Commission
de la Mobilité, des Entreprises publiques et des Institutions fédérales |
Commissie voor Mobiliteit, Overheidsbedrijven en
Federale Instellingen |
du Mardi 25 janvier 2022 Après-midi ______ |
van Dinsdag 25 januari 2022 Namiddag ______ |
La réunion publique de commission est ouverte à 14 h 21 et présidée par M. Nicolas Parent.
De openbare commissievergadering wordt geopend om 14.21 uur en voorgezeten door de heer Nicolas Parent.
Les textes figurant en italique dans le Compte rendu intégral n’ont pas été prononcés et sont la reproduction exacte des textes déposés par les auteurs.
De teksten die in cursief zijn opgenomen in het Integraal Verslag werden niet uitgesproken en steunen uitsluitend op de tekst die de spreker heeft ingediend.
01 Vraag van Frank Troosters aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "De kantoorruimten van de Proximustorens" (55023036C)
01 Question de Frank Troosters à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "Les espaces de bureaux des tours Proximus" (55023036C)
01.01 Frank Troosters (VB): Mijnheer de voorzitter, ik verwijs naar de schriftelijke versie van mijn vraag.
Een jaar geleden ondervroeg ik u over de
plannen van Proximus om hun kantooroppervlakte te reduceren van 105.000 m² naar
40.000 m². Er lagen twee mogelijke pistes op tafel: een drastische
modernisering van het hoofdgebouw (de gekende Proximustorens) of een verhuizing
naar een kleinere site in de buurt van één van de drie Brusselse stations.
Intussen is bekend dat Proximus heeft
gekozen voor de verkoop van de Proximustorens, waarna die grondig zullen
gerenoveerd worden tot een moderne campus en waarbij de kantoorruimte tot de
helft zal teruggebracht worden. Proximus zal die huren van de toekomstige eigenaar.
De rest van de vrijgekomen ruimte zal
gedeeltelijk een woonfunctie krijgen.
Welk is de huidige stand van zaken in dit
dossier? Is de definitieve koper van de torens gekend?
Voor welk bedrag werd de verkoop
gerealiseerd?
Welk budget zal Proximus nodig hebben
voor de jaarlijkse huurbetalingen van de door hen gebruikte kantoorruimte?
Welke huurvoorwaarden en huurtermijn werden overeengekomen?
Tegen wanneer kan Proximus de nieuwe
gemoderniseerde kantoorruimte in gebruik nemen?
Stellen zich -en zo ja welke?-
organisatorische problemen voor de Proximus -administratie tijdens de
renovatiewerken? Zo ja: welke en hoe zullen deze opgevangen
worden?
01.02 Minister Petra De Sutter: Mijnheer Troosters, in juni vorig jaar werd beslist om de Proximustorens grondig te renoveren. Er werden drie partners geselecteerd om het cocreatieproces mee op te starten. Eind oktober heeft de raad van bestuur van Proximus het akkoord gegeven om definitief te onderhandelen met Immobel als voorkeurspartner. De raad van bestuur heeft dus nog geen definitief akkoord in het dossier gegeven. Het is doel is om een definitief voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de raad van bestuur begin dit jaar.
De bedragen met betrekking tot de huurbetalingen van de gebruikte kantoorruimten beschouwt Proximus als vertrouwelijk. Die informatie kan ik u dus helaas niet meedelen. Het is wel de bedoeling om eind 2026 terug te keren naar de vernieuwde kantoorruimten. Intussen, tijdens de renovatiewerken, zullen de medewerkers tijdelijk verhuizen naar het naastgelegen Borealgebouw in de Vooruitgangstraat of naar het Proximusgebouw te Evere en kunnen de gebouwen van Proximus in de regio's actief gebruikt worden.
01.03 Frank Troosters (VB): Mevrouw de minister, u geeft hetzelfde antwoord als een jaar geleden. Zolang de onderhandelingen lopen, heb ik er alle begrip voor dat daar niet kan worden over gecommuniceerd. Ik zal terugkomen op de cijfers, als de onderhandelingen zijn afgerond. Dank u voor het antwoord.
L'incident est clos.
02 Vraag van Nathalie Dewulf aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "De doelstelling van de nieuwe CEO" (55023150C)
02 Question de Nathalie Dewulf à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "L'objectif du nouveau CEO" (55023150C)
02.01 Nathalie Dewulf (VB): Mevrouw de minister, mijn vraag gaat over het loon van de nieuwe CEO, de heer Jean Muls. Zal hij hetzelfde verdienen als de heer Tirez?
Wordt een nieuwe raad van bestuur gekozen die zal samenwerken met de heer Muls of blijft de huidige raad van bestuur aan en zal die raad ook samenwerken met de heer Muls?
Welke eventuele wijzigingen komen er in de directie of in het bestuur?
In 2020 is bpost gestart met een nieuw distributiemodel. Is dat nieuwe project, Omega, een vervolg van het distributiemodel?
02.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Dewulf, ik dank u voor de vragen over het bestuur van bpost en het Omegaproject.
U zult zich herinneren dat ik tijdens de commissievergadering van 30 november 2021 al een aantal deelvragen van u heb beantwoord.
Ik heb toen ook aangegeven dat de heer Jean Muls werd aangesteld in de nieuwe functie van CEO België ter vervanging van de heer Luc Cloet, die toen de CEO Mail and Press België was, die nu met pensioen is gegaan en die lid is van het Group Executive Committee. De CEO België-functie werd gecreëerd om de leiderspositie van bpost in ons land te versterken en de transformatie te versnellen.
Ik heb er u toen ook op gewezen dat de nieuwe gedelegeerd bestuurder, de heer Dirk Tirez, en de huidige raad van bestuur, die in mei 2021 is vernieuwd, de kans willen benutten om de transformatie van de bpost group tot een internationale speler in de e-commercelogistiek te versnellen. Op die manier kan aan bpost een duurzame toekomst worden gegeven, waarbij ook wordt vastgehouden aan de engagementen ten aanzien van de medewerkers.
Ik heb u toen ook meegegeven dat de eerste proefprojecten van het Omegaproject normaal gezien in 2022, dus dit jaar, zullen worden ingepland.
Inzake de bezoldigingselementen van de leden van de raad van bestuur, de gedelegeerd bestuurder en de leden van het directiecomité van de bpost group kan ik u melden dat zij elk jaar publiek beschikbaar zijn op twee plaatsen.
