Séance
plénière |
Plenumvergadering |
du Jeudi 16 mars 2023 Soir ______ |
van Donderdag 16 maart 2023 Avond ______ |
La séance est ouverte à 21 h 12 et présidée par Mme Eliane Tillieux, présidente.
De vergadering wordt geopend om 21.12 uur en voorgezeten door mevrouw Eliane Tillieux, voorzitster.
La présidente: La séance est ouverte.
De
vergadering is geopend.
Une série
de communications et de décisions doivent être portées à la connaissance de la
Chambre. Elles seront reprises sur le site web de la Chambre et insérées dans
le compte rendu intégral de cette séance ou son annexe.
Een reeks
mededelingen en besluiten moeten ter kennis gebracht worden van de Kamer. U kan
deze terugvinden op de webstek van de Kamer en in het integraal verslag van
deze vergadering of in de bijlage ervan.
Ministre du gouvernement fédéral présente lors de l'ouverture de la séance:
Aanwezig bij de opening van de vergadering is de minister van de federale regering:
Annelies
Verlinden.
Je vous propose de consacrer une seule
discussion à ces trois projets. (Assentiment)
Ik stel u voor een enkele bespreking te
wijden aan deze drie ontwerpen. (Instemming)
Discussion générale
La
discussion générale est ouverte.
De algemene bespreking is geopend.
M. Jan Briers, rapporteur, se réfère à son rapport écrit.
01.01 Joris De Vriendt (VB): Mevrouw de voorzitster, geachte collega’s, door de loop van de omstandigheden kon ik pas bij het einde van de besprekingen van deze ontwerpen aansluiten. Dat waren meteen ook mijn eerste stemmingen in de commissie in dit Huis. Ik ben mijn fractievoorzitter en collega’s dan ook zeer erkentelijk dat ik het vertrouwen heb gekregen om hierover het woord te nemen. Ik baseer me op het verslag en het werk van mijn voorganger en collega in de commissie.
Collega’s, in een lied dat sinds mijn jeugdjaren een belangrijke rol speelt in mijn leven, schreef een dichter: het leven is ongrijpbaar, is rusteloos als wij. Dat is een filosofische gedachte die ik uitermate passend vind voor de omstandigheden, de politiek-maatschappelijke, maar ook mijn persoonlijke omstandigheden. Ik denk dat die woorden voor velen in het politieke bedrijf passend kunnen zijn. Met die waarheid in het achterhoofd dient men uitdagingen aan te gaan, ook wanneer ze onverwacht komen.
Echter, wat niet ongrijpbaar en rusteloos mag zijn, is een wettekst, zeker wanneer die aan de fundamenten van onze democratie raakt. Ook al is de federale stolp boven op twee naties zeer kunstmatig van aard, ook al is het democratische gehalte van het Belgische staatsbestel vaak twijfelachtig, verkiezingen zijn en blijven een belangrijke pijler van onze poging om de democratie gestalte te geven. Aan de modaliteiten van verkiezingen morrelt men dus niet zomaar. Stabiliteit en zekerheid zijn zeer noodzakelijke voorwaarden voor het vertrouwen van de burger. Met aanpassingen in de kieswetgeving dient men dus behoedzaam om te gaan.
Een ander geluid hoor ik bij enkele partijen die de bestaande kiesprocedures op de schop willen. Het enkelvoudige stemrecht, waarvoor de Vlamingen tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog letterlijk hard hebben moeten vechten, willen ze omvormen tot iets nieuws. Blijkbaar vinden sommigen onder ons dat ze het volk niet kunnen of willen vertegenwoordigen. Een roep om experimentele politieke vernieuwing is vaak een handige verpakking voor meer mogelijkheden tot manipulatie van de democratie.
Collega’s, die roep klinkt het hardst bij diegenen die niet tevreden zijn met de verkiezingsuitslagen. Vooral de wil van de kiezer in Vlaanderen lijken ze dan het meest problematisch te vinden. Het Vlaams Belang is sterk gekant tegen alle geëxperimenteer met de kiesprocedures. Daarom juicht onze fractie toe dat de minister niet is ingegaan op de roep van leerling-tovenaars, maar behoedzaam is omgegaan met de bestaande procedures.
Er werden aanpassingen doorgevoerd die nodig zijn om de bestaande procedures overeind te houden, bijgevolg noodzakelijk zijn en dus onze steun genieten. Onze fractie maakt echter voorbehoud bij een aantal zaken in de teksten waarover men al te licht is gegaan. We hebben dan ook de nodige amendementen ingediend en leggen die opnieuw ter stemming voor.
Onze bezwaren concentreren zich vooral op volgende vlakken. Ten eerste hadden we graag gezien dat er voor een aantal functies tijdens de kiesverrichtingen meer waarborgen voor de politieke en levensbeschouwelijke neutraliteit worden ingebouwd. Een tweede groep van opmerkingen heeft te maken met een aantal regelingen rond bijvoorbeeld peterslijsten die in de praktijk onhaalbaar zullen blijken. Bovendien zijn we voor het behoud van de vermelding van het geslacht op de kiezerslijsten, al was het maar om de kiezers correct te kunnen aanspreken. Ten slotte, en belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt, houden wij eraan de correcte grondwettelijke benaming van het Parlement van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest te gebruiken in de wet. Een aantal technische verbeteringen werd aangebracht en ook voor een aantal vertaalfouten werd een oplossing gevonden. Dit volstaat voor onze fractie echter niet.
Wij hebben ook de amendementen van collega Van der Donckt gesteund, die terecht opmerkte dat men niet van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt een oplossing te vinden voor de wettelijke discriminatie die ervoor zorgt dat de in het buitenland verblijvende landgenoten zich wel kunnen uitspreken over de samenstelling van het federale Parlement, maar dat niet kunnen doen voor het Vlaams respectievelijk het hoofdstedelijk en het Waals Parlement.
Beste collega’s, onze fractie zal zich bij de eerste twee ontwerpen onthouden. Het derde zullen wij goedkeuren.
Ik hoop dat wij, ondanks de onvolkomenheden, toch zullen kunnen rekenen op een stabiel wettelijk kader rond de verkiezingen. Ik hoop echter vooral dat wij in 2024 verkiezingen kunnen houden waarbij het signaal van de kiezer en de democratische wil van de Vlaamse natie niet onder de Belgische mat zal worden geveegd.
De voorzitster: Mijnheer De Vriendt, dit was uw maidenspeech. (Applaus)
01.02 Jan Briers (cd&v): Mevrouw de voorzitster, collega’s, natuurlijk heb ik goed geluisterd naar onze collega De Vriendt. Hij stelt terecht dat onze minister behoedzaam is omgegaan met de bestaande procedures. Eerlijke verkiezingen zijn het fundament van onze democratie. Om eerlijke verkiezingen te organiseren heeft men heldere en efficiënte wetgeving nodig. Het belang van de wetsontwerpen die hier vandaag voorliggen, mag dan ook echt niet onderschat worden.
De FOD Binnenlandse Zaken heeft een grondige analyse en evaluatie gemaakt van de verkiezingen van 2019. Daarbij werden alle betrokken stakeholders ruim bevraagd. Op basis van hun feedback is de minister van Binnenlandse Zaken aan de slag gegaan om de pijnpunten en onvolkomenheden in de wetgeving weg te werken.
Het doel van deze ontwerpen is tweeledig en bijzonder duidelijk, namelijk het mee laten evolueren van onze kieswetgeving met de maatschappij en het kiesproces vereenvoudigen en verbeteren.
De drie wetsontwerpen omvatten dan ook een groot aantal transversale wijzigingen van onze kieswetgeving.
Vooreerst moderniseren we met deze ontwerpen het hele kiesproces, door de digitalisering van een aantal kiesdocumenten. Zo wordt het voortaan mogelijk om de kandidatenlijsten volledig digitaal in te dienen en zullen ook de processen-verbaal van de kieshoofdbureaus voortaan volledig gedigitaliseerd worden. Hiermee zetten we dus aanzienlijke stappen voorwaarts in de vereenvoudiging van het kiesproces, stappen die wij als fractie enkel kunnen toejuichen.
Een andere innovatie waarover wij bijzonder tevreden zijn, is de aanduiding van een personeelslid bij de gemeente dat moet instaan voor de coördinatie van de taken voor de organisatie van de verkiezingen die zijn toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen. In Vlaanderen bestaat dat reeds langer voor de lokale en provinciale verkiezingen. Daar is de meerwaarde van een dergelijk systeem al meermaals bewezen. Wij zijn tevreden dat dit nu ook in de voorliggende ontwerpen wordt overgenomen. Op mijn vraag bevestigde de minister in de commissie ook dat er hieromtrent nog richtlijnen zullen worden opgesteld door de FOD Binnenlandse Zaken.
Een ander belangrijk aspect in de ontwerpen is het respect voor de bescherming van de persoonsgegevens. Ook op dat vlak worden een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo zullen de kiezerslijsten voortaan niet meer worden opgehangen, maar enkel ter inzage ter beschikking worden gesteld in het stembureau.
Cd&v is tevreden met de keuzes die werden gemaakt aangaande de opmaak van de kiezerslijsten en het ter beschikking stellen ervan aan alle politieke partijen. Wij delen de visie dat het bij verkiezingen noodzakelijk is dat de politieke partijen informatie over hun verkiezingsprogramma aan de burger kunnen bezorgen. Daarbij is het noodzakelijk dat er ook gericht kan worden gecommuniceerd over bepaalde programmapunten. Bepaalde standpunten zijn eerder gericht op jongeren, andere dan weer eerder op senioren. Een vermelding van de geboortedatum is in dat opzicht noodzakelijk. Wij zijn heel tevreden dat dit werd behouden.
Vorig jaar keurde de Kamer van volksvertegenwoordigers reeds een wetsontwerp goed dat erin voorziet dat 16- en 17-jarigen hun stem kunnen uitbrengen bij de Europese verkiezingen. Met deze ontwerpen brengen wij ook de kieswet in overeenstemming met die wetgeving. Dankzij een amendement van mijn hand voorzien wij bovendien een rechtsgrond om 16- en 17-jarigen actief aan te schrijven om hen te informeren over hun stemrecht. Cd&v vindt het namelijk van enorm groot belang om politiek geïnteresseerde jongeren de kans te geven hun stem te laten horen en minder geïnteresseerde jongeren te prikkelen om bewust over politiek na te denken. Wij weten allemaal welke uitdaging dat vormt.
Met de voorliggende ontwerpen zetten wij
aldus concrete stappen voorwaarts op het vlak van heldere en moderne
kieswetgeving. Onze
fractie zal ze dan ook met plezier ondersteunen.
01.03 François De Smet (DéFI): Chers collègues, les projets de loi qui nous sont soumis ce soir sont le résultat d'une évaluation de l'organisation des élections en Belgique après le scrutin de 2019 et – il faut pouvoir le dire – constituent un travail conséquent et contribuent assurément à clarifier certaines choses.
On peut ainsi se réjouir des avancées suivantes: fourniture des données aux communes par le Registre national afin d'établir des listes des électeurs, droit de consultation passive de la liste et suppression de l'affichage desdites listes dans les bureaux de vote, conformément à l'avis de l'Autorité de protection des données (APD), vote par procuration pour des raisons de convictions religieuses désormais motivées par la participation à une activité dans le cadre de cette religion et ces convictions, et non plus simplement par le seul fait de la religion, le fait que l'électeur puisse dorénavant présenter un document d'identité et non plus simplement une carte d'identité, simplification du vote par procuration, etc.
Le groupe DéFI regrette cependant qu'en matière de vote électronique, il ne soit toujours pas possible de publier le code source des logiciels électoraux sur le site internet du ministère de l'Intérieur, avec toutes les données et informations nécessaires pour pouvoir analyser ces codes sources. Certes, le citoyen lambda n'est peut-être pas en mesure d'opérer les vérifications nécessaires, mais si on souhaite effectuer un exercice démocratique pleinement transparent, il aurait été notable de permettre pareille vérification des logiciels utilisés par des citoyens disposant des capacités informatiques.
Il n'y a pas non plus d'avancées sur la question du recours effectif à la preuve papier en matière de vote électronique, comme c'est le cas uniquement à ce stade à Bruxelles pour les élections communales. Enfin, il n'est toujours pas permis de pouvoir requérir la présence d'observateurs nationaux pour suivre les opérations électorales. On ne parle pas ici d'observateurs étrangers.
Loin de moi l'idée de jeter l'opprobre sur le vote électronique, qui répond à un vrai progrès, mais certains exemples passés ont montré que le système n'était pas d'une fiabilité absolue. Cela n'a pas été une préoccupation du gouvernement fédéral sur certains points. La transparence du système de vote électronique – et, une fois encore, je ne suis pas un nostalgique du vote papier – n'est pas pleinement garantie aujourd'hui.
De manière générale, néanmoins, le groupe DéFI considère que ces projets de loi tendent à moderniser et à adapter notre Code électoral et les lois subséquentes et constituent un toilettage significatif de notre législation électorale. Et, en dépit de nos réserves sur le vote électronique, nous les soutiendrons.
La présidente: M. Aouasti ne souhaitant plus intervenir, je donne la parole à la ministre.
01.04 Minister Annelies Verlinden: Mevrouw de voorzitster, het lijkt mij niet nodig om nog heel inhoudelijk in te gaan op de punten. De discussie over de peterlijsten en de andere elementen die aangebracht zijn, hebben we eigenlijk al in de commissie gevoerd.
La présidente:
Quelqu'un demande-t-il encore la parole? (Non)
Vraagt nog iemand het woord? (Nee)
La discussion générale est close.
De algemene bespreking is gesloten.
