Dit is in die regio immers een heel prangend probleem, dus ik ben blij te vernemen dat de Belgische Ontwikkelingssamenwerking werk maakt van een versterkte integratie van de aanpak van de klimaatproblemen, zeker in die regio.

 

Ook de tweede thematische portefeuille is voor onze fractie heel belangrijk. Internationale solidariteit is voor ons geen liefdadigheid en ook geen symptoombestrijding. Het gaat om investeringen in structuren die de toegang tot onderwijs mogelijk maken, toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg, de uitbouw van sociale bescherming en de toegang tot waardig werk. Het gaat dus om een structureel beleid op het vlak van internationale solidariteit om armoede te bestrijden.

 

Samen met de collega's van PS, Ecolo-Groen, CD&V hebben wij daarover een resolutie ingediend in het Parlement die vraagt dat er meer wordt geïnvesteerd in sociale bescherming. We zijn dan ook blij te vernemen dat dit gebeurt. Wij vragen de regering ook om haar steun toe te zeggen aan de oprichting van een mondiaal fonds voor sociale bescherming op multilateraal niveau, onder het beheer van de IAO. Het zou fijn zijn als u daarin een voortrekkersrol zou spelen.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

11 Question de Séverine de Laveleye à Meryame Kitir (Coopération au développement et Grandes villes) sur "Les violences à la suite de l'arrivée de la délégation du nouveau patron de Feronia" (55015136C)

11 Vraag van Séverine de Laveleye aan Meryame Kitir (Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden) over "Het geweld na de aankomst van de delegatie van de nieuwe eigenaar van Feronia" (55015136C)

 

11.01  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, suite au rachat de PHC-Feronia par KKM, le 13 février 2021, les communautés locales affectées par les activités de PHC ont organisé une manifestation.

 

Une première marche de protestation pacifique s'est tenue à Mwingi à l'arrivée de la délégation du nouveau patron de Feronia/ KKM.

 

Le lendemain, il semblerait que la délégation s'est rendue dans des communautés pour dialoguer avec les communautés affectées. A certains endroits ils ont été confrontés à des barrages organisés par les communautés en signe de mécontentement.

 

Suite à cette manifestation et dans les jours qui ont suivi, plusieurs événements ont mené à des actes de criminalisation de la part des gardes industriels de PHC, et/ou de la police locale.

 

Selon les informations récoltées par la société civile, plusieurs dizaines de personnes dans les localités aux alentours de la plantation de Lokutu ont subis des arrestations arbitraires et/ou violentes. A l'heure actuelle, il semble que 12 personnes soient encore détenues en prison. Par ailleurs, une personne est décédée le 21 février des suites des coups et blessures reçus des Gardes Industriels de PHC lors d'une arrestation.

 

Il semble donc que le changement de propriétaire des palmeraies vis à vis desquels BIO a une responsabilité se passe dans la douleur. Par ailleurs, plusieurs éléments clés de la sortie de BIO doivent encore être clarifiés. Notamment la réalisation d'un nouveau plan d'action environnemental et social (PAES ) ainsi que la réalisation effective de la médiation issue du traitement de la plainte déposée par plusieurs communautés auprès du Mécanisme Indépendant de règlement des différends.

 

Avez-vous des informations sur les évènements qui ont eu lieu ces dernières semaines, et si oui via quels canaux?

 

Une enquête indépendante est-elle envisagée? Si oui, par qui?

 

Pouvons-nous avoir accès au PAES détaillé? Qui a accès aux  'deliverables' permettant un monitoring effectif de la réalisation du PEAS?

 

Où en est-on de la mise en œuvre de la procédure de médiation?

 

Quelle est la stratégie de sortie de BIO de cet investissement? Comment les communautés locales affectées sont-elles ou seront-elles impliquées dans l'élaboration et la mise en oeuvre de cette stratégie?

 

11.02  Meryame Kitir, ministre: Madame la députée, plusieurs ONG ont également attiré notre attention sur ce sujet que nous suivons de très près depuis le 13 février. Nous avons par ailleurs contacté à plusieurs reprises notre ambassade à Kinshasa pour obtenir des informations précises sur la situation. BIO a aussi partagé tous les éléments d'information communiqués par Feronia, ainsi que les différents rapports d'incidents depuis le 13 février. À propos de la mort de M. Blaise Mokwe, les faits doivent encore être clarifiés en vue d'établir la cause du décès.