U vindt ze terug in het remuneratieverslag dat integraal deel uitmaakt van het jaarverslag van bpost en dat de remuneratie of verloningselementen beschrijft van de leden van de raad van bestuur, de gedelegeerd bestuurder en de leden van het Group Executive Committee. De vergoedingen voor de leden van de raad van bestuur alsook van de CEO staan individueel weergegeven in het verslag. Voor de directieleden worden ze geaggregeerd weergegeven omdat het daar gaat over concurrentiële informatie.
U kunt de gegevens ook terugvinden in het bezoldigingsbeleid dat de principes bepaalt die van toepassing zijn op de leden van de raad van bestuur en het Group Executive Committee, zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders van 20 mei 2021. U weet dat het bezoldigingsbeleid altijd van toepassing is met ingang van 1 januari van het lopende jaar. Elke belangrijke wijziging van het beleid moet worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de aandeelhouders van bpost.
Ik verwijs dus naar die twee bronnen, waar de gegevens te vinden zijn.
02.03 Nathalie Dewulf (VB): Mijnheer de voorzitter, mevrouw de minister, ik dank u voor uw volledige antwoord.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
03 Vraag van Nathalie Dewulf aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "bpost en de rechten van de klanten" (55023455C)
03 Question de Nathalie Dewulf à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "bpost et les droits des clients" (55023455C)
03.01 Nathalie Dewulf (VB): Mevrouw de minister, iemand heeft brieven, pakjes en aangetekende zendingen op de grond gevonden tijdens de periode van april tot eind oktober 2021. Die persoon heeft per e-mail een klacht ingediend bij de klantendienst en de ombudsdienst. Volgens het persartikel zou ze ook u een brief hebben geschreven, mevrouw de minister. Sommige brieven waren verfrommeld en lagen op de grond.
Is er een onderzoek gevoerd bij bpost? Wat is er verkeerd gelopen met de uitreiking tussen april en eind oktober 2021? Zullen de klanten van wie er brieven op de grond werden gevonden vergoed worden?
03.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Dewulf, uw vraag gaat over een incident in Leuven. Uiteraard heb ik informatie opgevraagd bij bpost, waar men me zei dat wat gerapporteerd wordt en wat u nu ook aanhaalt in uw vraag niet door een journalist in de media werd geschreven, maar door een privépersoon op een blog van de communityruimte van DeWereldMorgen.be, waar lezers allerlei zaken kwijt kunnen. Het is belangrijk om dat even aan te stippen, het gaat om een privépersoon die in eigen naam en verantwoordelijkheid schreef.
Bpost zegt dat het over feiten gaat die werden gerapporteerd tussen april en juni 2021 – en niet oktober, zoals u zei – maar waarvan het bedrijf niet kon bevestigen dat ze kloppen. Volgens bpost is de melding, afgaande op het onderzoek dat het postbedrijf voerde, niet bevestigd door nauwkeurige feitenstaving. Ook werd vastgesteld dat de privacyregels niet zijn gevolgd. Tot zover de reacties van bpost op het incident.
Bpost herhaalt dat het bedrijf veel belang hecht aan een goede dienstverlening. Ik wil dat absoluut beamen. Dat is ook evident, het is belangrijk voor elke onderneming, maar zeker voor bpost, gezien zijn publieke roeping, zichtbaarheid en reputatie. Dergelijke incidenten zijn niet goed voor het bedrijf. Bpost nam de klacht ernstig en heeft die grondig onderzocht, maar aangezien de beschikbare informatie bijzonder summier was, was het moeilijk om te achterhalen wat er precies is gebeurd.
Als algemeen element zegt men dat de kwaliteit van de postbezorging in Leuven centrum en van de ronde in kwestie in het bijzonder als goed wordt beoordeeld. Toen men dat onderzoek deed, stelde men geen onregelmatigheden vast. De conclusie is dat wat werd gemeld door die persoon op de blog op het internet als zeer uitzonderlijk dient te worden bestempeld.
Ze zijn dus niet in staat om meer details te geven, laat staan te bepalen over welke klanten het zou gaan en welke vergoeding daar tegenover zou moeten staan, als die mensen zelf geen klachten hebben ingediend. Dat is ook niet het geval. Het is dus een melding waarbij toch vraagtekens blijven staan, zegt bpost mij.
03.03 Nathalie Dewulf (VB): Dank u wel voor uw antwoord. Mensen schrijven vlug iets in de krant of op Facebook of zo, terwijl ze vroeger naar het eigen nummer van het postkantoor konden bellen om iets onmiddellijk te melden. Nu moet dat via de klantendienst. Het duurt lang voor men geholpen is en het zou dan ook beter zijn om zo kort mogelijk op de bal te kunnen spelen. Het is nu echter zo.
L'incident est clos.
04 Vraag van Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "De drukte bij bpost" (55023544C)
04 Question de Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "La charge de travail chez bpost" (55023544C)
04.01 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, mijn vraag dateert alweer van zes weken geleden, maar blijft relevant. Het is immers altijd goed te evalueren hoe de eindejaarsperiode is verlopen en daaruit eventueel lessen te trekken. Ik heb niet al te veel problemen vastgesteld, maar wil toch graag weten hoe u de periode zelf evalueert.
Hoeveel pakjes heeft bpost naar schatting in december bezorgd? Is dat meer of minder dan vorig jaar? Heeft bost zijn marktaandeel kunnen vergroten, of integendeel zien krimpen ten opzichte van de pakjessector?
Hoe heeft bpost zich voorbereid op de eindejaarsdrukte? Heeft het bedrijf extra personeel aangeworven? Zo ja, hoeveel precies? Werden er ook tijdelijke werkkrachten aangeworven?
Werden alle pakjes op tijd bezorgd tijdens de eindejaarsperiode? Zo niet, welke problemen hebt u dan precies vastgesteld in die periode?
04.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Vindevoghel, u stelt een belangrijke vraag, zeker in het licht van de gebeurtenissen van vorig jaar.
Om de toegenomen vraag naar pakjes in het algemeen het hoofd te kunnen bieden, past bpost voortdurend alle delen van de logistieke keten aan. De voorbije eindejaarsperiode is alles in het werk gesteld om de eindejaarspiek, die eind november van start ging met Black Friday, goed te kunnen verwerken. De ambitie was en is uiteraard om alle pakjes tijdig en correct af te leveren. We hebben geen meldingen binnengekregen als zouden er problemen zijn geweest, wat verleden jaar wel het geval was.
Op uw vraag naar welke inspanningen er precies zijn geleverd, verwijs ik naar de eerdere aankondiging van bpost, die we ook al in commissie hier hebben besproken.