Discussion
des articles
Nous passons à la discussion des articles du
projet de loi n° 3085. Le texte adopté par la commission sert de base à la
discussion. (Rgt
85, 4) (3085/8)
Wij vatten de bespreking van de artikelen
aan van het wetsontwerp nr. 3085. De door de commissie aangenomen tekst
geldt als basis voor de bespreking. (Rgt 85, 4) (3085/8)
Le projet de loi
compte 133 articles.
Het wetsontwerp telt 133 artikelen.
* * *
* *
Amendements déposés:
Ingediende amendementen:
Art. 7
• 26 – Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 16
• 27 – Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 18
• 28
– Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 22/1(n)
• 29
– Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 23
• 30 –
Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 26/1(n)
• 31 – Barbara Pas cs
(3085/9)
Art. 32
• 32
– Barbara Pas cs (3085/9)
• 33
– Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 83
• 34
– Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 91
• 35 –
Barbara Pas cs (3085/9)
Art. 118
• 36 – Barbara Pas cs (3085/9)
* * *
* *
Conclusion de la
discussion des articles:
Besluit
van de artikelsgewijze bespreking:
Réservés: les
amendements et les articles 7, 16, 18, 23, 32, 83, 91 et 118.
Aangehouden: de amendementen en de artikelen 7, 16, 18,
23, 32, 83, 91 en 118.
Adoptés article par
article: 1 à 6, 8 à 15, 17, 19 à 22, 24 à 31, 33 à 82, 84 à 90, 92 à 117 et 119
à 133.
Artikel per artikel aangenomen: 1 tot 6, 8
tot 15, 17, 19 tot 22, 24 tot 31, 33 tot 82, 84 tot 90, 92 tot 117 en 119 tot 133.
* * *
* *
La discussion des articles est close. Le vote sur les amendements et articles réservés ainsi que sur l'ensemble aura lieu ultérieurement.
De bespreking van de artikelen is gesloten. De stemming over de aangehouden amendementen, de aangehouden artikelen en over het geheel zal later plaatsvinden.
Nous passons à la discussion des articles du
projet de loi n° 3086. Le texte adopté par la commission sert de base à la
discussion. (Rgt
85, 4) (3086/8)
Wij vatten de bespreking van de artikelen
aan van het wetsontwerp nr. 3086. De door de commissie aangenomen tekst
geldt als basis voor de bespreking. (Rgt 85, 4) (3086/8)
Le projet de loi
compte 125 articles.
Het wetsontwerp telt 125 artikelen.
* * *
* *
Amendements déposés:
Ingediende amendementen:
Art. 2
• 27 – Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 5
• 28 – Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 7
• 29
– Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 11
• 30 –
Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 12
• 31 – Barbara Pas cs
(3086/9)
Art. 19
• 32
– Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 21
• 33 –
Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 39
• 34 – Barbara Pas cs
(3086/9)
Art. 42
• 35
– Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 53
• 36 –
Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 54
• 37 – Barbara Pas cs
(3086/9)
Art. 90
• 38
– Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 94
• 39 –
Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 95
• 40 – Barbara Pas cs
(3086/9)
Art. 98
• 41
– Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 100
• 42 –
Barbara Pas cs (3086/9)
Art. 107
• 43 – Barbara Pas cs (3086/9)
* * *
* *
Conclusion de la
discussion des articles:
Besluit
van de artikelsgewijze bespreking:
Réservés: les
amendements et les articles 2, 5, 7, 11, 12, 19, 21, 39, 42, 53, 54, 90, 94,
95, 98, 100 et 107.
Aangehouden: de amendementen et de artikelen 2, 5, 7, 11, 12, 19, 21, 39, 42, 53, 54, 90, 94, 95, 98, 100 en 107.
Adoptés article par
article: 1, 3, 4, 6, 8 à 10, 13 à 18, 20, 22 à 38, 40, 41, 43 à 52, 55 à 89, 91
à 93, 96, 97, 99, 101 à 106 et 108 à 125.
Artikel per artikel aangenomen: 1, 3, 4, 6, 8 tot 10, 13 tot 18, 20, 22 tot 38, 40, 41, 43 tot 52, 55 tot 89, 91 tot 93, 96, 97, 99, 101 tot 106 en 108 tot 125.
* * *
* *
La discussion des articles est close. Le vote sur les amendements et articles réservés ainsi que sur l'ensemble aura lieu ultérieurement.
De bespreking van de artikelen is gesloten. De stemming over de aangehouden amendementen, de aangehouden artikelen en over het geheel zal later plaatsvinden.
Nous passons à la discussion des articles du
projet de loi spéciale n° 3087. Le texte adopté par la commission sert de
base à la discussion. (Rgt
85, 4) (3087/4)
Wij vatten de bespreking van de artikelen
aan van het ontwerp van bijzondere wet nr. 3087. De door de commissie
aangenomen tekst geldt als basis voor de bespreking. (Rgt 85, 4) (3087/4)
Le projet de loi spéciale
compte 10 articles.
Het ontwerp van
bijzondere wet telt 10 artikelen.
Aucun amendement n'a été déposé.
Er werden geen amendementen ingediend.
Les articles 1 à 10 sont adoptés article par article.
De artikelen 1 tot 10 worden artikel per artikel aangenomen.
La discussion des articles est close. Le vote sur l'ensemble aura lieu ultérieurement.
De bespreking van de artikelen is gesloten. De stemming over het geheel zal later plaatsvinden.
Proposition déposée par:
Voorstel ingediend
door:
Ahmed Laaouej,
Sophie Thémont, Chanelle Bonaventure, Jean-Marc Delizée, Laurence Zanchetta,
Patrick Prévot, Anja Vanrobaeys.
Discussion
Le texte adopté par la commission sert de base
à la discussion. (Rgt 85, 4)
(3098/4)
De door de commissie aangenomen tekst geldt als basis voor de bespreking (Rgt 85, 4) (3098/4)
La discussion est ouverte.
De
bespreking is geopend.
Le rapporteur, M. Bombled, renvoie au rapport écrit.
02.01 Björn Anseeuw (N-VA): Mevrouw de voorzitter, collega’s, ik heb het in de commissie ook gezegd: ik vind het een vreemd verhaal.
Als men de resolutie leest, gaat het er eigenlijk om dat samenwonenden en alleenstaanden voor een aantal uitkeringen op gelijke voet behandeld worden. Op zich is er niets op tegen om daar minstens een debat over te voeren. Met dit voorstel van resolutie wordt er echter een voorafname gedaan op het fundamentele debat zelf. Aan het Rekenhof wordt namelijk gevraagd enkel één piste te onderzoeken en de budgettaire impact daarvan te evalueren. Het gaat daarbij om de piste waarbij een aantal uitkeringen worden verhoogd.
Er zijn een aantal bedenkingen te maken bij de keuze voor die piste. In deze resolutie wordt geen enkele andere piste naar voor geschoven. Hier wordt dus eigenlijk gesuggereerd dat een aantal uitkeringen omhoog moeten, met het risico dat het gat in de sociale zekerheid, die nu al armlastig is, alleen maar groter wordt.
Ten tweede is er steeds het risico van nieuwe inactiviteitsvallen, alsof we er nog niet genoeg van die soort hebben in dit land. Voor een aantal partijen kunnen er blijkbaar nog een aantal bij. Daar bedanken wij natuurlijk voor. Ik heb in de commissie onder andere gewaarschuwd voor bijkomende inactiviteitsvallen. Vervolgens is er vanuit liberale hoek een amendement gekomen waarin het Rekenhof wordt gevraagd om bij de berekening van het gevraagde toch rekening te houden met het vermijden van eventuele inactiviteitsvallen. Als men dat zo bekijkt, is het vrij absurd om dat stukje tekst eraan toe te voegen en toch is dat gebeurd. Wat vraagt men immers echt aan het Rekenhof? Men vraagt om iets uit te rekenen en er daarbij voor te zorgen dat er geen inactiviteitsvallen bijkomen. Een berekening zal zijn wat ze is. Het spreekt voor zich dat, als men uitkeringen verhoogt en de laagste lonen niet stijgen, dit het beste recept is voor nieuwe inactiviteitsvallen.
Eigenlijk is deze resolutie vrij kwalijk omdat ze een voorafname doet op een debat dat nooit zal worden gevoerd. Volgens ons moet dat wel degelijk kunnen worden gevoerd. Het gaat dan vooral over het verschil in behandeling tussen alleenstaanden en samenwonenden voor een aantal uitkeringen.
Aangezien het debat al wordt gediskwalificeerd alvorens het kan worden gevoerd, kunnen wij deze resolutie niet steunen. Dat is ook de reden waarom wij ons hier vanavond, net als in de commissie, zullen onthouden, met name door de ondraaglijke lichtheid van deze resolutie. Het zou logisch geweest zijn dat iemand een wetsvoorstel of een wetsontwerp op tafel zou leggen, dan zou een van de vele adviezen die we zouden vragen er een zijn voor het Rekenhof. Nu is daar een resolutie voor nodig. Dat vind ik vreemd, nog voor er een debat wordt gevoerd. Dat is een bijzonder vreemde manier van werken.
02.02 Cécile Cornet (Ecolo-Groen): Madame la présidente, je partirai d'un exemple. Dans ce débat, imaginons que vous êtes bénéficiaire d'une allocation de chômage ou d'un RIS et que vous accueillez par solidarité pour un moment quelqu'un qui a un souci (un ami ou un membre de votre famille). Vous l'accueillez un moment parce que vous êtes quelqu'un de bien et que vous avez envie d'être solidaire. Vous risquez d'être sanctionné par une diminution de votre revenu.
Par contre, si vous avez posé cet acte de solidarité pendant un moment spécifique, par exemple durant les inondations ou lorsque des Ukrainiens cherchaient un abri en Belgique, la Vivaldi a décidé que, lorsqu'on est solidaire, il peut y avoir une individualisation des droits. On ne pénalise pas la solidarité. Cela s'est déjà fait et c'est positif.
C'est vraiment positif parce qu'on sait, nous écologistes – et nous ne sommes pas les seuls à le savoir –, que c'est vraiment ce qu'il fallait faire à ce moment-là et nous pensons que c'est ce qu'il faut faire de façon définitive parce que cela soutient les personnes, la solidarité, les liens entre les personnes.
Quelle est la situation actuelle de l'individualisation des droits? Lorsque vous travaillez, vous cotisez, peu importe le revenu de votre voisin, votre tante ou votre mari. Vous cotisez en fonction de votre revenu. Lorsque vous ne travaillez pas, vous percevez une allocation de chômage mais ce que vous percevrez dépendra du revenu de votre conjoint. Il y a un découplage entre le moment où l'on cotise et celui où l'on peut recevoir. La règle est différente.
Pourtant, à l’origine, les droits étaient individualisés dans un certain modèle, celui de 1945, année de la création de la sécurité sociale – un modèle qui était assez familialiste –, mais la cotisation n’était toujours pas liée à votre revenu et votre allocation n’était pas liée aux revenus de votre conjoint ou de votre conjointe. Je dis conjoint ou conjointe mais nous savons bien que pendant des années, ce sont les conjointes qui ont été victimes de ce statut de cohabitant.
Pendant des années, entre 1945 et 1980, avec quelques fluctuations, globalement, les droits sociaux étaient individualisés. En 1980, on connaît une grosse crise, une grosse pression économique et le gouvernement de l’époque décide de changer et d’inventer un statut de cohabitant temporairement pour pouvoir répondre à la crise et pour pouvoir faire des économies. Ne nous y trompons pas! C’était bien les femmes qui étaient visées parce qu’elles étaient le second salaire de la famille dans ce modèle qui était encore très vivace à l’époque. Ce sont les femmes et d’ailleurs, les associations de femmes ne s’y sont pas trompées. Elles sont montées vent debout contre cette mesure depuis les années 80. Elles se sont opposées en disant: ʺNous voulons des droits propres plutôt que des droits dérivés. Nous voulons maintenir cette individualisationʺ.
Pourquoi aujourd’hui, en 2023, cela a-t-il du sens d’avancer dans ce débat? D'abord, parce que, dans les familles, dans les couples, cela peut avoir un impact quant à la façon dont on vit son couple, dont on vit sa famille. On peut faire des choix qui ne sont pas des choix du cœur, mais qui sont liés au fait que nos revenus dépendront du revenu de notre conjoint ou de notre conjointe. Cela a aussi du sens dans la mesure où on veut soutenir cette dynamique de solidarité, quand elle s'exprime, comme on a voulu la soutenir au moment des inondations ou au moment où on a voulu accueillir en Belgique des réfugiés ukrainiens. Mais cela a également du sens à d'autres niveaux, par exemple au niveau du logement. On ne va pas reparler du coût que représente le fait de chauffer un logement mais il est évident qu'il est plus facile d'entretenir, de chauffer une maison plutôt que deux. Cela permettrait également de libérer des logements. Enfin, les travailleurs sociaux disent: "On n'a pas besoin d'être occupés à faire du contrôle".
Le groupe Ecolo-Groen soutient pleinement le texte proposé par ses collègues socialistes. En effet, nous sommes ravis de constater que l'évolution de la société est capable d'atterrir dans ce Parlement. De plus, le Comité d'avis pour l'émancipation a remis un avis et la commission des Affaires sociales a proposé de procéder à des auditions, proposition que nous avons tous validée. Nous partageons en outre cette volonté de faire avancer ce débat et nous sommes heureux de soutenir la demande faite à la Cour des comptes de faire un calcul du coût de cette mesure.
02.03 Sophie Thémont (PS): Madame la présidente, chers collègues, la semaine dernière, le 8 mars, les associations féministes et bien d'autres se sont rassemblées dans les rue de Bruxelles pour revendiquer l'égalité entre les femmes et les hommes, pour que ce soit vraiment une réalité. Parmi ces revendications, la suppression du taux cohabitant dans les allocations sociales était en bonne place. Soralia et les syndicats, le Réseau de la lutte contre la pauvreté et des dizaines d'autres associations dénoncent depuis quarante ans cette sous-catégorie qui est un frein considérable à l'égalité entre les hommes et les femmes dans notre pays.