 

Toutefois, chaque décès est un drame et il convient donc de faire la lumière sur ce qu'il s'est réellement passé. Notre première réaction est de veiller à ce que justice soit faite et de s'assurer que Feronia collabore pleinement avec la police et les autorités judiciaires. Dans ce but, une enquête des autorités publiques suit son cours. Le procureur local et son équipe ont démarré une enquête en même temps que le ministère de l'Intérieur a démarré une série de consultations avec différents représentants locaux, société civile, communautés religieuses, représentants de communautés et la famille du défunt. Le but de PHC est d'obtenir une enquête indépendante pour les autorités. En outre, les prêteurs de PHC ont aussi l'intention de mener une enquête indépendante.

 

En ce qui concerne le plan d'action environnemental et social, ce document est confidentiel puisqu'il fait partie du contrat commercial. Nous sommes toutefois en discussion avec BIO pour déterminer dans quelle mesure l'intégralité du plan pourrait être partagée avec la société civile. Nous travaillons d'ailleurs en ce moment étroitement avec BIO pour veiller à la parution prochaine d'une note de disclosure policy.

 

Celle-ci permettra d'objectiver la question de la transparence des activités de BIO. La procédure de médiation de la banque d'investissement allemande DEG qui est en cours n'a pas avancé ces derniers mois à cause de restrictions de voyage et de rassemblement liées au covid-19. Les médiateurs indépendants ne peuvent pas encore se rendre sur place et organiser les médiations avec les communautés et autres entités locales.

 

Enfin, la stratégie de sortie de BIO est la suivante. BIO a effacé 50 % de son prêt en contrepartie de la mise en œuvre d'un plan d'action environnemental et social (PAES). En fonction de l'atteinte des objectifs du PAES, cet effacement augmentera progressivement jusqu'à un maximum de 80 %. Nous avons insisté pour que le monitoring du PAES soit suivi de très près par BIO. Pendant cet intervalle de temps, tout doit être fait pour améliorer les salaires et les conditions des travailleurs. Ce point est extrêmement critique et nous espérons que tout sera fait pour mitiger les risques sociaux.

 

Depuis ma prise de fonction en tant que ministre, je demande avec insistance à BIO de tout faire pour que Feronia augmente les salaires les plus bas et améliore les conditions de travail.

 

11.03  Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen): Madame la ministre, je vous remercie beaucoup pour votre réponse et souhaite revenir sur quelques éléments.

 

Ce dossier est bien plus ancien que vous. Nous savons qu'il est difficile d'assurer le suivi d'un dossier à ce point complexe et pas très joli, de mon point de vue.

 

Je sais que vous êtes en lien proche avec la société civile qui fait le monitoring de ces enjeux. Je vous remercie de  prendre très au sérieux les événements qui se sont produits sur place. Nous ne pouvons pas rester insensibles à l'idée que plusieurs dizaines de personnes soient arrêtées, violentées, sur un lieu où la Coopération belge est active. Ce n'est pas une belle image de ce que nous avons envie de faire avec les pays partenaires. En plus, on compte un décès. Certes, l'enquête n'a pas encore abouti. Mais cette personne est quand même décédée dans un contexte dont nous ne pouvons pas nous réjouir.

 

Par rapport aux informations dont vous disposez, vous nous dites que BIO partage avec vous les informations communiquées par Feronia. Nous entendons bien dans cette phrase la limite que cela représente. Feronia n'a pas beaucoup d'intérêt à communiquer des informations tout à fait transparentes et claires. Il va falloir continuer à s'efforcer d'avoir des vraies informations et, comme vous le dites, continuer à travailler avec la société civile sur place qui a accès à d'autres informations. Il faut absolument que nous ayons une vision claire de ce qui se passe là-bas. Nous soutenons aussi l'idée d'avoir, à un moment donné, une enquête internationale sur cette affaire. Tout est tellement imbriqué sur place qu'il devient difficile d'avoir une vision claire des abus qui ont réellement été commis.

 

Par rapport au plan PAES, il est confidentiel parce qu'il est protégé par un contrat commercial. C'est à chaque fois la réponse qu'on me donne. Chaque fois, je reviens avec la même question. Je suis assez contente de voir que vous continuez à vouloir une plus grande transparence. Le plan auquel nous avons accès comprend trois pages. Trois pages pour avoir une idée claire de la façon dont BIO va gérer la prise en charge des enjeux environnementaux et sociaux. C'est trop faible!

 

J'aurais encore beaucoup de choses à dire mais mon temps de parole est compté. Par rapport à la procédure de médiation, s'il est exact que le covid limite les choses, cette procédure a été initiée il y a plusieurs années. Il ne faut pas que le covid ait maintenant le bon dos, du fait qu'on n'arrive pas à aboutir dans cette procédure de médiation.

 

Continuez à mettre toute votre énergie sur une sortie digne de ce projet qui n'est pas très digne à mes yeux! Je vous remercie d'ores et déjà pour ces efforts.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

La réunion publique de commission est levée à 15 h 42.

De openbare commissievergadering wordt gesloten om 15.42 uur.