Bpost heeft geïnvesteerd in extra sorteercapaciteit in de sorteercentra. Zo zijn er begin 2021 reeds twee extra machines in gebruik genomen in Charleroi X en in Gent X. Ook de komende jaren zijn er nog investeringen op dat vlak gepland. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in vrachtwagens met een grotere laadcapaciteit om het vervoer van pakjes tussen de sorteercentra onderling verder te optimaliseren. Er zijn investeringen gebeurd in wat men rollend materieel noemt, met name 15.000 containers en 2.000 mobiele devices. Ook is het distributienetwerk aangepast om de pakjes op de meest kostenefficiënte en kwaliteitsvolle manier uit te reiken.
Belangrijk is voorts dat er meer dan 650 interne medewerkers van de ondersteunende diensten in de verschillende operationele diensten werden ingezet. Personeelsmatig heeft men dat echt wel goed voorbereid. Daarnaast – dit is niet onbelangrijk – werd tijdens die perioden net zoals voorheen al gebeurde, 1 tot 2 % bijkomende medewerkers ingezet met een contract van bepaalde duur.
Voorts heeft men ook continu het gebruik van het aantal vierkante meter in de distributiekantoren gemonitord. Er werden onder andere bouwwerken uitgevoerd in meer dan 50 kantoren, om extra ruimte te creëren voor de verwerking van de pakjes.
Tot slot werden ook ondersteunende IT-systemen, software en hardware, uitgebreid en aangepast om de uitreikingsprocessen te ondersteunen. Bpost heeft dus de daad bij het woord gevoegd.
Bpost speelt ook in op de wensen van zijn klanten om het product zo optimaal mogelijk te laten leveren, zowel wat tijd als plaats betreft. Daartoe heeft het bedrijf geïnvesteerd in pakjesautomaten. Daar waren al voorbeelden van, maar hun aantal wordt dus voortdurend uitgebreid. Bovendien worden de klanten meer bewust gemaakt van de verschillende leveringsmogelijkheden wanneer zij hun keuze kenbaar maken. Er was dagelijkse coördinatie en opvolging van geplande en werkelijk afgegeven volumes aan klanten.
Kortom, bpost heeft echt wel een waaier aan maatregelen genomen. Men heeft mij in antwoord op uw vraag laten weten dat de piek 2021-2022 goed is verlopen, wat het jaar daarvoor minder het geval was, en dat geen vertragingen werden vastgesteld bij de levering van pakjes en brieven.
Wat de exacte cijfers betreft, heeft men mij laten weten dat er nog veel meer in detail zal worden gecommuniceerd over de eindejaarspiek wanneer men de bedrijfsresultaten van het vierde kwartaal 2021 bekend zal maken.
04.03 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Bedankt voor het uitgebreide antwoord.
Het is interessant om te zien welke lessen werden getrokken uit het vorige jaar, toen er heel veel problemen waren. Het is goed dat er heel wat stappen zijn gezet.
Ik hoop nu dat de medewerkers ook een vast contract krijgen. Het blijft een zware job. Laten we de mensen bedanken die er de voorbije kerstperiode voor hebben gezorgd dat de leveringen correct gebeurden. Ik ben blij met de extra middelen, die moeten toelaten dat het werk menselijk blijft. Dat is ook voor de klanten een goede zaak.
Het incident is gesloten.
05 Question de Jean-Marc Delizée à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "Le choix des langues pour les examens internes de bpost" (55023621C)
05 Vraag van Jean-Marc Delizée aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "De taalkeuze voor interne examens bij bpost" (55023621C)
05.01 Jean-Marc Delizée (PS): Monsieur le président, madame la ministre, vous le
savez, bpost encourage la mobilité interne de ses travailleurs en leur
permettant d'évoluer au sein de l'entreprise à travers des formations et des
examens. C'est une politique que nous ne pouvons que soutenir qui va de pair
avec la responsabilité sociale d'une entreprise publique. D'autant qu'on le
sait, beaucoup de travailleurs de bpost ont des niveaux de formation peu
élevés, ce qui les fragilise sur le marché de l'emploi.
Il me revient que les candidats peuvent
choisir de passer ces examens soit en français, soit en néerlandais, soit en
anglais. Par contre, il n'est pas possible de présenter cet examen en allemand.
Même pour ceux qui vivent et travaillent sur le territoire de la communauté
germanophone. Une situation regrettable, vous en conviendrez, qui défavorise
nos concitoyens d'Eupen et alentours alors que l'allemand est une de nos trois
langues nationales.
Dès lors, Madame la Ministre, permettez-moi
de vous poser les questions suivantes:
- Pourquoi Bpost ne permet pas à ses
travailleurs en communauté germanophone de passer les examens dans leur propre
langue?
- Bpost ne devrait-elle pas permettre à
ceux qui vivent et surtout travaillent en communauté germanophone de passer
leurs examens internes dans leur propre langue?
- Selon Bpost, la situation actuelle
est-elle conforme à la législation sur l'emploi des langues?
05.02 Petra De Sutter, ministre: Monsieur le président, monsieur Delizée, en tant qu'entreprise publique autonome, bpost est soumise aux lois coordonnées sur l'emploi des langues en matière administrative et consent donc les efforts nécessaires pour respecter ces lois. Étant donné que lesdites lois prescrivent que les services en Communauté germanophone doivent être organisés de sorte que les clients puissent être reçus aussi bien en langue française qu'en langue allemande, les membres du personnel actifs en Communauté germanophone doivent disposer d'une connaissance pratique suffisante du français. C'est la raison pour laquelle les entretiens internes avec les candidats germanophones sont organisés en français afin de tester leur connaissance de cette langue. Par contre, les tests habituels des consultants en ressources humaines externes sont aussi disponibles en allemand. Par ailleurs, les évaluations externes qui sont organisées pour les candidats germanophones peuvent également se dérouler en allemand. Ils ont donc le choix.
Il est possible qu'un examen organisé en externe ne puisse pas encore se dérouler en allemand mais si tel est le cas, bpost cherche des solutions pour y remédier car le principe est qu'en externe, l'emploi des deux langues doit être possible.
bpost me dit que de cette façon, ils sont d'avis que la situation actuelle est conforme à la législation sur l'emploi des langues.
J'espère que ceci répond à vos questions.
05.03 Jean-Marc Delizée (PS): Madame la ministre, je vous remercie.
J'entends la distinction que vous faites entre les examens internes et externes. J'espère qu'aucun travailleur germanophone de bpost ne sera lésé par ce mécanisme et ne pourrait pas, par exemple, accéder à une mobilité parce qu'il ne réussirait peut-être pas suffisamment bien le test en français.
Je vais me renseigner pour savoir si des examens externes n'auraient pas été disponibles en allemand car je comprends de votre réponse que dans ce cas, les lois linguistiques ne seraient pas respectées et qu'il faudrait, comme vous l'avez dit, chercher des solutions pour l'avenir.