Comme on vient de le dire, ce sont bien les femmes qui subissent, plus que les hommes, les conséquences de ce statut, tout simplement parce que ce sont elles qui en héritent le plus. Pourquoi? Parce qu'au sein du couple, la charge des enfants et du ménage reste une histoire de femme, ce qui les encourage ou les oblige à rester à la maison ou à diminuer leur temps de travail. En outre, les inégalités salariales, qui sont toujours bien réelles en 2023, font que, quand il faut choisir entre un revenu ou l'autre pour des raisons de garde d'enfant, les couples choisissent majoritairement celui de l'homme.
Avec ce statut de cohabitant, notre système de sécurité sociale appauvrit les femmes parce qu'elles sont majoritairement cohabitantes lorsqu'elles touchent des allocations sociales. Être considérée comme "la femme de" pour définir ce que l'on touche comme allocations sociales, c'est une conception qui date d'un autre siècle et reproduit un modèle patriarcal dépassé, un modèle familialiste qui correspondait sans doute au monde du travail en 1945 quand notre pays a mis sur pied notre sécurité sociale, un système construit autour de droits directs accordés au chef de famille, celui qui travaillait, et de droits dérivés pour ceux qui partageaient sa vie sans un travail rémunéré.
Mais septante-huit ans plus tard, alors que l'égalité entre hommes et femmes a progressé et que les femmes participent bien plus au marché du travail, il est temps de changer de modèle car, j'insiste, il ne correspond plus à la réalité d'aujourd'hui et reproduit des inégalités. Il est grand temps d'avancer vers l'individualisation des droits pour que chaque personne qui cotise ait les mêmes droits.
Comme ma collègue l'a dit, ce gouvernement a déjà franchi des pas importants: suppression du prix de l'amour pour les personnes handicapées, suppression du statut de cohabitant pour les victimes des inondations, pour les personnes accueillant des réfugiés ukrainiens et pour les artistes.
Nous avons aussi adopté il y a près de deux mois une résolution consacrée aux familles monoparentales qui demandait spécifiquement au gouvernement d'analyser s'il convenait ou non de supprimer progressivement le statut de cohabitant légal. Dans cette analyse, la question du coût de la suppression du taux cohabitant est récurrente et sert souvent de fin de non-recevoir aux revendications de la société civile car "cela coûterait bien trop cher". Or ces associations demandent aussi que la lumière soit faite sur ces chiffres; elles réclament des statistiques, des estimations budgétaires pour nourrir le débat et se baser sur du concret.
Aujourd'hui, mon groupe, avec cette résolution, s'inscrit en droite ligne de ces revendications. Pour faire avancer ce dossier de manière significative, pour apporter au débat les éléments financiers indispensables, il nous a semblé ici primordial de disposer d'une estimation budgétaire précise de la Cour des comptes. C'est un nouveau pas important qui, immanquablement, en appellera d'autres dans notre combat pour plus de justice sociale.
02.04 Christophe Bombled (MR): Madame la présidente, chers collègues, la suppression du statut de cohabitant en matière de droits sociaux est une revendication ancienne de la part de nombreuses associations actives, par exemple, dans la lutte contre la pauvreté, ainsi que d'associations féministes ou encore en lien avec nos aînés.
La demande de suppression du statut de cohabitant a ensuite été reprise par les syndicats et, enfin, par certains partis politiques. Des collègues PS nous proposent aujourd'hui, par l'entremise d'une proposition de résolution, de mandater la Cour des comptes afin d'évaluer l'impact budgétaire de cette suppression. Il est vrai que l'argument budgétaire est la première raison invoquée pour maintenir le statu quo. C'est une question de bon sens, surtout dans le contexte budgétaire difficile que nous connaissons, accompagné d'une succession de crises. Le constat est là.
Selon le Bureau du Plan, la Belgique doit accomplir un effort budgétaire de 4 % du PIB sur quatre ans et de 4,8 % du PIB sur sept ans, tandis qu'avec le régime actuel, à politique inchangée, nous ne serions qu'à un effort de 0,6 % par an. La situation n'est donc apparemment pas propice à la suppression du statut de cohabitant, mais les avis divergent sur ce point. Je salue, dès lors, la demande qui est faite à la Cour des comptes de mesurer l'impact budgétaire. Nous pourrons donc avoir, enfin, une idée concrète et véritable de ce qu'impliquerait l'individualisation de droits sociaux. De la sorte, nous pourrons tenir compte des informations qui nous seront transmises pour nos réflexions ou revendications futures.
Un autre élément qu'il nous faut souligner est qu'avec ma collègue Tania De Jonge, il nous semblait nécessaire de modifier la proposition initiale afin que l'examen de l'impact budgétaire demandé à la Cour des comptes concerne aussi bien le régime des travailleurs salariés que ceux des indépendants et des fonctionnaires. En effet, quel que soit le régime, les droits sociaux et autres allocations de remplacement sont aujourd'hui déterminés à partir de la situation familiale. Il fallait donc en tenir compte.
Enfin, ce gouvernement s'est engagé à tout mettre en œuvre pour augmenter le taux d'emploi. Nous savons que l'augmentation des allocations et droits sociaux aura indéniablement un impact sur les bas revenus et pourrait, dès lors, constituer un réel piège à l'emploi. Nous ne sommes pas les seuls à le dénoncer: la Banque nationale, la Commission européenne ou encore le Bureau du Plan nous enjoignent de supprimer tout ce qui peut en constituer un. Nous y serons particulièrement attentifs, car il en va de la soutenabilité de notre système de sécurité sociale. Emprunter une autre direction serait, par ailleurs, contraire à l'accord de gouvernement. Aussi, il nous semblait nécessaire, à Mme De Jonge et à moi-même, d'analyser l'impact de l'individualisation des droits sur l'emploi. C'est la raison pour laquelle nous avons amendé le texte originel en ce sens.
Notre groupe soutiendra bien entendu cette proposition de résolution. Nous attendrons donc le résultat de cette évaluation de la part de la Cour des comptes, qui sera réalisée, nous n'en doutons pas, avec la plus grande conscientisation et la plus grande objectivité.
02.05 Nadia Moscufo (PVDA-PTB): Madame la présidente, ici, nous sommes bien devant une proposition de résolution du Parti socialiste, qui demande à la Cour des comptes de voir quelle sera l'incidence de la suppression de ce statut de cohabitant. On a déjà eu l'occasion d'en discuter en commission et, quand bien même, cette proposition de résolution a au moins le mérite de remettre le débat sur la table.
Je tiens quand même à dire que nous restons sur notre faim. Pourquoi? Parce qu'en fait, cette demande de suppression du statut de cohabitant ne date pas d'hier et est réclamée par les acteurs de terrain. Encore plus aujourd'hui, il y a urgence sociale pour supprimer ce statut. En commission, on a aussi critiqué cette proposition de résolution dans le sens où, premièrement, on ne considère pas qu'il faille absolument une résolution pour demander à la Cour des comptes combien cette opération coûterait. D'autre part, les députés qui défendent cette proposition de résolution avancent plusieurs arguments, de sorte qu'on ne comprend pas très bien pourquoi on n'ose pas aller plus loin et dire que le souhait est de supprimer une fois pour toutes ce statut.
Toutefois, en commission, on nous a fait la remarque, à mon camarade Colebunders et moi-même, qu'on voyait trop le verre à moitié vide et pas assez le verre à moitié plein. Cette remarque nous a interpellés, et en sortant de la commission, on a relu une fois de plus le texte de la proposition de résolution afin de chercher le verre à moitié plein. Franchement, on doit vous dire qu'on ne l'a pas trouvé. Alors, nous nous sommes dit que nous allions rester constructifs et que nous allions introduire quelques amendements pour remplir ce verre, pour faire en sorte que cette résolution ait vraiment pour orientation politique d'aller vers la suppression de ce statut.
Pourquoi? D’une part, parce que ce statut crée
vraiment une discrimination énorme qui est d’ailleurs illustrée par les propos
de Christine Mahy, secrétaire générale du réseau wallon de lutte contre la
pauvreté. Je la cite: ʺAujourd’hui,
c’est comme s’il y avait deux législations. Quelqu’un qui n’est pas encore dans
le giron de la sécurité sociale a la liberté de vie privée très étendue. Il vit
avec qui il veut, déloge quand il veut. Pour celui qui émarge à la sécurité
sociale ou au RIS, c’est tout à fait différent. Sa vie privée est contrôlée.
Est-on sûr que cette personne vit vraiment seule? Est-on sûr qu’elle ne
bénéficie pas d’une allocation complète à laquelle elle n’aurait pas droit?
Est-on sûr qu’elle est à la bonne adresse, etc.? Les travailleurs sociaux sont
obligés de fliquer les gens.ʺ. C’est une première chose.
Deuxièmement,
ce statut crée aussi dans les couples une situation de dépendance financière,
surtout pour les femmes, une dépendance financière qui ne leur permet parfois
pas de faire le choix de quitter leur compagnon dans des situations vraiment
difficiles. Un autre argument, c’est qu’en raison de la crise, il y a aussi de
plus en plus de nouveaux modes de vie. Le manque de logements fait en sorte que
de plus en plus, certaines personnes se voient obligées d’aller vers une colocation,
une cohabitation. Ce n’est pas toujours un choix conscient, un choix réel mais
plutôt une nécessité pour faire face à une plus grande précarité. Je donne
l’exemple des jeunes qui vivent parfois dans des passoires énergétiques et qui
se voient obligés de cohabiter. À cause de ce statut, ils deviennent encore
plus précaires. Je pense également à cette personne âgée qui déciderait d’aller
vivre avec sa fille. Elle perdra alors sa garantie de revenus pour personne
âgée, ce qu’on appelle la GRAPA.
Enfin, il y a un coût à cette mesure. Vous comprendrez que nous ne partageons pas du tout l’argument de mon collègue du MR qui dit que la décision de supprimer ce statut de cohabitant dépendra du coût. Pourquoi? Ce gouvernement n’a pas hésité à faire le choix d’offrir un milliard de cadeau aux grandes entreprises. Je n’ai pas entendu le MR ici réclamer une résolution pour demander à la Cour des comptes quel allait être le coût indirect pour notre sécurité sociale de ce cadeau aux grandes entreprises.
Ensuite, effectivement, il y a un coût mais il faut le relativiser parce que certaines études montrent qu'il y aurait des effets de retour à cette suppression de statut. En effet, d'une part, via la TVA, puisque ces personnes qui se verraient augmenter leurs allocations…
La présidente: Madame Moscufo, vous avez largement dépassé votre temps de parole. Merci de bien vouloir conclure.
02.06 Nadia Moscufo (PVDA-PTB): Il y aura des effets de retour de différentes manières et, pour toutes ces raisons, nous espérons que tous les députés qui se déclarent ici partisans de la suppression de ce statut soutiendront nos amendements.
J'ajoute enfin que nous soutenons la proposition de la Commission des Affaires sociales d'organiser des auditions. (…)
La présidente: Madame Moscufo, je vous ai demandé de clôturer mais vous ne le faites pas.
02.07 Anja Vanrobaeys (Vooruit): Mevrouw de voorzitster, collega’s, in dit debat wil ik graag benadrukken dat de sociale zekerheid ondanks de gebreken toch nog altijd een solide bescherming biedt. Wij hebben tijdens alle opeenvolgende crisissen gezien dat onze sociale zekerheid heel wat gezinnen en onze economie overeind heeft gehouden.
De sociale zekerheid is een kathedraal die in 1945 werd gebouwd, toen de man ging werken en de vrouw aan de haard zat, maar sindsdien is de samenleving geëvolueerd. Die kathedraal begint af te brokkelen. Wij moeten ze daarom aanpassen aan de veranderende samenleving met nieuwe gezinsvormen, nieuwe vormen van samenwonen en veel meer alleenstaanden. De regering is daaraan al een stuk tegemoetgekomen. Denk maar aan de prijs van de liefde voor personen met een handicap. Ook tijdens de overstromingen in Wallonië lieten we toe dat mensen uit nood gingen samenwonen, zonder verlies van hun uitkering.
Er zijn echter ook andere noodsituaties. Er zijn al voorbeelden gegeven. Ik ken zelf mensen die met een depressie of een burn-out zitten en die bij een vriend gaan wonen omdat ze alleenstaand zijn en de solidariteit van hun naaste omgeving nodig hebben om hen door die bijzonder moeilijke periode te sleuren. Toch worden ze daarvoor gestraft in hun uitkering.
Deze resolutie komt tegemoet aan de vraag van de armoedeorganisaties om het debat over de individualisering van de sociale rechten te objectiveren. Voor mij is dit een eerste aanzet. Er komen nog hoorzittingen. Dit debat is uiteraard al langer bezig. Het is begonnen toen er arbeidsparticipatie van vrouwen was. De categorie van samenwonenden werd vanuit besparingsoverwegingen ingevoerd, maar ook vanuit het idee dat de vrouw wel ging werken maar toch een klein aanhangsel van de man was en bij tegenslag een dito uitkering kon krijgen.
Ik hoop dat wij de zaken met deze resolutie kunnen objectiveren, dat wij het debat echt kunnen aangaan en dat wij naar een moderne visie op onze sociale zekerheid kunnen gaan, met alle samenlevingsvormen die er in onze maatschappij zijn.
02.08 Catherine Fonck (Les Engagés): Madame la présidente, les questions de l'individualisation des droits et de la suppression du statut de cohabitant sont pour nous très importantes, si importantes qu'elles figuraient dans notre programme politique de 2019.
Il s'agit toujours pour nous d'une revendication de premier plan. D'ailleurs, depuis que ce gouvernement est en place, nous avons à plusieurs reprises au cours des débats rappelé quels étaient les engagements de 2019 – au moment de la campagne électorale – des uns et des autres et surtout l'absence de traduction dans le programme de ce gouvernement.