Je vais pour le moment prendre acte de votre réponse et si besoin, je reviendrai vers vous.
Vielen Dank
für Ihre Aufmerksamkeit für unsere Mitbürger der Deutschsprachigen Gemeinschaft
in Belgien.
Le président: Bravo pour l'effort linguistique, monsieur Delizée!
L'incident est clos.
06 Vraag van Nathalie Dewulf aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "Het pilootproject in het kader van de digitale achterstand" (55024157C)
06 Question de Nathalie Dewulf à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "Le projet pilote mené dans le cadre du retard numérique" (55024157C)
06.01 Nathalie Dewulf (VB): Mevrouw de minister, op 17 november 2021 werd er in Charleroi een pilootproject opgestart om burgers met digitale achterstand op te sporen. Hoe is de opstart verlopen? Welke hulp wordt er juist geboden? Is het merkbaar dat kansarme burgers of burgers met digitale achterstand nu meer hulp vragen? Hoe wordt daaraan tegemoetgekomen?
Er zouden proefprojecten opstarten in de drie regio's. Waar situeren zich de projecten in de twee andere regio's?
06.02 Minister Petra De Sutter: De pilootprojecten rond digitale loketten bij bpost liggen mij heel na aan het hart.
In het eerste proefproject, dat ruim een maand liep in Charleroi, werden 150 personen begeleid bij het gebruik van een aantal digitale toepassingen, die het mogelijk moeten maken dat zij hun bankverrichtingen en hun administratie ook online zouden kunnen doen.
De volgende proefprojecten zijn gepland in een kantoor in Brussel en in Vlaanderen. Het project van Charleroi maakt, net zoals de andere projecten, deel uit van de nieuwe beheersovereenkomst, die sinds enkele weken bij bpost van toepassing is.
De waarheid gebiedt mij te zeggen dat het wat vroeg is om nu al een evaluatie te maken op basis van een proefproject in één kantoor. Men is dat nog volop aan het analyseren en intussen worden ook de projecten op de twee andere locaties opgestart. Ik heb dus zeker begrip voor het standpunt van bpost dat de resultaten van het project in Charleroi nog niet echt representatief zijn om al iets te zeggen over het hele opzet.
Alleszins staat er dit jaar nog een tussentijdse evaluatie gepland, nadat de proefprojecten enige tijd hebben gelopen. We zullen ook rapporteren over die evaluatie. We zullen immers op basis van de resultaten van de proefprojecten beslissen om ze eventueel te verlengen en of op te schalen. We hebben meer gegevens nodig; het is nog te vroeg om een goed antwoord op uw vraag te geven.
06.03 Nathalie Dewulf (VB): Dank u wel voor uw antwoord. Ik volg het dossier van nabij en indien nodig, zal ik een nieuwe vraag indienen.
Het incident is gesloten.
07 Question de Nicolas Parent à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "La distribution du magazine Wilfried" (55024271C)
07 Vraag van Nicolas Parent aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "De bezorging van het magazine Wilfried" (55024271C)
07.01 Nicolas Parent (Ecolo-Groen): Madame la ministre, ma question a trait à un dossier spécifique. Vous ne pourrez donc peut-être pas répondre à toutes mes questions sur ce cas particulier.
Néanmoins, je souhaite vous interroger car, dans l'absolu, les temps sont difficiles pour l'ensemble de la presse, en particulier pour les médias indépendants qui sont confrontés à une série de hausses de leurs frais de production. La tarification postale fait partie de ces frais.
Les conditions d'accès sont facilitées pour les éditeurs de presse. Cependant, elles peuvent sembler restrictives. Ainsi, par exemple, dix exemplaires au minimum doivent être déposés chez bpost. Les conditions de format sont également spécifiées. Au-delà, le tarif standard s'applique. Mais de quel tarif s'agit-il?
Le cas qui nous occupe, aujourd'hui, est celui du magazine belge Wilfried, qui a une édition francophone mais aussi néerlandophone, qui est spécialisé dans l’actualité politique et qui a un regard décalé et unique.
Si l'expédition vers les abonnés se passe sans difficulté au tarif presse, la vente postale au numéro pose problème. Il semble, en effet, qu'il y ait un litige au niveau de certains bureaux ou centres de tri de bpost sur la question de savoir si le magazine doit se voir imposer trois timbres au tarif de 1,10 euro, ce qui revient quand même à 25 % du prix du magazine pour l'éditeur, ou s'il doit se voir imposer le tarif Bpack qui, lui, est à 6 euros, et qui représente la moitié du prix du magazine qui est de 12 euros.
Malgré ces tarifs assez importants, Wilfried a constaté que 30 à 40 % de leurs numéros commandés étaient renvoyés par bpost en raison de ce conflit ou de ce litige sur l'interprétation et selon que la règle sur les 5 millimètres est appliquée ou non. Par ailleurs, il semble que certains magazines sont renvoyés dans un état invendable.
Madame la ministre, quelle est l’origine de ces problèmes? Est-ce lié à une surcharge de travail au sein des centres de tri, raison pour laquelle l'analyse quant à la tarification n'est pas toujours adéquate? Quelles sont les procédures d’aide possibles pour l’expéditeur en cas de situations problématiques répétées de ce genre? Comment un bureau de bpost peut-il alerter le centre de tri de son erreur d’appréciation?
07.02 Petra De Sutter, ministre: Monsieur Parent, il s'agit effectivement d'une question très spécifique. J'ai donc interrogé bpost à ce sujet.
Je voudrais, tout d'abord, rappeler qu'en principe, bpost est soucieuse des services rendus à ses clients.
C'est avec une grande attention que bpost a pris connaissance des faits signalés. L'entreprise a mené des investigations approfondies pour pouvoir fournir une réponse. De ses recherches dans ce dossier, il ressort que le périodique trimestriel Wilfried est normalement affranchi par port payé, système permettant le paiement à l'avance et qui peut difficilement aboutir à des envois insuffisamment payés.
Au cours de l'année 2021, les dépôts du client ont été traités régulièrement et sans difficulté. Bien que les centres de tri aient été fortement sollicité au mois de décembre de l'année passée, bpost me dit que le traitement et la distribution des envois se sont déroulés sans encombre.
Il ressort cependant qu'une difficulté s'est produite en effet, fin novembre lors d'un envoi spécial provenant du magazine Wilfried concernant la distribution d'une édition spéciale placée sous enveloppe de format A4 – d'après les photos en sa possession, ce qui prouve qu'elle a constitué un dossier à ce sujet – et affranchie au tarif de lettre insuffisant. Ces envois hors format "lettre" ont donc été retournés à l'expéditeur. Un collaborateur de Wilfried s'est ensuite présenté au bureau de poste où les envois ont été affranchis au tarif adéquat.
bpost rappelle qu'en cas de doute au sujet des tarifs et de ses produits, un expéditeur peut toujours obtenir l'information et l'assistance auprès des collaborateurs des bureaux de poste ou appeler son service clientèle pour les éditeurs (ligne spéciale: 02/201.81.81). Si la réponse ne suffit pas, bpost affirme qu'elle est disposée à s'entretenir avec le client pour chaque autre problème de distribution auquel il serait confronté.
Cet indicent était manifestement très spécifique et non pas lié à un problème structurel qui perdure.
07.03 Nicolas Parent (Ecolo-Groen): Madame la ministre, je vous remercie pour vos éléments de réponse ainsi que bpost pour avoir alimenté la réponse par le biais de cette investigation interne. Au-delà d'une question spécifique, il s'agit en l'occurrence du soutien que l'on peut apporter à un média indépendant et à la presse dans sa pluralité – ce qui est fort important..
Par ailleurs, je m'interroge quand même sur les conditions imposées aux éditeurs de presse pour les envois spécifiques. Je pense qu'on a aujourd'hui un système qui est adapté aux grands envois, mais que les petits envois – tels que Wilfried ou d'autres magazines similaires comme Imagine ou Médor – posent problème quant à la juste tarification et au pourquoi de certaines conditions.
Je continuerai à investiguer ce dossier pour voir comment nous pourrions éventuellement faire des propositions à bpost en vue d'adapter ces directives internes.
L'incident est clos.
08 Vraag van Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "De stakingsactie in het mailcenter van bpost in Anderlecht" (55024381C)
08 Question de Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "L'action de grève dans le mail center de bpost à Anderlecht" (55024381C)
08.01 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, twee weken geleden zijn de werknemers van het mailcenter in Anderlecht in staking gegaan. De reden daarvoor was dat bpost zijn belofte niet was nagekomen. Bpost had namelijk beloofd dat de mensen een vast contract zouden krijgen na hun interimperiode. Die belofte werd echter verbroken en de werknemers hebben het werk om die reden neergelegd. Zij hebben minder dan een dag gestaakt, meen ik.
Klopt het dat die actie heeft plaatsgevonden? Hoelang heeft ze precies geduurd? Klopt het dat bpost zijn belofte over vaste aanwervingen verbroken heeft? Wat was precies de aanleiding van het conflict?
Er werd gevraagd dat 21 werknemers een vast contract zouden krijgen. Is dat effectief gebeurd?
Wat vindt u van deze manier van werken? Loze beloftes doen, is dat de cultuur van bpost? Staat u dat ook voor?
08.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Vindevoghel, die vraag stellen, is ze beantwoorden natuurlijk.
Ik heb de vraag gesteld aan bpost. Ik heb gevraagd wat er precies gebeurd is en ik heb een antwoord gekregen.
Het ging om een kortstondige actie die het postcentrum in Anderlecht heeft getroffen. De aanleiding was de toekomst van een twintigtal werknemers dat tijdens de eindejaarsperiode op tijdelijke basis was aangeworven. Wij hebben het er daarnet ook al over gehad, in de eindejaarsperiode gebeurt dat.
Bpost zegt dat het steeds de kosten verantwoord moet beheren en rekening moet houden met de evolutie van de pakjes- en postvolumes. Die flexibiliteit, met werknemers die tijdelijk aangeworven worden, heeft het bedrijf nodig om aan de behoeften van de markt te kunnen voldoen.
Het antwoord van bpost is kort.
Er is sociaal overleg geweest, dat langs beide kanten op een constructieve manier gevoerd is. Er is een oplossing gevonden voor 21 van die mensen. Zij zullen effectief worden ingezet, of zij zijn intussen al ingezet, in gebieden waar er behoefte is aan personeelsversterking, in het Brusselse natuurlijk. Kortom, ik heb begrepen dat er overleg is geweest en dat men een oplossing heeft gevonden voor 21 van die mensen. Dat heeft de actie beëindigd.
Ik kan mij voorstellen dat er lokaal af en toe dergelijke problemen kunnen zijn, die dan met goede wil en gezond verstand opgelost moeten worden.
Misschien is niet iedereen geholpen, maar 21 van de, naar ik meen, 26 krijgen toch een vast contract. Ik meen dat het niet slecht is dat bpost inspanningen gedaan heeft om die mensen definitief aan te werven.
08.03 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Dit met dank aan de werknemers, die niet met zich hebben laten sollen. Die hebben gezegd: het is ons beloofd, wij willen dat wij het ook krijgen.
Als syndicalist kan ik het appreciëren dat mensen effectief opkomen voor hun rechten. Ik kan mij indenken dat mensen kwaad zijn als men iets beloofd heeft en het dan niet doet.
U sprak over de nood aan flexibiliteit. Heeft dat ook te maken met het feit dat er contracten verloren zijn? Ik hoor bijvoorbeeld dat Amazon in Wallonië meer op de markt komt? Is dat een reden, vraag ik mij af?
Ik had liever dat zij allemaal een vast contract hadden gekregen, maar goed, ik ben blij dat een deel van die mensen een vast contract heeft gekregen. Het is een zware job. Wij moeten er veel respect voor hebben, zeker in de huidige context, nu er veel mensen te kort zijn. Wij moeten ervoor zorgen dat die mensen in goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. Vaste contracten zijn voor die mensen een belangrijk aspect om voor bpost te blijven werken.
L'incident est clos.
- Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "Glasvezel voor Scarletklanten" (55024388C)
- Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "Overheidssteun voor glasvezel" (55024393C)
- Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "La fibre optique pour les clients de Scarlet" (55024388C)
- Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "Une aide publique pour le déploiement de la fibre optique" (55024393C)
09.01 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, de recente hoorzitting met Proximus heeft me aangemoedigd om me meer in dat bedrijf te verdiepen. Het internet is naar mijn mening een mensenrecht en moet vanuit dat opzicht een basisrecht zijn voor iedereen. Dat verklaart de vragen en bekommernissen die ik nu voorleg.
Proximus rolt momenteel een nationaal glasvezelnetwerk uit, zo konden we vorige week vernemen. Wij stellen vast dat dit nieuwe netwerk voor prijsverhogingen zorgt. Klanten van Scarlet betalen momenteel een minder hoog tarief, maar zullen mogelijk verplicht moeten overstappen naar Proximus of naar een andere provider. Dat is een bekommernis, want die overstap betekent dat de klanten per maand 20 euro meer zullen moeten betalen, in totaal 240 euro extra per jaar. Momenteel kost een internetabonnement bij Scarlet 23 euro per maand, waarmee dat bedrijf het goedkoopst is.