La question est importante, il s'agit de lutte contre la précarité, de l'équité homme/femme, de la modernisation de la sécurité sociale. Sur le principe, nous n'avons aucune difficulté avec ce texte. Sur le fond, nous le soutiendrons. Sur la forme, nous avons par contre quelques interrogations sur une sorte de jeu politique voire même de jeu politicien.
Chers collègues de la majorité, pourquoi n'avez-vous pas écrit un seul mot dans votre accord de gouvernement sur l'individualisation des droits sociaux? Vous l'aviez promis mille fois au cours de la campagne électorale de 2019. Vous avez ensuite fait des choix politiques. Comment croire demain que ce que vous avez déjà promis mille fois ne sera pas encore une nouvelle promesse?
Si c'était important, chers collègues, pourquoi les différents ministres concernés – les ministres Dermagne, Lalieux et Vandenbroucke – n'ont-ils pas fait cette estimation en temps utile? Pourquoi attendre la fin de la législature pour décider subitement que c'est important et qu'une estimation budgétaire doit être réalisée alors même que le budget paraît manifestement verrouillé?
Pourquoi chaque fois recommencer une estimation alors que des estimations successives ont déjà été faites? Faut-il vous rappeler celle de la Cour des comptes de 2012 ou celle du Bureau du Plan de 2019? Certes, il y aura une nouvelle estimation après celles de 2012 et 2019 qui s'appellera l'estimation de 2023.
N'est-ce pas encore une fois pour enrober l'absence de décisions concrètes, d'actions fortes, pour se montrer sous son meilleur jour auprès des citoyens mais aussi auprès d'une vingtaine d'organisations de secteurs différents qui s'allient au sein de la plateforme "Mettons fin au statut de cohabitant", notamment la Ligue des droits humains, la CNE, le Réseau wallon de lutte contre la pauvreté, la FGTB, pour n'en citer que quelques-unes?
C'est un enjeu important. J'ose espérer que, cette fois, cela ne sera pas que de l'illusion et de l'enrobage mais que des actions fortes et concrètes suivront.
Avant de terminer mon intervention, je voudrais dire que je n'ai pu m'empêcher d'être interpellée, lors des discussions en commission sur cette proposition de résolution, en constatant que certains ne voulaient plus avancer sur la question des auditions du secteur, auditions auxquelles nous avions pourtant déjà décidé de procéder.
Je n'ai pas compris le petit jeu entre les uns et les autres, cette forme de course à l’échalote. Mais si cette course à l'échalote peut permettre d'aller, demain, au-delà des grandes déclarations, au-delà des estimations, et de procéder à une correction de l'accord de gouvernement – dans lequel n'est pas traduite une individualisation des droits sociaux –, j'en serais ravie. Mais ne faisons pas une course à l'échalote qui, demain, mènerait encore à une grande désillusion de toutes les femmes, mais aussi de tous ceux qui sont potentiellement concernés.
J'ose donc espérer que les auditions pourront avoir lieu. Je me tourne vers la présidente la commission des Affaires sociale, Mme Marie-Colline Leroy, pour lui dire que j'espère qu'au-delà de cette estimation et dans le cadre des auditions, nous pourrons avancer concrètement pour faire véritablement bouger les lignes de ce dossier si important pour tant de personnes.
02.09 Sophie Rohonyi (DéFI): Madame la présidente, on l'a dit, notre société évolue et tant mieux d'ailleurs. Nos concitoyens font aujourd'hui des choix de vie, des choix de famille qu'il ne leur était pas possible de faire il y a 10, 20 ou 50 ans. Sauf que nos législations, encore fondées sur l'image du pater familias, n'ont pas suivi cette évolution. Il en découle que les droits dérivés sont encore aujourd'hui fondés sur le modèle familial traditionnel: le chef de ménage qui travaille et qui ouvre des droits sociaux pour les personnes qui sont à sa charge. Il en ressort que les cohabitants voient leurs revenus de remplacement baisser de façon substantielle, qu'il s'agisse du revenu d'intégration, des allocations de chômage, des indemnités de maladie invalidité, de la GRAPA ou encore des allocations pour personnes handicapées.
Citons deux exemples concrets. Une personne qui touche des allocations perçoit plus ou moins 1 100 euros sous statut d'isolé et percevra 570 euros sous statut de cohabitant. Un chef de ménage, qui perçoit quant à lui un revenu d'intégration sociale, perçoit 1 460 euros, percevra, s'il vit en cohabitation avec un partenaire ou un conjoint, 778 euros. La même personne, donc, perd près de la moitié de son revenu en fonction d'un choix, qu'il soit libre, par amour, par solidarité, ou contraint par des circonstances, notamment financières. Il verra donc son revenu nettement réduit de par le choix d'habiter avec quelqu'un, autrement, dit, en fonction de la case dans laquelle la loi l'enferme.
Mme Moscufo a cité tout à l'heure Mme Christine Mahy qui représente le réseau wallon de lutte contre la pauvreté. Mais Mme Mahy a également eu des propos très forts concernant ce statut de cohabitant, en disant que c'était une manière d'aller chercher de l'argent sur des revenus qui sont déjà trop bas, et finalement sur un dû.
Nous sommes ici à cent mille lieues d'une loi qui reconnaît cette fameuse individualisation des droits sociaux, que mon parti, comme tous les partis progressistes d'ailleurs je pense, a toujours défendue. Un combat progressiste mais aussi féministe parce que ces situations engendrent effectivement des dépendances au sein des couples dont les principales victimes sont les femmes. Ces dépendances nécessitent à terme, la suppression de ce statut de cohabitant légal. J'ose l'espérer. Une voie que les différents gouvernements ont toujours jusqu'ici refusé d'emprunter. Ils ont même refusé simplement de l'envisager.
À un moment donné, même venant de l'opposition, il faut être de bon compte et reconnaître que le gouvernement y a été sensible et a demandé à la ministre Lalieux d'étudier la manière dont on pouvait, à terme, modifier le schéma familial et social pour l'adapter à la réalité d'aujourd'hui qui, comme je le dis, a fort heureusement évolué.
Je suis donc satisfaite du chemin qui a été parcouru depuis, puisque cette proposition de résolution porte enfin la nécessité d'étudier l'incidence budgétaire de la suppression – qui peut très bien se faire de manière progressive – de ce statut sur la nécessité de réaliser l'équilibre entre le coût financier d'une telle mesure et son bénéfice pour la collectivité.
Une étude a donc été confiée à la Cour des comptes au terme de nombreuses interpellations que j'ai d'ailleurs portées en ce sens en commission. Mieux vaut tard que jamais, et mon groupe soutiendra donc avec beaucoup d'enthousiasme cette proposition de résolution, même s'il va de soi que nous devrons être extrêmement attentifs quant à sa concrétisation sous la présente législature.
La présidente:
Quelqu'un demande-t-il encore la parole? (Non)
Vraagt nog iemand het woord? (Nee)
La discussion est close.
De bespreking is gesloten.
* * *
* *
Amendements déposés:
Ingediende amendementen:
Considerans/Considérant J
• 9 – Nadia Moscufo (3098/5)
Considerans/Considérant K(n)
• 10 – Nadia Moscufo (3098/5)
Considerans/Considérant L(n)
• 11 – Nadia Moscufo (3098/5)
Considerans/Considérant M(n)
• 12 – Nadia Moscufo (3098/5)
Verzoeken/Demandes 1-2
• 13 – Nadia Moscufo (3098/5)
Opschrift/Intitulé
• 8 – Nadia Moscufo (3098/5)
* * *
* *
Réservés: les amendements.
Aangehouden:
de amendementen.
Le vote sur les amendements réservés et sur l’ensemble de la proposition aura lieu ultérieurement.
De stemming over de aangehouden amendementen en over het geheel van het voorstel zal later plaatsvinden.
03.01 Michael Freilich (N-VA): Mevrouw de voorzitster, collega’s, bedankt om hier zo talrijk aanwezig te zijn. Ik dank ook mijn fractieleider, Peter De Roover, die net op tijd binnenkomt.
Ik wil het vandaag met jullie hebben over managementvennootschappen bij de overheid. Een managementvennootschap is een onderneming, een bv, die managementdiensten aanbiedt aan andere bedrijven. De Kamer heeft in 2019 beslist dat er een einde moest komen aan managementvennootschappen bij de overheid. Die regeling wordt immers in de eerste plaats gebruikt wordt als fiscale ontwijking, eerder dan zich als werknemer in te schrijven en daar netjes belastingen op te betalen, die overigens vrij hoog zijn voor een CEO of een lid van een raad van bestuur. Om ervoor te zorgen dat men die belastingen netjes afstaat aan de Staat en niet aan een onderneming, die de bedragen investeert in vastgoed of wat dan ook, heeft de Kamer beslist dat aan managementvennootschappen bij de overheid een einde kwam op 1 januari 2020. Dat geldt voor iedereen die werkt bij de overheid, een overheidsbedrijf of een dochteronderneming ervan.
Ik neem u even mee in onderzoeksjournalistiek, of in dit geval onderzoekspolitiek.
Hoe ben ik gekomen op het nieuws dat die wetgeving bij bpost toch niet altijd gevolgd wordt? Welnu, een paar maanden geleden verscheen in het Belgisch Staatsblad een bericht over AMP, een dochteronderneming van bpost, overigens niet de minste, met 250 miljoen euro omzet. AMP of Ubiway Distribution zorgt voor de bedeling van kranten en tijdschriften naar alle winkels. Het Belgisch Staatsblad meldt dat daar een verandering is gebeurd. Ik citeer: "Le conseil d'administration décide à l'unanimité de nommer M. Benoît Dewaele en qualité de délégué à la gestion journalière de la société avec effet immédiat." Dus, de heer Benoît Dewaele wordt aangesteld als CEO van AMP, om exact te zijn op 9 december 2022. Ik vond het raar te lezen dat de heer Dewaele op die dag werd benoemd als CEO, want op zijn LinkedIn-profiel stond hij 20 maanden eerder al vermeld als CEO. Op VFP Radar, dus de gespecialiseerde pers voor alles wat te maken heeft met distributie, las ik ook een groot artikel: "Nieuwe CEO voor Ubiway Distribution", dus voor AMP. In dat artikel staat dat hij met ingang van 1 april de fakkel overneemt van een zekere Nicolas Meire. Volgens dat artikel blijkt dus dat de heer Dewaele al in dienst getreden is als CEO op 1 april 2021. Hoe kan dat dan 20 maanden later in het Belgisch Staatsblad verschijnen? Ik ben in het Belgisch Staatsblad gaan graven op de naam Benoît Dewaele. Zodoende vond ik dat die man een vennootschap heeft opgericht, meer bepaald op 31 augustus 2020. Die vennootschap, met de mooie naam November Management, heeft tot voorwerp het verstrekken van advies en raad op gebied van financiën, management en de organisatie van vennootschappen evenals het verlenen van verschillende gelijkaardige diensten. Met andere woorden, dit lijkt op een managementvennootschap. Maar dat mag toch niet bij de overheid?
Mevrouw de minister, om die reden had ik voor u een aantal schriftelijke vragen ingediend.
Ik vroeg u om mij te laten weten of er bij de twee autonome overheidsbedrijven waarvoor u bevoegd bent, bpost en Proximus, nog managementvennootschappen zijn en of beide bedrijven ervan overtuigd zijn dat deze praktijk zich niet meer voordoet bij hen.
Proximus heeft geantwoord zoals dat moet en toegegeven dat bij nazicht blijkt dat er inderdaad nog in een dochteronderneming van Proximus, met name Be-Mobile, een bestuurder zijn mandaat opneemt via een managementvennootschap. Dat punt is opgenomen met de betrokken bestuurder en wordt rechtgezet. Het bedrag van de vergoeding bedraagt 15.000 euro op jaarbasis. Proximus comes clean en zegt dat het inderdaad iets heeft gevonden, bedankte om het te laten weten en zegt dat het meteen zal worden stopgezet. Proximus geeft ook een verklaring waarom dat kwam. Het had een vennootschap overgenomen waar er al een zaakvoerder was.
Dan kregen we het antwoord van bpost op mijn vraag of beide bedrijven ervan overtuigd zijn dat deze praktijk zich niet meer voordoet bij hen. Ik citeer het antwoord van bpost: "Vóór 1 januari 2020 werkten sommige professionals binnen bpost inderdaad met managementvennootschappen." Bpost heeft het heel specifiek over één professional, die CFO was van een dochteronderneming. "Een regularisatieproces is ingevoerd." Ik begreep dat antwoord niet. Een regularisatieproces is ingevoerd, maar bpost had net geantwoord dat het vóór 1 januari 2020 was.
Ik stelde de vraag twee dagen geleden opnieuw in de commissie en u herhaalde dezelfde informatie die u van bpost had gekregen. U zei dat het om een managementvennootschap ging en dat ik die vraag al had gesteld. Dat klopt niet helemaal, want ik had November Management en Benoît Dewaele niet geciteerd, maar goed, u bevestigde dat het over een managementvennootschap ging.
U zei dat er vóór 1 januari 2020 zo’n managementvennootschap was. Nu moet u mij eens uitleggen hoe een bedrijf, dat op 31 augustus 2020 werd opgericht, een contract met bpost kon hebben gehad vóór het was opgericht. Dat kan toch niet? Er klopt iets niet aan dat verhaal. Alles lijkt aan te tonen dat die managementvennootschap gedurende 20 maanden effectief aan bpost factureerde.
Er zijn verschillende vragen in deze zaak, maar een daarvan is: hoe is dat mogelijk? Hoe is het mogelijk dat we opnieuw zo’n schandaal hebben bij bpost?
Wat ik ook graag wil weten, is of er een doofpotoperatie aan de gang is. Waarom zegt bpost niet, zoals Proximus dit gedaan heeft, dat dit inderdaad het bedrag was dat gefactureerd was, dat ze het gezien hebben en dat ze het zullen rechtzetten? Men zegt dat echter niet, men zegt dat het vóór 2020 was, maar men geeft geen bedragen.
Ik heb het u al gevraagd en ik vraag het u opnieuw: welk bedrag heeft November Management gefactureerd aan bpost? We mogen dat toch weten? De lonen van topambtenaren bij de overheid zijn immers bekend. Als het over een managementvennootschap gaat, mogen we dat toch ook weten? Uw antwoord was echter dat ik wel zou begrijpen dat u deze informatie niet kon delen. Wel, mevrouw de minister, ik begrijp dat niet, want Proximus deelt het wel.
Hoe is dat mogelijk? Wie was daarvan op de hoogte? Waarom heeft men niet open kaart willen spelen? Men zet u, mevrouw de minister, eigenlijk voor schut door niet open te communiceren. Wat bedoelt men met "een regularisatieproces is ingevoerd"? Is dat voor de periode voor 2020, want dan moet men geen regularisatie hebben. Zal men nu geld terugeisen?
Er stelt zich ook nog een juridisch probleem. Heeft Benoît Dewaele, als zogezegde CEO vanaf 1 april, contracten ondertekend namens zijn bedrijf? Heeft hij mensen in dienst genomen? Als hij dat gedaan heeft, en hij had geen officieel contract, mag hij die contracten immers niet ondertekenen.
Dat brengt ons bij een verder verhaal over dezelfde heer Dewaele. We zijn immers gaan graven en wat blijkt? Bij het verhaal van de kranten en tijdschriften zijn drie mensen de laan uitgestuurd, toevallig allemaal Nederlandstaligen. Ik heb ook begrepen dat Benoît Dewaele op de hoogte was van dat hele verhaal. Hij is dus niet de laan uitgestuurd, maar gepromoveerd tot CEO van AMP. Leg mij dat eens uit!
De krant De Standaard alludeerde op een bepaald moment dat het te maken heeft met het feit dat hij Franstalig is en dat men hem daarom een hand boven het hoofd houdt. Is dat zo? Het zou mij verbazen, maar ik wil het toch horen. Er is immers eveneens een heel nauwe band tussen de voorzitster van de raad van bestuur, Audrey Hanard, en de heer Dewaele. Ze hebben immers blijkbaar samen aan de universiteit gestudeerd en ze zaten samen bij McKinsey. Ze zaten in dat grote bedrijf zelfs in hetzelfde team. Ik wil dus van u weten of de informatie klopt en wat u eraan zult doen.
U zegt altijd dat
transparantie belangrijk is en dat de overheid een bijzondere rol in de
samenleving heeft en moet tonen dat ze het wel op de juiste manier doet. We
zien echter wat er allemaal gebeurt bij bpost. U hebt daar al zo vaak op tafel
geklopt, maar het blijft maar komen.
Zult u daar effectief iets aan doen? Ik hoop op een positief antwoord. Ik hoop dat men dat managementcontract serieus zal uitpluizen en als het illegaal was, moeten er koppen rollen.
03.02 Minister Petra De Sutter: Mevrouw de voorzitster, mijnheer Freilich, ik dank u om deze vraag hier te stellen. Het verwondert u misschien dat ik dit zo zeg, maar goed, wij kennen elkaar intussen al. U kent mij ook al en u weet dat, als er zaken zijn die niet kunnen, ik, net als u, die tot op het bot wil uitspitten. U bent een excellent onderzoekspoliticus. Dat woord bestaat nog niet, maar we moeten dat dan maar uitvinden.
Uw vraag vandaag gaat over een manager die zijn loon van bpost liet facturen – ik heb de laatste twee dagen niet stilgezeten, geloof mij – via zijn vennootschap. Wij weten dat dit inderdaad een manier is waardoor fiscale en sociale verplichtingen kunnen vermeden worden.
Dat is exact hetgeen de overheid in de wet van 2019 heeft willen vermijden voor bestuurs- en directieleden van onder andere overheidsbedrijven. Het gaat dus wel degelijk over bestuursleden, over raden van bestuur, adviesraden en directiecomités. Wij moeten even dat onderscheid maken. Het gaat niet over om het even welke werknemer van een overheidsbedrijf.
De vraag is vandaag of de functie die uitgeoefend werd door deze manager inderdaad valt onder de aflijning van de mandaten zoals beschreven in de wet van 2019. De informatie die ik krijg, is dat bpost ervan overtuigd is binnen het wettelijk kader te hebben gehandeld.
Maar, omdat de manager naast zijn activiteiten in het kader van de managementvennootschap, ook als natuurlijk persoon lid was van het directiecomité van een dochteronderneming van bpost, wordt op deze manier op zijn minst een dubieuze situatie gecreëerd. Het zit dus op de grens van wat de wet van 2019 wel toelaat en niet toelaat.
Toen ik dit hoorde, was mijn reactie – ik denk dat onze reactie dezelfde was – dat ik, zoals iedereen hier, of dit nu tegen de wet is of dubieus is, van overheidsbedrijven een voorbeeldrol verwacht. Zelfs als het slechts dubieus is, is het voor mij onaanvaardbaar. Ik verwacht dat men niet alleen naar de letter van de wet handelt, maar ook naar de geest van de wet en dat integriteit hoog in het vaandel wordt gedragen.
Bpost heeft mij verteld dat de constructie in het licht van de wet van 2019 misschien bekritiseerbaar is, maar het heeft de constructie uit eigen beweging eind vorig jaar beëindigd, voordat u uw vragen bent beginnen te stellen, want anders zult u misschien zeggen dat dat dankzij uw vragen was. Bpost heeft dat gedaan in december 2022. U hebt die datum trouwens ook aangehaald. Het is evident dat het een goede zaak is dat de constructie niet meer bestaat, hoewel ik het betreurenswaardig vind dat zij überhaupt nog werd gebruikt nadat de wet van 2019 van kracht ging.
Er is nu nieuw management en een nieuwe raad van bestuur bij bpost. U hebt links gesuggereerd die ik niet zal herhalen en niet volg, voor alle duidelijkheid. U verwijst naar 2020 en dat is effectief al een paar CEO’s en minstens één raad van bestuur geleden. Wij kennen de geschiedenis van de laatste tweeënhalf jaar. Het nieuwe management heeft mij gezegd dat het niet alleen binnen het kader van de wet van 2019 een einde wenst te maken aan alle managementvennootschappen, maar ook daarbuiten, dus voor alle personeelsleden. Men wil dus verder gaan dan alleen bestuurlijke mandaten of managementfuncties. Die uitleg heb ik gekregen toen ik vroeg wat bpost juist bedoelt met een regularisatieproces. Zo heeft men mij dat verteld. Bpost wil deze keer dus niet alleen de letter, maar ook de geest van de wet volgen. Dat heeft betrekking op alle functies direct en indirect verbonden met bpostgroup. Ik heb natuurlijk aan bpost gezegd dat ik hiervan een heel snelle uitvoering verwacht.
Mijnheer Freilich, u hebt links gelegd die verder gaan dan heel specifiek de vraag rond deze managementvennootschap. Ik wens niet in te gaan op links met de krantenconcessie en de collusie. U weet dat er een interne audit loopt. Wij hebben het daarover gehad in de commissie. Er loopt een gerechtelijk onderzoek, evenals een onderzoek van de BMA. Door daar uitspraken over te doen, mocht ik al informatie hebben, zou ik het onderzoek natuurlijk hinderen en ik zal de laatste in het halfrond zijn die dat onderzoek wil hypothekeren. U, de regering en alle mensen die te goeder trouw bij bpost werken – dat is nog altijd de allergrootste meerderheid binnen het bedrijf – willen schoon schip. De vele duizenden medewerkers van bpost die zich echt elke dag opnieuw in weer en wind letterlijk en figuurlijk inzetten voor het bedrijf verdienen schoon schip. Zij hebben niks te maken met fouten aan de top en al helemaal niet met fouten aan de top uit het verleden. Zij gaan echter ook gebukt onder de negatieve sfeer die nu gecreëerd is.
Dat bij sommige managers uit het verleden de ethische principes schaars waren, weten we intussen wel. We weten ook wat de gevolgen van dit verhaal zijn. Ik alludeerde er net op. Er was onder andere het recente ontslag van de CEO. Het postbedrijf heeft een nieuwe voorzitter, een nieuwe tijdelijke CEO, waarmee nu aan de slag wordt gegaan.
Het staat u te allen tijde vrij om het management van bpost in de Kamercommissie te horen, zoals u recent ook met Proximus een hoorzitting hebt georganiseerd. Het is trouwens exact een jaar geleden dat bpost in de commissie is gehoord, op 15 maart vorig jaar. We zijn inmiddels een jaar verder. De traditie wil dat dit jaarlijks gebeurt. Dit zou het goede moment kunnen zijn. Dat zal u met de voorzitter van de commissie moeten bespreken.
Zowel het bestuur van bpost vandaag als ik als minister hebben naar aanleiding van de vorige lopende zaken gevraagd om alle interne processen en de integriteitspolitiek tegen het licht te houden, de compliance dus. Dat betekent ook dat er daardoor problemen uit het verleden kunnen opduiken. Op zich is dat geen verkeerde zaak. U hebt gezegd dat er bij Proximus ook iets is ontdekt wat men eigenlijk niet wist, men heeft dat rechtgezet. Ik wil absoluut dat dit ook bij bpost gebeurt, meer dan ooit. Het is immers niet de eerste keer dat ik hier kom antwoorden wegens bepaalde zaken.
Het is ook een job die we van de nieuwe CEO zullen moeten verwachten. U weet dat er gezocht wordt naar een nieuwe CEO. Hij moet een ommekeer bewerkstelligen, schoon schip maken en orde op zaken stellen. Hopelijk zal ook de raad van bestuur een partner in dit verhaal zijn. Hopelijk kunnen we van het parfum de crise waar we nu in zitten naar winds of change gaan.
03.03 Michael Freilich (N-VA): Mevrouw de minister, ik dank u voor het antwoord.
Ik weet eigenlijk niet of ik compassie met u moet hebben. U zit hier, u hebt hier niet om gevraagd. Telkens opnieuw komen die zaken naar boven. Dan denk ik aan wat u eigenlijk hebt gezegd – dubieus of niet dubieus, voor interpretatie vatbaar, het is onaanvaardbaar. Integriteit moeten we bij de overheid hoog in het vaandel houden. Dat hebben 150 getuigen samen met mij in deze zaal gehoord. Daarvoor krijgt u applaus.
Wat hebt u echter uiteindelijk gezegd? Welke sancties komen er? Het is duidelijk dat men hier met een managementvennootschap heeft gewerkt. U zei dat het onaanvaardbaar is. In uw plaats zou ik het antwoord dat ik van bpost heb gekregen ook niet zomaar aanvaarden. Die man was CEO. Er zijn persberichten. Hij heeft een LinkedIn en een visitekaartje. Het probleem is dat men niet kan aantonen wanneer een visitekaartje gedrukt is, maar ik heb mensen gesproken die een visitekaartje van de CEO van AMP hadden, dat niet van drie maanden geleden dateert. Die man was in functie als CEO, daar kan men niet omheen. U zegt dat het onaanvaardbaar is omdat men daarmee de integriteit, die zo belangrijk is, schendt.
De vraag is echter welke sanctie er volgt? Ik heb u gevraagd wat er gaat gebeuren. Zal men het geld terugvorderen? Over welk bedrag gaat het? Dat heb ik ook niet gehoord.
Een regularisatieproces is ingevoerd, zegt bpost. Als ik u goed heb begrepen, gaat men ervoor zorgen dat niet alleen managers maar ook anderen die met bpost werken die constructie niet meer mogen gebruiken. Sorry, maar dat betekent niet dat een regularisatieproces is ingevoerd, dat betekent iets helemaal anders. Als het dat zou zijn geweest, dan zou men gezegd hebben: we werken aan nieuwe plannen. Zeggen dat een regularisatieproces is ingevoerd, is een manier om te proberen goed te praten dat men geen open kaart speelt, dat men niet zegt waar het op staat.
De vragen blijven dus. Waarom steeds opnieuw op hoog niveau? Hoe kan het dat men het Parlement voorliegt? We vragen informatie. We willen weten of er met een managementvennootschap is gewerkt. We hebben de bewijzen, zwart op wit. Dan gaat men zich in allerlei bochten wringen. De vraag was of er vandaag nog een managementvennootschap bij bpost is. Het antwoord was: voor 2020 wel.
Mevrouw De Sutter, wie bezorgt u deze antwoorden? Waarom laat u toe dat ze met uw voeten spelen? Ik kan het niet anders benoemen. Ik zeg het al heel lang, het is tijd om bij bpost op tafel te slaan. U moet zeggen dat wij de baas zijn, u en het Parlement. Het is immers ons bedrijf, het is een overheidsbedrijf waarvoor wij betalen. Ik vraag dan ook meer proactiviteit en ik zal deze vraag blijven stellen.
Ik hoop dat het hiermee niet gedaan is en dat u verder zult gaan. Ik hoop dat u onderzoekt hoeveel er betaald is en misschien wel juridische advies vraagt. De Kamer heeft dat gedaan toen ze niet zeker was, dus misschien is dat bij bpost ook geen slecht idee. U moet bpost immers niet altijd op zijn woord geloven. U moet als onafhankelijk minister van Post durven stellen dat u dat zelf wil laten onderzoeken.