Mevrouw de minister, waarom kan Scarlet momenteel geen glasvezelnetwerk aanbieden via Proximus? Scarletklanten kiezen, gelet op hun budget, voor de laagste prijzen. Wat zal er met die klanten gebeuren? Zullen zij uit de boot vallen, bijvoorbeeld door geen internetconnectie meer te hebben? Hoe zal Proximus met die klanten omgaan en kunnen zij op een tegemoetkoming rekenen?
De CEO van Fiberklaar heeft in de media verkondigd dat de glasvezelverbinding voor de consument niet duurder hoeft te zijn dan de thans gebruikelijke koperdraadverbinding. Waarom rekent Proximus dan toch duurdere tarieven aan? De telecomprijzen in België behoren al tot de hoogste in Europa. Waarop heeft Proximus zijn abonnementsprijzen voor glasvezel juist gebaseerd?
Het tweede deel gaat over de uitrol van het glasvezelnetwerk. Heeft Proximus de federale regering al om financiële steun gevraagd voor de uitrol van zijn glasvezelnetwerk? Hoe staat de federale regering tegenover deze vraag? De heer De Clerck had er iets over gezegd op onze vergadering van vorige week. Er zou overheidssteun zijn voor het uitrollen van het glasvezelnetwerk.
Is het een optie dat er subsidies worden toegekend aan Proximus om het glasvezelnetwerk overal uit te rollen? Onder welke voorwaarden zou dat eventueel kunnen?
Zal Proximus de kosten voor zijn glasvezelnetwerk zelf moeten financieren? Zal Proximus in staat zijn om honderd procent dekking met glasvezel te realiseren? Zo ja, tegen wanneer en tegen welke prijs?
09.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Vindevoghel, zoals u weet heeft Proximus een ambitieus plan om samen met de joint ventures Fiberklaar en Unifiber tegen 2028 glasvezel aan te leggen voor 70 % van alle woningen en bedrijven in ons land. Die ambitie is u bekend. Ze zullen daarvoor de komende jaren per jaar ongeveer 10 % van alle woningen en bedrijven van glasvezel moeten voorzien. Operationeel is het niet mogelijk om nog sneller te gaan, wegens bijvoorbeeld de toch wel beperkte beschikbaarheid van technisch geschoolde arbeidskrachten. Het betreft heel gespecialiseerde arbeid. Laat het duidelijk zijn, Proximus heeft voor deze fase geen enkele financiële steun gevraagd noch gekregen van de overheid
Op langere termijn gaan we idealiter naar een dekking van 100 %, om overal de meest supersnelle internetverbinding te kunnen aanbieden. Daarvoor is Proximus operationeel en strategisch op zoek naar alternatieven. Het is niet zo evident om binnen de huidige marktwerking tot 100 % te komen, omdat de laatste procenten de duurste zijn, wat de aansluiting betreft. U kunt zich voorstellen dat in afgelegen, dunbevolkte gebieden elke meter glasvezel veel duurder is dan in het centrum van Brussel, bij wijze van spreken. Er zal dus samenwerking nodig zijn om van 70 % naar 100 % te gaan. Er zal misschien ook voor een deel in publieke middelen worden voorzien, daar kom ik nog op terug.
Het breedbandplan – ik heb het hier al een aantal keer toegelicht – inzake overheidsinitiatieven om snel internet financieel te ondersteunen, bevat een as om de connectiviteit in de witte zones te verbeteren. Dat zijn de zones die slecht voorzien zijn van snel internet. We voorzien in 42 miljoen euro staatssteun voor zones waarin huishoudens geen toegang hebben tot een downloadsnelheid van 100 megabit per seconde, wat de snelheid is die we willen hebben, en waarin operatoren niet de intentie hebben te investeren de komende jaren, omdat dat voor hen geen business cases zijn. In die zones, vaak dunbevolkte gebieden, gaan we helpen.
De voorwaarden waaronder we subsidies zullen toekennen moeten nog in een bestek worden vastgelegd. We moeten de regels volgen. Wel kunnen we nu al zeggen dat een van de vereisten voor ons zal zijn dat een dergelijk gesubsidieerd netwerk zal moeten openstaan voor andere operatoren om ook hun diensten te kunnen aanbieden. Bovendien zal de subsidie maar een deel van de kosten betalen. De operatoren moeten zelf nog een aanzienlijk bedrag investeren. We zullen investeren in het stuk dat het verschil vormt tussen de uitrol van glasvezel in zones waar het voor de operator wel rendabel is en waar dat niet zo is. Dat verschil in rendement zullen we bijpassen, zodat het voor de operator uiteindelijk niet uitmaakt of die glasvezel aanlegt in een zone waarin dat rendabel is of in een zone waarvan wij als overheid vinden dat we moeten helpen om daar de mensen ook snel internet te geven. Dat is de bedoeling van de subsidie.
U moet weten dat dit deels gesubsidieerde netwerk dat we willen helpen uitrollen sowieso zal moeten voldoen aan alle vereisten van een vast netwerk met zeer hoge capaciteit. Dat gaat dus niet alleen over glasvezel, maar ook over coax, die geüpgraded wordt naar Docsis 3.1-technologie. De subsidies worden toegekend op basis van de voordeligste offerte. Ze kunnen dus naar Proximus gaan, maar ook naar andere operatoren. Ze staan niet op naam van Proximus.
Het is dus technologieneutraal. We willen gewoon een vaste verbinding, snelheid en kwaliteit in de dunbevolkte gebieden. Hoe dat juist gebeurt en wie dat doet, maakt voor ons niet uit. De Duitstalige Gemeenschap heeft een plan om fiber 100 % uit te rollen in haar grondgebied. We zouden in België op termijn ook graag die 100 % bieden. Naast het netwerk dat we zullen subsidiëren, verwacht ik dat er misschien ook andere technologieën mogelijk zullen zijn in de komende jaren om in die afgelegen gebieden even snel internet te geven, zoals 5G, satellietverbindingen of mogelijkheden waarbij een mobiel signaal omgezet wordt in een wifisignaal. Technologie evolueert razendsnel.
Het aanbieden van glasvezelproducten vereist groothandelsproducten die in alle IT-systemen moeten worden geïmplementeerd. Bij Scarlet was de IT-infrastructuur ontworpen om heel eenvoudig, goedkoop en efficiënt op koper te draaien, waardoor de implementatie van glasvezel erg ingewikkeld was. Als gevolg van het tijdschema voor de geleidelijke afschaffing van koper, zal Scarlet haar huidige portefeuille gedurende enkele maanden op bepaalde locaties niet kunnen aanbieden.