Om deze reden, collega’s, heb ik een motie van aanbeveling die één zin bevat. Mijn fractiemedewerkers stuurden me een heel blad met aanbevelingen, maar ik moest er niets van weten want het moest kort zijn. Ze bevat dus één zin, omdat ik uw steun vraag. Ik wil zeker niet gewoon tot de orde van de dag overgaan met een eenvoudige motie. Een eenvoudige motie is immers een standaard politiek spelletje. Er komt een motie van aanbeveling en dan stemmen we die weg om tot de orde van de dag over te gaan. De minister heeft hier echter gezegd dat het onaanvaardbaar is als men de integriteit niet hoog in het vaandel draagt. Ik vraag dan ook heel eenvoudig in mijn motie om een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar het al dan niet respecteren van voormelde wet door de vennootschappen van bpostgroup. Ik vraag niet meer en niet minder. Het is dubieus en we zijn niet zeker. Dat is dus wat deze motie vraagt.
Mevrouw de minister, als ik goed heb geluisterd, zegt u eigenlijk hetzelfde. U wil ook klaarheid.
Ik vraag dan ook aan de collega’s van de meerderheid om de eenvoudige motie in te trekken. Als men met een eenvoudige motie komt, zegt men immers eigenlijk dat we gewoon overgaan tot de orde van de dag. De vraag om dit tot op het bot te onderzoeken is dan voor jullie niet belangrijk. Ik weet niet wie er een eenvoudige motie zal indienen na mij, maar ik vraag toch om ze in te trekken en dit over de partijgrenzen heen grondig te laten onderzoeken.
Motions
De voorzitster: Tot besluit van deze bespreking
werden volgende moties ingediend.
En
conclusion de cette discussion les motions suivantes ont été déposées.
Een motie van aanbeveling werd ingediend door de heer Michael Freilich en luidt als volgt:
"De Kamer,
gehoord de interpellatie van de heer Michael Freilich
en het antwoord van de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post,
gelet op de aanwijzingen dat een dochtervennootschap van bpost mogelijks de wet van 17 mei 2019 tot verbod van managementvennootschappen voor overheidsbestuurders niet zou hebben gerespecteerd,
vraagt de regering
om een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar het al dan niet respecteren door de vennootschappen van de bpostgroep van de voormelde wet."
Une motion de recommandation a été déposée par M. Michael Freilich et est libellée comme suit:
"La Chambre,
ayant entendu l'interpellation de M. Michael Freilich
et la réponse de la vice-première ministre et ministre de la Fonction publique, des Entreprises publiques, des Télécommunications et de la Poste,
vu les éléments indiquant qu’une filiale de bpost n’aurait pas respecté la loi du 17 mai 2019 interdisant le recours à des sociétés de gestion aux administrateurs publics,
demande au gouvernement
de faire procéder à une enquête indépendante afin de vérifier si les sociétés du groupe bpost ont oui ou non respecté la loi précitée."
Een eenvoudige motie werd ingediend door de dames Maggie De Block en Melissa Depraetere en de heren Servais Verherstraeten, Ahmed Laaouej, Benoît Piedboeuf, Wouter De Vriendt en Gilles Vanden Burre.
Une motion pure et simple a été déposée par
Mmes Maggie De Block et Melissa Depraetere et MM. Servais Verherstraeten, Ahmed Laaouej,
Benoît Piedboeuf, Wouter
De Vriendt et Gilles
Vanden Burre.
03.04 Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen): Mevrouw de voorzitster, wij hebben een eenvoudige motie ingediend en ik vraag daarvan de dringende stemming.
De voorzitster:
Over de moties zal later worden gestemd. De bespreking is gesloten.
Le vote sur
les motions aura lieu ultérieurement. La discussion est close.
Le gouvernement a demandé l'urgence conformément à l'article 51 du Règlement lors du dépôt du projet de loi portant assentiment à l’Accord de coopération législatif du 10 mars 2023 entre l’État fédéral, la Communauté flamande, la Région wallonne, la Communauté germanophone et la Commission communautaire commune visant à la modification de l’Accord de coopération du 25 août 2020 entre l'État fédéral, la Communauté flamande, la Région wallonne, la Communauté germanophone et la Commission communautaire commune, concernant le traitement conjoint de données par Sciensano et les centres de contact désignés par les entités fédérées compétentes ou par les agences compétentes, par les services d'inspections d'hygiène et par les équipes mobiles dans le cadre d'un suivi des contacts auprès des personnes (présumées) infectées par le coronavirus COVID-19 se fondant sur une base de données auprès de Sciensano (n° 3203/1).
De regering heeft de urgentieverklaring gevraagd met toepassing van artikel 51 van het Reglement, bij de indiening van het wetsontwerp houdende instemming met het wetgevend Samenwerkingsakkoord van 10 maart 2023 tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie betreffende de wijziging van het Samenwerkingsakkoord van 25 augustus 2020 tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, betreffende de gezamenlijke gegevensverwerking door Sciensano en de door de bevoegde gefedereerde entiteiten of door de bevoegde agentschappen aangeduide contactcentra, gezondheidsinspecties en mobiele teams in het kader van een contactonderzoek bij personen die (vermoedelijk) met het coronavirus COVID-19 besmet zijn op basis van een gegevensbank bij Sciensano (nr. 3203/1).
Je passe la parole au gouvernement pour développer la demande d'urgence.
Ik geef
het woord aan de regering om de vraag tot urgentieverklaring toe te lichten.
04.01 Mathieu Michel, secrétaire d'État: Madame la présidente, chers collègues, il s'agit bien de la demande du ministre de la Santé concernant le projet de loi n° 3203 qui concerne les bases de données Sciensano. Cette demande d'urgence est motivée par l'arrêt de la Cour constitutionnelle du 22 septembre 2022 qui exige certaines modifications de l'accord de coopération législative du 25 août 2020 au plus tard pour le 31 mars 2023.
La présidente:
Je vous propose de nous prononcer sur cette demande.
Ik stel u
voor om ons over deze vraag uit te spreken.
L'urgence
est adoptée par assis et levé.
De urgentie
wordt aangenomen bij zitten en opstaan.
Le gouvernement a également demandé l'urgence conformément à l'article 51 du Règlement lors du dépôt du projet de loi relatif à la création, aux missions et à la composition d’un commissariat national drogue (n° 3215/1).
De regering heeft eveneens de urgentieverklaring gevraagd met toepassing van artikel 51 van het Reglement, bij de indiening van het wetsontwerp houdende de oprichting, de opdrachten en de samenstelling van een nationaal drugscommissariaat (nr. 3215/1).
Je passe la parole au gouvernement pour développer la demande d'urgence.
Ik geef
het woord aan de regering om de vraag tot urgentieverklaring toe te lichten.
04.02 Mathieu Michel, secrétaire d'État: Madame la présidente, l'urgence est demandée parce qu'elle concerne la création du commissariat national drogue et la nomination du commissaire national drogues. Ils sont évidemment importants dans la lutte contre la criminalité organisée et dans l'accomplissement de cette tâche, il n'y a pas de temps à perdre; donc la désignation du commissaire national drogues est urgente. Les violences croissantes liées à la drogue dans notre pays en sont évidemment le témoin.
La présidente:
Je vous propose de nous prononcer sur cette demande.
Ik stel u
voor om ons over deze vraag uit te spreken.
L'urgence
est adoptée par assis et levé.
De urgentie
wordt aangenomen bij zitten en opstaan.
Le gouvernement a également demandé l'urgence conformément à l'article 51 du Règlement lors du dépôt du projet de loi modifiant les lois sur le Conseil d’État, coordonnées le 12 janvier 1973 (n° 3220/1).
De regering heeft eveneens de urgentieverklaring gevraagd met toepassing van artikel 51 van het Reglement, bij de indiening van het wetsontwerp tot wijziging van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973 (nr. 3220/1).
Je passe la parole au gouvernement pour développer la demande d'urgence.
Ik geef
het woord aan de regering om de vraag tot urgentieverklaring toe te lichten.
04.03 Mathieu Michel, secrétaire d'État: Il s'agit d'une demande d'urgence du ministre de l'Intérieur concernant le projet de loi 3220 modifiant les lois sur le Conseil d'État coordonnées le 12 janvier 1973. Il y a urgence tout d'abord à la lumière de l'entrée en vigueur imminente requise des réformes de fond de la section du contentieux administratif et de la section législation. En outre, l'extension du cadre prévu par la loi du 6 septembre 2022 est déjà entrée en vigueur depuis un certain temps.
Enfin, les conditions de recrutement des greffiers à modifier doivent également entrer en vigueur dans les meilleurs délais afin que les sept greffiers supplémentaires prévus à l'article 2 de la loi précitée du 6 septembre 2022 modifiant l'article 69 des lois coordonnées sur le Conseil d'État puissent être recrutés dans les meilleurs délais et que le cadre du personnel élargi par la loi puisse être effectivement réalisé dès que possible.
La présidente:
Je vous propose de nous prononcer sur cette demande.
Ik stel u
voor om ons over deze vraag uit te spreken.
L'urgence
est adoptée par assis et levé.
De urgentie
wordt aangenomen bij zitten en opstaan.
Par sa décision du 24 février 2022, la Chambre réunie en séance plénière avait décidé d’instituer une commission spéciale chargée d’évaluer la législation et la politique en matière de traite et de trafic des êtres humains, chargée "de déposer un rapport dont les conclusions et les recommandations éventuelles seront, après un débat en séance plénière, soumises au vote dans les huit mois qui suivent la création de la commission" (DOC 55 2530/001).
De plenaire vergadering van de Kamer had op 24 februari 2022 beslist om een bijzondere commissie belast met de evaluatie van de wetgeving en het beleid inzake mensenhandel en mensensmokkel op te richten met de opdracht "een verslag in te dienen, waarvan de conclusies en de eventuele aanbevelingen na een debat in de plenaire vergadering ter stemming worden voorgelegd binnen acht maanden na de oprichting van de commissie" (DOC 55 2530/001).
Conformément à l'avis de la Conférence des présidents du 15 mars 2023, je vous propose de prolonger le mandat jusqu’au 1er juin 2023.
Overeenkomstig
het advies van de Conferentie van voorzitters van 15 maart 2023, stel
ik u voor het mandaat te verlengen tot 1 juni 2023.
Pas
d'observation? (Non)
Il en sera
ainsi.
Geen
bezwaar? (Nee)
Aldus zal
geschieden.
Le mandat
des membres de la Commission fédérale pour la recherche médicale et
scientifique sur les embryons in vitro a expiré le 3 décembre 2022.
Het mandaat van de leden van de Federale Commissie voor medisch en wetenschappelijk onderzoek op embryo’s in vitro is verstreken op 3 december 2022.
Conformément
à l'article 9, § 2, premier alinéa, de la loi du 11 mai 2003
relative à la recherche sur les embryons in vitro, la Commission se compose de:
- huit docteurs en médecine (quatre membres effectifs et quatre membres suppléants);
- huit docteurs en sciences (quatre membres effectifs et quatre membres suppléants);
- quatre juristes (deux membres effectifs et deux membres suppléants);
- huit experts en questions éthiques et en sciences sociales (quatre membres effectifs et quatre membres suppléants).
Overeenkomstig
artikel 9, § 2, eerste lid, van de wet van 11 mei 2003 betreffende
het onderzoek op embryo's in vitro, bestaat de Commissie uit:
- acht
artsen (vier effectieve en vier plaatsvervangende leden);
- acht
doctors in de wetenschappen (vier effectieve en vier plaatsvervangende leden);
- vier
juristen (twee effectieve en twee plaatsvervangende leden);
- acht
deskundigen in de ethische problemen en de sociale wetenschappen (vier
effectieve en vier plaatsvervangende leden).
Suite à l'appel à candidats publié au Moniteur belge du 5 octobre 2022 par le SPF Santé publique, les candidatures ont été introduites en nombre insuffisant.
Naar aanleiding van de door FOD Volksgezondheid bekendgemaakte oproep in het Belgisch Staatsblad van 5 oktober 2022 werden er onvoldoende kandidaturen ingediend.
Conformément à l'avis de la Conférence des présidents du 15 mars 2023, je vous propose de demander au SPF Santé publique de publier un nouvel appel à candidats au Moniteur belge et de procéder à la désignation des membres seulement au moment où les candidatures sont introduites en nombre suffisant.
Overeenkomstig het advies van de Conferentie van voorzitters van 15 maart 2023 stel ik u voor de FOD Volksgezondheid te verzoeken om een nieuwe oproep tot kandidaten in het Belgisch Staatsblad bekend te maken en pas over te gaan tot de aanwijzing van de leden op het ogenblik dat er voldoende kandidaturen zijn ingediend.
Pas d'observation? (Non)
Il en sera ainsi.
Geen bezwaar? (Nee)
Aldus zal geschieden.
À la demande de la commission de l’Intérieur, de la Sécurité, de la Migration et des Matières administratives, je vous propose de demander, en vertu de l’article 259bis-12, § 1er, du Code judiciaire, l'avis du Conseil Supérieur de la Justice sur la proposition de loi (M. Simon Moutquin et Mme Eva Platteau) modifiant la loi du 15 décembre 1980 sur l'accès au territoire, le séjour, l'établissement et l'éloignement des étrangers, afin de renforcer l'effectivité du contrôle judiciaire exercé sur les détentions administratives des étrangers détenus en centres pour illégaux, n° 2773/1.
Op verzoek van de commissie voor Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken, stel ik u voor, op grond van artikel 259bis-12, § 1, van het Gerechtelijk Wetboek, om de Hoge Raad voor de Justitie om advies te verzoeken over het wetsvoorstel (de heer Simon Moutquin en mevrouw Eva Platteau) tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, teneinde het rechterlijk toezicht op de administratieve hechtenis van vreemdelingen in centra voor illegalen doeltreffender te maken, nr. 2773/1.
La majorité des membres de la Chambre des représentants doit soutenir cette demande.
De meerderheid van
de leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers dient dit verzoek te steunen.
Je vous propose de nous prononcer sur cette demande.
Ik stel u voor om ons over deze vraag uit te spreken.
La proposition est adoptée par assis et levé.
Het voorstel wordt aangenomen bij zitten en opstaan.
08.01 Sofie Merckx (PVDA-PTB): Madame la présidente, je ne veux pas vous interrompre mais je ne sais pas exactement où vous en êtes. J'aurais voulu savoir si vous aviez pu examiner la recevabilité de la motion d'ordre que M. Hedebouw a introduite en début de séance.
La présidente: Si vous le souhaitez, nous pouvons en parler tout de suite.
Effectivement, vous avez déposé une motion qui s'inscrit dans la même veine que celle précédemment déposée lors de notre réunion de la semaine dernière. Je vous expliquais, déjà la semaine dernière, que ce dossier est déjà sur la table du Bureau et que celui-ci procède à l'examen de l'entièreté du dossier.
Vous connaissez d'ailleurs très bien vous-même la manière dont ce dossier est pris en main puisque vous participez aux réunions. En vertu du Règlement, la Chambre a délégué au Bureau la compétence de gérer cette question. Dès lors, votre motion est en soi irrecevable, puisque le dossier est déjà entre les mains du Bureau, qui s'est saisi de cette affaire, qui a pris les mesures nécessaires, qui sollicite évidemment, structurellement, des avis juridiques afin de pouvoir se fonder sur eux pour éclairer sa prise de décision et qui, vous le savez, a pris la peine d'examiner ces dossiers pendant un certain temps, de poser toutes les questions qu'il se devait de poser aux personnes présentes en commission pour pouvoir comprendre les tenants et aboutissants. Il s'en est emparé avec l'attention nécessaire, prend toute la mesure de sa gravité, évidemment, et demande, au-delà des experts, de pouvoir clarifier la manière dont des suites judiciaires pourront être entamées par rapport à ce dossier.
08.02 Sofie Merckx (PVDA-PTB): Madame la présidente, merci pour votre explication. J'en ai donc une. Ayant participé à la réunion hier, la motion d'ordre fait suite aux conclusions que vous avez envoyées en fin de soirée par rapport à ce qui a été décidé.
Face à la mollesse de la réponse, la tergiversation vis-à-vis de la prise de certaines mesures, il me semble que le bureau doit aussi agir. Nous sommes en faveur d'un débat public, débat que vous bloquez depuis le début.
Que les collègues sachent au moins que ce que le Bureau a décidé est de ne pas porter ce dossier devant la justice ou de ne pas entreprendre de démarches judiciaires. Il est évident que nous voulons que cela se fasse!
La présidente: Je vous interromps, madame Merckx.
Ce que vous dites est faux. Le Bureau a décidé, hier, de voir dans quelle mesure il pourrait être procédé à des poursuites judiciaires. Donc, ce que vous dites est faux.
Vous avez pris connaissance dans l'ordre du jour qui vous a été distribué de la liste des propositions dont la prise en considération est demandée.
In de laatst rondgedeelde agenda komt een lijst van voorstellen voor waarvan de inoverwegingneming is gevraagd.
S'il n'y a pas d'observations à ce sujet, je
considère la prise en considération de ces propositions comme acquise. Je
renvoie les propositions aux commissions compétentes conformément au Règlement.
(art. 75, n° 5,
Rgt)
Indien er geen bezwaar is, beschouw ik de
inoverwegingneming van deze voorstellen als aangenomen. Overeenkomstig het
Reglement worden die voorstellen naar de bevoegde commissies verzonden. (art. 75, nr. 5, Rgt)
Pas d'observation? (Non)
Il en sera
ainsi.
Geen bezwaar? (Nee)
Aldus
wordt besloten.
Er is een verzoek tot urgentie voor het wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen voor wat de opheffing van de verlengde opvanghulp voor bepaalde categorieën van vreemdelingen betreft (nr. 3226/1).
Mijnheer Francken, u hebt het woord.
09.01 Theo Francken (N-VA): Ik had heel graag de urgentie ingeroepen voor dit wetsvoorstel, omdat het ook urgent is. Dit is een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat opvang beperkt wordt tot de mensen die er echt recht op hebben en niet de mensen die eigenlijk al afgewezen zijn als asielzoeker. We hebben daar vorige week een lang debat over gehad. Ik vraag echter geen urgentie, omdat ik begrepen heb dat er volgende week woensdag om 10.00 uur een commissie voor Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken is gepland waar dit voorstel op de agenda staat. Ik zal u dus niet de kans gunnen om dit weg te stemmen, ook al is dit bijzonder urgent. U hebt dit allemaal uitgesproken. We zullen dit voorstel volgende week bespreken. U zal het waarschijnlijk wegstemmen, wat bijzonder ironisch zou zijn, aangezien u vorige week hebt gezegd dat u het allemaal eens bent om die opvang op die manier te beperken. Ik kijk ernaar uit.
De voorzitster: Dank u wel, mijnheer Francken.
Nous pouvons
passer aux votes, chers collègues.
09.02 Peter De Roover (N-VA): Mevrouw de voorzitster, ik kijk even achter mij, om na te gaan of ik over voldoende man- en vrouwkracht beschik om het lijstje af te werken. Er is ons namelijk medegedeeld dat sommige leden in de terechte onmogelijkheid verkeren – misschien zijn er ook leden die gewoon niet naar hier komen – om mee te stemmen. Dat is het geval voor de heer Cogolati, waarnaar de heer Anseeuw zijn stemgedrag zal richten. Met de heer Defossé zal collega Buysrogge rekening houden. Mevrouw Creemers is ook een tijdje afwezig, daarnaar zal mevrouw Gijbels haar stemgedrag richten. Mevrouw Farih is, naar ik meen, ook ziek, de heer D’haese zal daarmee rekening houden. De heer Dewael, die wij vandaag gelukkig reeds hebben kunnen verwelkomen, wat ons allen erg blij maakt, heeft voor de stemmingen beslist dat hij om gezondheidsredenen best niet deelneemt aan die stemmingen, de heer Raskin zal daarmee rekening houden. Ten slotte, met de afwezigheid van mevrouw Gabriëls zal mevrouw Van Vaerenbergh rekening houden.
09.03 François De Smet (DéFI): Madame le présidente, notre collègue Eva Platteau est légèrement souffrante aujourd'hui. Nous adapterons notre vote en conséquence.
09.04 Sofie Merckx (PVDA-PTB): Madame la présidente, je tiens à vous informer que M. Moutquin ne pouvait pas être présent parmi nous. Mme Daems adaptera son vote en conséquence.
La présidente: Merci, chers collègues.
Cette interpellation
a été développée en séance plénière de ce jour.
Deze
interpellatie werd gehouden in de plenaire vergadering
van heden.
Deux motions
ont été déposées (MOT n° 385/1):
- une
motion de recommandation a été déposée par M. Michael Freilich;
- une motion
pure et simple a été déposée par Mmes Maggie
De Block et Melissa Depraetere et MM. Servais Verherstraeten, Ahmed Laaouej, Benoît
Piedboeuf, Wouter De Vriendt et Gilles Vanden Burre.
Twee
moties werden ingediend (MOT nr. 385/1):
- een
motie van aanbeveling werd ingediend door de heer Michael Freilich;
- een
eenvoudige motie werd ingediend door de dames Maggie
De Block en Melissa Depraetere en de heren Servais Verherstraeten, Ahmed
Laaouej, Benoît Piedboeuf, Wouter De Vriendt en Gilles Vanden Burre.
La motion
pure et simple ayant la priorité de droit, je mets cette motion aux voix.
Daar de
eenvoudige motie van rechtswege voorrang heeft, breng ik deze motie in
stemming.
Quelqu'un
demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt
iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Début du
vote / Begin van de stemming.
Tout le monde a-t-il voté et vérifié son vote? / Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken?
Fin du
vote / Einde van de stemming.
Résultat
du vote / Uitslag van de stemming.
(Stemming/vote 1) |
||
Ja |
75 |
Oui |
Nee |
44 |
Non |
Onthoudingen |
7 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
La motion
pure et simple est adoptée. Par conséquent, la motion de recommandation est
caduque.
De eenvoudige motie is aangenomen. Bijgevolg vervalt de motie van aanbeveling.
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son
vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 2) |
||
Ja |
107 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
20 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
En conséquence, la Chambre adopte la
proposition de loi. Elle sera soumise en tant que projet de loi à la sanction
royale. (2648/7)
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsvoorstel
aan. Het zal als wetsontwerp aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
(2648/7)
Raison d'abstention? (Non)
Reden van
onthouding? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son
vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 3) |
||
Ja |
124 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
124 |
Total |
En conséquence, la Chambre adopte la
proposition de loi. Elle sera soumise en tant que projet de loi à la sanction
royale. (2658/4)
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsvoorstel
aan. Het zal als wetsontwerp aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
(2658/4)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son
vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 4) |
||
Ja |
91 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
33 |
Abstentions |
Totaal |
124 |
Total |
En conséquence, la Chambre adopte la
proposition de résolution. Il en sera donné connaissance au gouvernement. (2849/5)
Bijgevolg neemt de Kamer het voorstel van
resolutie aan. Het zal ter kennis van de regering worden gebracht. (2849/5)
Raison d'abstention? (Non)
Reden van
onthouding? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son
vote?
Einde van de
stemming / Fin du vote.
Uitslag van de
stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 5) |
||
Ja |
127 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
En conséquence, la Chambre adopte le projet de
loi. Il sera soumis à la sanction royale. (3096/4)
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsontwerp
aan. Het zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd. (3096/4)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son
vote?
Einde van de
stemming / Fin du vote.
Uitslag van de
stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 6) |
||
Ja |
125 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
125 |
Total |
En conséquence, la Chambre adopte le projet de
loi. Il sera soumis à la sanction royale. (3110/4)
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsontwerp
aan. Het zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd. (3110/4)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een stemverklaring? (Nee)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son
vote?
Einde van de
stemming / Fin du vote.
Uitslag van de
stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 7) |
||
Ja |
127 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
En conséquence, la Chambre adopte la
proposition de loi. Elle sera soumise en tant que projet de loi à la sanction
royale. (2562/8)
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsvoorstel aan. Het zal als wetsontwerp aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd. (2562/8)
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 8) |
||
Ja |
115 |
Oui |
Nee |
10 |
Non |
Onthoudingen |
1 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsvoorstel
aan. Het zal als wetsontwerp aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
(3150/4)
En conséquence, la Chambre adopte la
proposition de loi. Elle sera soumise en tant que projet de loi à la sanction
royale. (3150/4)
Reden van onthouding? (Nee)
Raison
d'abstention? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 9) |
||
Ja |
88 |
Oui |
Nee |
30 |
Non |
Onthoudingen |
7 |
Abstentions |
Totaal |
125 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsontwerp
aan. Het zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd. (3134/4)
En conséquence, la Chambre adopte le projet de
loi. Il sera soumis à la sanction royale. (3134/4)
Reden van onthouding? (Nee)
Raison
d'abstention? (Non)
Stemming over de artikelen 2 tot 4. (3151/6)
Vote sur les articles 2 à 4. (3151/6)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 10) |
||
Ja |
107 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
20 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer de artikelen 2 tot 4 artikel per artikel aan.
En conséquence, la Chambre adopte les articles 2 à 4, article par article.
Stemming over amendement nr. 3 van Josy
Arens cs tot invoeging van een artikel 4(n). (3151/7)
Vote sur l'amendement n° 3 de Josy Arens cs
tendant à insérer un article 4(n). (3151/7)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 11) |
||
Ja |
31 |
Oui |
Nee |
73 |
Non |
Onthoudingen |
21 |
Abstentions |
Totaal |
125 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 2 van
Sofie Merckx cs tot weglating van de artikelen 5 tot 15. (3151/7)
Vote sur l'amendement n° 2 de Sofie Merckx
cs tendant à supprimer les articles 5 à 15. (3151/7)
Wij stemmen dus over het behoud van de
artikelen 5 tot 15. (3151/6)
Nous votons donc sur le maintien des
articles 5 à 15. (3151/6)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 12) |
||
Ja |
76 |
Oui |
Nee |
40 |
Non |
Onthoudingen |
11 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer de artikelen 5 tot 15 artikel per artikel aan.
En conséquence, la Chambre adopte les articles 5 à 15, article par article.
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 13) |
||
Ja |
74 |
Oui |
Nee |
26 |
Non |
Onthoudingen |
26 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsontwerp
aan. Het zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd. (3151/8)
En conséquence, la Chambre adopte le projet de
loi. Il sera soumis à la sanction royale. (3151/8)
Reden van onthouding? (Nee)
Raison
d'abstention? (Non)
Stemming over amendement nr. 26 van
Barbara Pas cs op artikel 7. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 26 de Barbara Pas
cs à l'article 7. (3085/9)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 14) |
||
Ja |
17 |
Oui |
Nee |
110 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 7 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 7 est adopté.
Stemming over amendement nr. 27 van
Barbara Pas cs op artikel 16. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 27 de Barbara Pas
cs à l'article 16. (3085/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 16 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 16 est adopté.
Stemming over amendement nr. 28 van
Barbara Pas cs op artikel 18. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 28 de Barbara Pas
cs à l'article 18. (3085/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 18 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 18 est adopté.
Stemming over amendement nr. 29 van
Barbara Pas cs tot invoeging van een artikel 22/1(n). (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 29 de Barbara Pas
cs tendant à insérer un article 22/1(n). (3085/9)
Begin van
de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 15) |
||
Ja |
30 |
Oui |
Nee |
90 |
Non |
Onthoudingen |
7 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 30 van
Barbara Pas cs op artikel 23. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 30 de Barbara Pas
cs à l'article 23. (3085/9)
Mag de uitslag van stemming 14 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 14
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 23 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 23 est adopté.