Dat betekent niet dat Scarletklanten gedwongen zullen zijn om een duurder abonnement bij Proximus te nemen. Er zijn verschillende opties. Ze kunnen eerst zelf kijken op de tariefvergelijker van het BIPT, op www.bestetarief.be, om na te kijken of andere operatoren dan Proximus goedkopere diensten in hun gemeente aanbieden. Proximus is immers vrij om zijn prijspolitiek op de retailmarkt te bepalen. Glasvezel is een technologie met meer capaciteit en hogere snelheden dan koper, en dus valt het commercieel ergens te verantwoorden dat dat duurder is.
Proximus heeft me gelukkig laten weten dat het absoluut van plan is om de Scarletklanten te ondersteunen en hen te helpen zoeken naar een alternatief, zodat ze dezelfde productkwaliteit kunnen hebben tegen dezelfde prijs die ze vandaag genieten bij Scarlet. Het doet daar echt een commerciële geste. Dat is goed en goed nieuws.
Scarlet zal dezelfde ambitie nastreven en blijven inzetten op eenvoudige aanbiedingen tegen de laagste prijs. Dat is hun businessmodel. Het bouwt dan ook aan een IT-aanpak die het in staat zal stellen om sneller nieuwe aanbiedingen te ontwikkelen. In principe zou dat eind 2022 klaar moeten zijn.
09.03 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Ik besef nu nog meer dan vroeger hoe belangrijk internet is, met het thuisonderwijs bijvoorbeeld. We moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot internet, dat moet een basisrecht zijn zoals water en elektriciteit. Ik ben tevreden dat Scarletklanten hun diensten kunnen behouden, want het zou maar al te erg zijn dat mensen met een laag inkomen zonder internet zouden vallen.
De prijzen in België zijn echter bij de hoogste, terwijl glasvezel blijkbaar niet duurder hoeft te zijn. We moeten er dus voor zorgen dat internet toegankelijk is voor de grote meerderheid van de bevolking. We mogen mensen met een laag inkomen niet discrimineren.
Bij Proximus zijn mensen ontslagen, maar blijkbaar zijn er mensen te kort, dus hadden we er misschien niet zoveel moeten ontslaan. Er zijn heel wat technici weggegaan in het kader van de herstructurering, maar die hadden we misschien beter gehouden om te kunnen meewerken aan het glasvezelnetwerk. Als er subsidies van de overheid komen, moet er ook controle zijn op de arbeidsomstandigheden van de mensen. Er moet voor gezorgd worden dat die goed zijn en we moeten dat ook kunnen opvolgen. We mogen ook niet te veel werken met onderaannemers, liever met mensen van Proximus zelf.
L'incident est clos.
10 Vraag van Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "Proximus en de slachtoffers van de watersnood" (55024404C)
10 Question de Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "Proximus et les victimes des inondations" (55024404C)
10.01 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, er blijken maar liefst 1.100 mensen in het rampgebied getroffen op het vlak van de internetaansluiting.
Hoe heeft Proximus deze natuurramp aangepakt? Was de operator voorzien op een dergelijke ramp? Is er een noodplan voorhanden om snel te kunnen ageren mocht zich een dergelijke ramp nogmaals voordoen?
Hoeveel klanten van Proximus zijn er door de overstromingen getroffen op het vlak van het mobiele netwerk, het vast internet, het tv-netwerk en de vaste telefonie? Welk deel daarvan is reeds geholpen voor elk van deze problemen? Welke problemen zijn vooralsnog niet verholpen en wanneer zal dit wel het geval zijn?
Worden de herstellingen aan en vervangingen van routers in de huizen kosteloos uitgevoerd voor de klanten?
Moet wie getroffen werd door de watersnood en een of meerdere maanden niet kon genieten van een of meerdere diensten van Proximus toch nog abonnementskosten betalen, of worden die kwijtgescholden?
Proximus geeft aan meteen ook glasvezel te willen trekken in de getroffen gebieden. Hoeveel gezinnen kunnen er concreet worden aangesloten op het glasvezelnetwerk, en vanaf wanneer zullen getroffen gezinnen hiervoor extra moeten betalen?
10.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Vindevoghel, dat is een zeer relevante vraag na de overstromingen van afgelopen zomer.
Proximus heeft een volledige procedure achter de hand voor dit soort rampen. Zij zijn tussenbeide gekomen vanuit de PERT-modus, waarbij PERT staat voor Proximus Escalation Respons Team. Dit is een soort alarmteam binnen Proximus dat onmiddellijk ter plaatse kan zijn en snel problemen kan verhelpen. Dat was een absolute prioriteit voor Proximus.
Zoals u weet hebben een aantal medewerkers zelfs hun vakantie uitgesteld om ter plekke te gaan helpen. Ik heb de regio afgelopen zomer persoonlijk bezocht en heb er Proximusmedewerkers gesproken die me bevestigden hun vakantie te hebben uitgesteld omdat er nood was aan hulp. Petje af voor die inzet.
De overstromingen in Wallonië waren de zwaarste die we ooit hebben gekend en veroorzaakten zware technische problemen in de netwerken. Uiteraard heeft Proximus moeten improviseren, zoals velen onder ons overigens. Hoe dan ook is men erin geslaagd snel een antwoord te bieden en teams te sturen naar waar de nood hoog was. Absolute prioriteit daarbij werd gegeven aan de heropstart van het mobiele netwerk. De meeste antennes waren na twee dagen dan ook alweer operationeel. Voor andere antennes was het moeilijker en heeft men straalverbindingen moeten installeren. Op 23 juli waren alle mobiele sites terug in dienst.
Bij Proximus in Brussel heeft men ook speciaal disaster-recoverymateriaal in stock om in geval van nood onmiddellijk ter plaatse verbindingen te kunnen herstellen.
Klanten in Pepinster zijn eind juli verbonden met het telecomgebouw in Theux. U weet dat het gebouw in Pepinster onstabiel was en niet meer in gebruik kan worden genomen. Lasploegen uit Vlaanderen, Brussel en Charleroi zijn de lasploegen in Luik gaan ondersteunen. Er zijn ook doorschakelingen gebeurd en er werden ook generatoren geïnstalleerd.
Het BIPT heeft dat allemaal gecoördineerd en gecontroleerd, niet alleen voor Proximus maar ook voor andere operatoren. Zij hebben de samenwerking met de overheid en de operatoren gefaciliteerd. Proximus heeft ook geleerd uit die episodes en heeft zijn noodplannen ondertussen bijgestuurd.
Er werden 100.000 mobiele klanten in 55 mobiele sites getroffen. Op 16 juli waren er al 45 weer operationeel. De laatste was operationeel op 23 juli, zoals ik daarnet heb gezegd.
Voor de vaste lijn ligt dat iets moeilijker. Er waren 47.000 klanten getroffen. Op dit moment zijn er nog altijd 1.100 lijnen buiten dienst. Hoe komt dat? Bepaalde klanten zullen hun huis niet meer herstellen. Bepaalde klanten zijn tijdelijk of permanent verhuisd, anderen zijn overgeschakeld naar een andere operator, of de installatie of het herstel van nog andere klanten is gepland.
Het is in elk geval zo dat het nog kan duren tot juni van dit jaar vooraleer alle klanten die het nodig hebben opnieuw een vaste lijn zullen hebben, hetzij met koper, hetzij met fiber. U zult begrijpen dat Proximus bij voorkeur fiber zal uitrollen en geen nieuwe koperlijnen zal leggen. Ik heb hier een lijst van namen van gemeenten waar met lokale koperlijnen wordt hersteld en gemeenten waar met fiber zal worden gewerkt. Ik kan u die lijst bezorgen.
Uw derde vraag ging over apparatuur en het doorrekenen van kosten. Het is evident dat dit allemaal kosteloos is. Ik ben blij dit te kunnen zeggen. Dit is en moet kosteloos zijn. Men heeft gratis alternatieve oplossingen aan klanten geboden in afwachting van het herstel. Men heeft maandelijks gratis 50 gigabyte mobiele data ter beschikking gesteld. Er zijn ook 800 gratis routers geïnstalleerd in afwachting van het herstel van de vaste lijn. Proximus-technici hebben kosteloos ook 7.000 klantenbezoeken gedaan. Het mag ook eens expliciet vermeld worden wanneer een bedrijf zich inzet voor mensen in dergelijke rampscenario's.
De abonnementskosten zijn gecrediteerd gedurende de periode dat de klanten buiten dienst bleven, zij kregen dus een kredietnota. Dat is voor een aantal klanten vandaag helaas nog het geval. Zij krijgen geen facturen voor verbindingen die er niet zijn. Indien dit per vergissing toch zou gebeuren, dan worden zij na contact met het callcenter automatisch gecrediteerd. Dat is een belofte die Proximus hierbij maakt. Introductiekabels die vervangen moeten worden, zullen ook kosteloos worden vervangen.
De overstap naar fiber is logisch, men is daarmee bezig. In een aantal gemeenten zullen de beschadigde koperkabels door fiber worden vervangen. In 2.000 huizen is fiber aangelegd, in 3.000 huizen staat dit nog gepland. Zo kan men op langere termijn weer een hogere kwaliteit bieden. Tijdens het eerste jaar moet de klant niet extra betalen voor de fiber, daarna zullen er misschien wel hogere tarieven worden toegepast.
10.03 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, ik dank u voor het antwoord.
Ik vind ook dat het personeel grote dank verdient. Veel mensen hebben zich daar ingezet. Zij hebben de eerste noden heel snel kunnen lenigen. Ik ben blij met de informatie die ik heb gekregen. Als er nog problemen zouden worden gemeld, kunnen wij melden dat de getroffenen daarmee bij Proximus terechtkunnen. Ik ben heel tevreden met de sterke ondersteuning die de mensen, die het al heel moeilijk hebben, in de regio hebben gekregen. Nogmaals mijn grote dank voor het personeel dat geholpen heeft.
L'incident est clos.
11 Vraag van Maria Vindevoghel aan Petra De Sutter (VEM Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven) over "Drugs in postpaketten" (55024410C)
11 Question de Maria Vindevoghel à Petra De Sutter (VPM Fonction publique et Entreprises publiques) sur "La drogue découverte dans des colis postaux" (55024410C)
11.01 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Mevrouw de minister, de douane onderschept steeds meer drugs in postpakketten. In 2021 heeft de douane op Brucargo, de goederenluchthaven van Zaventem, meer dan 6 ton drugs in beslag genomen die verstopt zaten in postpakketten. De drugs worden in ons land en Nederland gemaakt en dan naar het buitenland verstuurd via de post.
Hoe vaak zijn er drugs onderschept via bpost-distributiecentra, mailcentra, postkantoren of postpunten in 2021?
Welke maatregelen treft bpost om drugspakketten te onderscheppen? Welke maatregelen treffen de concurrenten van bpost wat betreft het transporteren van illegale drugs?
Worden bpost medewerkers opgeleid om drugspakketten te herkennen? Welke procedure moeten ze volgen bij verdachte pakketten of brieven?
Ten slotte, heeft bpost weet van medewerkers die reeds zijn benaderd door criminele organisaties met als doel hen te rekruteren? Is het een wezenlijk gevaar dat men medewerkers daarvoor zou rekruteren?
11.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw Vindevoghel, zoals u weet, ressorteert de douane onder mijn collega-minister van Financiën Van Peteghem. De douane doet steekproefsgewijs controles op pakjes bestemd voor import of export door middel van drugshonden, röntgenstraling en fysieke inspectie van de pakketten. Ze doen dat ook in het kader van nationale of Europese douaneacties.
Het initiatief daarvoor ligt dus bij de douane. Bpost is in dezen een technische partner van de douane en uiteraard zal het op elk moment al zijn medewerking daartoe verlenen. Het heeft echter geen inzage op de inhoud van de pakjes. Bpost kan dus zelf wettelijk geen controles doen en heeft geen medewerkers die daarvoor opgeleid zijn. Het is dus de douane die het initiatief neemt en de wettelijke verantwoordelijkheid draagt.
Het is wel zo dat er; voor alle medewerkers van bpost; voor alle handelingen bij het uitoefenen van hun opdracht; een intern integriteits- en fraudebeleid is, waardoor mensen effectief wel degelijk opgeleid zijn op het vlak van integriteit en preventie van fraude.
Dat is voor een stuk een antwoord op uw laatste vraag, maar een meer gedetailleerd antwoord kan ik u helaas niet geven.
11.03 Maria Vindevoghel (PVDA-PTB): Dan zullen we het eens moeten aankaarten bij de heer Van Peteghem, want ik hoor toch op het terrein dat er bij de douane te weinig personeel is om de controles voldoende te kunnen uitvoeren. Toch bedankt voor uw antwoord.
L'incident est clos.
De openbare commissievergadering wordt gesloten om 15.24 uur.
La réunion publique de commission est levée à 15 h 24.