Stemming over amendement nr. 31 van
Barbara Pas cs tot invoeging van een artikel 26/1(n). (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 31 de Barbara Pas
cs tendant à insérer un article 26/1(n). (3085/9)
Mag de uitslag van stemming 14 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 14
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En
conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 32 van
Barbara Pas cs op artikel 32. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 32 de Barbara Pas
cs à l'article 32. (3085/9)
Mag de uitslag van stemming 14 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 14
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En
conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 33 van
Barbara Pas cs op artikel 32. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 33 de Barbara Pas
cs à l'article 32. (3085/9)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 16) |
||
Ja |
30 |
Oui |
Nee |
90 |
Non |
Onthoudingen |
6 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 32 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 32 est adopté.
Stemming over amendement nr. 34 van
Barbara Pas cs op artikel 83. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 34 de Barbara Pas
cs à l'article 83. (3085/9)
Mag de uitslag van stemming 14 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 14
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 83 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 83 est adopté.
Stemming over amendement nr. 35 van
Barbara Pas cs op artikel 91. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 35 de Barbara Pas
cs à l'article 91. (3085/9)
Mag de uitslag van stemming 14 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 14
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 91 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 91 est adopté.
Stemming over amendement nr. 36 van
Barbara Pas cs op artikel 118. (3085/9)
Vote sur l'amendement n° 36 de Barbara Pas
cs à l'article 118. (3085/9)
Mag de uitslag van stemming 14 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 14
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
14)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 118 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 118 est adopté.
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 17) |
||
Ja |
109 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
16 |
Abstentions |
Totaal |
125 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsontwerp
aan. Het zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd. (3085/10)
En conséquence, la Chambre adopte le projet de
loi. Il sera soumis à la sanction royale. (3085/10)
Reden van onthouding? (Nee)
Raison
d'abstention? (Non)
Stemming over amendement nr. 27 van
Barbara Pas cs op artikel 2. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 27 de Barbara Pas
cs à l'article 2. (3086/9)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 18) |
||
Ja |
16 |
Oui |
Nee |
111 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 2 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 2 est adopté.
Stemming over amendement nr. 28 van
Barbara Pas cs op artikel 5. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 28 de Barbara Pas
cs à l'article 5. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 5 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 5 est adopté.
Stemming over amendement nr. 29 van
Barbara Pas cs op artikel 7. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 29 de Barbara Pas
cs à l'article 7. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 7 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 7 est adopté.
Stemming over amendement nr. 30 van
Barbara Pas cs op artikel 11. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 30 de Barbara Pas
cs à l'article 11. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 11 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 11 est adopté.
Stemming over amendement nr. 31 van
Barbara Pas cs op artikel 12. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 31 de Barbara Pas
cs à l'article 12. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 12 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 12 est adopté.
Stemming over amendement nr. 32 van
Barbara Pas cs op artikel 19. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 32 de Barbara Pas
cs à l'article 19. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 19 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 19 est adopté.
Stemming over amendement nr. 33 van
Barbara Pas cs op artikel 21. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 33 de Barbara Pas
cs à l'article 21. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 21 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 21 est adopté.
Stemming over amendement nr. 34 van
Barbara Pas cs op artikel 39. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 34 de Barbara Pas
cs à l'article 39. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 39 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 39 est adopté.
Stemming over amendement nr. 35 van Barbara
Pas cs op artikel 42. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 35 de Barbara Pas
cs à l'article 42. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 42 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 42 est adopté.
Stemming over amendement nr. 36 van
Barbara Pas cs op artikel 53. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 36 de Barbara Pas
cs à l'article 53. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 53 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 53 est adopté.
Stemming over amendement nr. 37 van
Barbara Pas cs op artikel 54. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 37 de Barbara Pas
cs à l'article 54. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 54 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 54 est adopté.
Stemming over amendement nr. 38 van
Barbara Pas cs op artikel 90. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 38 de Barbara Pas
cs à l'article 90. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 90 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 90 est adopté.
Stemming over amendement nr. 39 van
Barbara Pas cs op artikel 94. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 39 de Barbara Pas
cs à l'article 94. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 94 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 94 est adopté.
Stemming over amendement nr. 40 van
Barbara Pas cs op artikel 95. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 40 de Barbara Pas
cs à l'article 95. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 95 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 95 est adopté.
Stemming over amendement nr. 41 van
Barbara Pas cs op artikel 98. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 41 de Barbara Pas
cs à l'article 98. (3086/9)
Mag de uitslag van de vorige stemming ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote
précédent est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 98 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 98 est adopté.
Stemming over amendement nr. 42 van Barbara
Pas cs op artikel 100. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 42 de Barbara Pas
cs à l'article 100. (3086/9)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 19) |
||
Ja |
30 |
Oui |
Nee |
90 |
Non |
Onthoudingen |
6 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 100 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 100 est adopté.
Stemming over amendement nr. 43 van
Barbara Pas cs op artikel 107. (3086/9)
Vote sur l'amendement n° 43 de Barbara Pas
cs à l'article 107. (3086/9)
Mag de uitslag van stemming 18 ook
gelden voor deze stemming? (Ja)
Peut-on considérer que le résultat du vote 18
est valable pour celui-ci? (Oui)
(Stemming/vote
18)
Bijgevolg is het amendement verworpen en is artikel 107 aangenomen.
En conséquence, l'amendement est rejeté et l'article 107 est adopté.
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 20) |
||
Ja |
110 |
Oui |
Nee |
1 |
Non |
Onthoudingen |
16 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer het wetsontwerp
aan. Het zal aan de Senaat worden overgezonden. (3086/10)
En conséquence, la Chambre adopte le projet de
loi. Il sera transmis au Sénat. (3086/10)
Reden van onthouding? (Nee)
Raison
d'abstention? (Non)
(De heer Christian Leysen heeft zoals zijn fractie
gestemd)
Stemming over amendement nr. 9 van
Nadia Moscufo op considerans J. (3098/5)
Vote sur l'amendement n° 9 de Nadia
Moscufo au considérant J. (3098/5)
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 21) |
||
Ja |
11 |
Oui |
Nee |
93 |
Non |
Onthoudingen |
22 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 10 van
Nadia Moscufo tot invoeging van een considerans K(n). (3098/5)
Vote sur l'amendement n° 10 de Nadia
Moscufo tendant à insérer un considérant K(n). (3098/5)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 22) |
||
Ja |
15 |
Oui |
Nee |
94 |
Non |
Onthoudingen |
18 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 11 van
Nadia Moscufo tot invoeging van een considerans L(n). (3098/5)
Vote sur l'amendement n° 11 de Nadia
Moscufo tendant à insérer un considérant L(n). (3098/5)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 23) |
||
Ja |
11 |
Oui |
Nee |
91 |
Non |
Onthoudingen |
22 |
Abstentions |
Totaal |
124 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 12 van
Nadia Moscufo tot invoeging van een considerans M(n). (3098/5)
Vote sur l'amendement n° 12 de Nadia
Moscufo tendant à insérer un considérant M(n). (3098/5)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 24) |
||
Ja |
31 |
Oui |
Nee |
93 |
Non |
Onthoudingen |
2 |
Abstentions |
Totaal |
126 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 13 van
Nadia Moscufo op de verzoeken 1 en 2. (3098/5)
Vote sur l'amendement n° 13 de Nadia
Moscufo aux demandes 1 et 2. (3098/5)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 25) |
||
Ja |
11 |
Oui |
Nee |
94 |
Non |
Onthoudingen |
18 |
Abstentions |
Totaal |
123 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
Stemming over amendement nr. 8 van
Nadia Moscufo op het opschrift. (3098/5)
Vote sur l'amendement n° 8 de Nadia
Moscufo à l'intitulé. (3098/5)
Begin van
de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 26) |
||
Ja |
10 |
Oui |
Nee |
110 |
Non |
Onthoudingen |
2 |
Abstentions |
Totaal |
122 |
Total |
Bijgevolg is het amendement verworpen.
En conséquence, l'amendement est rejeté.
(M. Éric Thiébaut
a voté comme son groupe)
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote? (Non)
Begin van de
stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 27) |
||
Ja |
107 |
Oui |
Nee |
0 |
Non |
Onthoudingen |
20 |
Abstentions |
Totaal |
127 |
Total |
Bijgevolg neemt de Kamer het voorstel van
resolutie aan. Het zal ter kennis van het Rekenhof worden gebracht. (3098/6)
En conséquence, la Chambre adopte la
proposition de résolution. Il en sera donné connaissance à la Cour des comptes.
(3098/6)
Reden van
onthouding? (Nee)
Raison
d'abstention? (Non)
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring? (Nee)
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une
déclaration avant le vote? (Non)
Overeenkomstig artikel 4, laatste lid, van de Grondwet, moeten de bepalingen en het geheel van het ontwerp van bijzondere wet aangenomen worden met de meerderheid van stemmen in elke taalgroep, op voorwaarde dat de meerderheid van de leden van elke taalgroep aanwezig is en het totaal van de ja-stemmen in beide taalgroepen twee derden van de uitgebrachte stemmen bereikt.
Conformément à l'art. 4, dernier alinéa, de la Constitution, les dispositions et l'ensemble du projet de loi spéciale doivent être adoptés à la majorité des suffrages dans chaque groupe linguistique, à condition que la majorité des membres de chaque groupe se trouve réunie et pour autant que le total des votes positifs émis dans les deux groupes linguistiques atteigne les deux tiers des suffrages exprimés.
Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft
iedereen gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié
son vote?
Einde van de stemming / Fin du vote.
Uitslag van de stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 28) |
||||
|
F |
Tot. |
N |
|
Oui |
50 |
121 |
71 |
Ja |
Non |
0 |
0 |
0 |
Nee |
Abstentions |
0 |
0 |
0 |
Onthoudingen |
Total |
50 |
121 |
71 |
Totaal |
De meerderheid van de stemmen in elke
taalgroep is bereikt. De meerderheid van de aanwezigen in elke taalgroep is
bereikt. De tweederdemeerderheid is bereikt. Bijgevolg neemt de Kamer het
ontwerp van bijzondere wet aan. Het zal aan de Senaat worden overgezonden. (3087/7)
Le quorum des suffrages dans chaque groupe linguistique est atteint. Le quorum des présences dans chaque groupe linguistique est atteint. La majorité des deux tiers des suffrages est atteinte. En conséquence, la Chambre adopte le projet de loi spéciale. Il sera transmis au Sénat. (3087/7)
Nous devons procéder à l’approbation de l'ordre du jour de la séance de la semaine prochaine.
Wij moeten overgaan tot de goedkeuring van de agenda voor de vergadering van volgende week.
Y a-t-il une observation à ce sujet? (Non)
Zijn er dienaangaande opmerkingen? (Nee)
En conséquence, l'ordre du jour est adopté.
Bijgevolg is de agenda aangenomen.
La séance est levée. Prochaine séance le jeudi 23 mars 2023 à 14 h 15.
De vergadering wordt gesloten. Volgende vergadering donderdag 23 maart 2023 om 14.15 uur.
La séance est levée à 23 h 05.
De vergadering wordt gesloten om 23.05 uur.
L'annexe est reprise dans une brochure séparée,
portant le numéro CRIV 55 PLEN 236 annexe. |
De bijlage is opgenomen in een aparte brochure
met nummer CRIV 55 PLEN 236 bijlage. |
DETAIL DES VOTES NOMINATIFS
|
DETAIL
VAN DE NAAMSTEMMINGEN
|
|
|
Vote
nominatif - Naamstemming: 001
Oui |
075 |
Ja |
Aouasti
Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu,
Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton
Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block
Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée
Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François,
De Vriendt Wouter, Dierick Leen, Flahaut André, Geens Koen, Goffin Philippe,
Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej
Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy
Marie-Colline, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen
Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin
Philippe, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi
Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie,
Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh
Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els,
Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst
Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Zanchetta
Laurence
Non |
044 |
Nee |
Arens Josy,
Boukili Nabil, Bury Katleen, Colebunders Gaby, Creyelman Steven, D'Amico
Roberto, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover
Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit Sophie,
Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich
Michael, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Hedebouw Raoul, Houtmeyers Katrien,
Loones Sander, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Pas
Barbara, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Ravyts Kurt, Roggeman Tomas, Safai
Darya, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van
der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Vindevoghel Maria, Warmoes
Thierry, Wollants Bert
Abstentions
|
007 |
Onthoudingen |
Anseeuw
Björn, Buysrogge Peter, Daems Greet, D'Haese Christoph, Gijbels Frieda, Raskin
Wouter, Van Vaerenbergh Kristien
Vote
nominatif - Naamstemming: 002
Oui |
107 |
Ja |
Aouasti
Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet
Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili
Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buyst Kim, Calvo Kristof,
Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet,
D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye
Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoortere Ortwin,
Depraetere Melissa, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter,
De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, Dewulf Nathalie, Dierick Leen, Dillen
Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Gilissen Erik, Goffin
Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire,
Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe,
Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens
Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter,
Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara,
Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier
Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert
Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben,
Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux
Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef,
Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van
Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne,
Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert,
Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions
|
020 |
Onthoudingen |
Anseeuw
Björn, Buysrogge Peter, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, De Roover
Peter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Francken Theo, Freilich Michael,
Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Raskin
Wouter, Roggeman Tomas, Safai Darya, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim,
Van Vaerenbergh Kristien, Wollants Bert
Vote
nominatif - Naamstemming: 003
Oui |
124 |
Ja |
Anseeuw
Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour
Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure
Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge
Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet
Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De
Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine,
Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen,
Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De
Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit
Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Dillen Marijke,
Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels
Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa,
Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée
Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri
Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Liekens Goedele, Marghem
Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia,
Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît,
Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime,
Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky,
Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent,
Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric,
Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt
Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt
Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta,
Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne,
Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert,
Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta
Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |
Vote nominatif - Naamstemming: 004
Oui |
091 |
Ja |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
033 |
Onthoudingen |
Bury Katleen, Buysrogge Peter, Creyelman Steven, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dillen Marijke, Francken Theo, Freilich Michael, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Pas Barbara, Ponthier Annick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Vaerenbergh Kristien, Vermeersch Wouter, Wollants Bert
Vote nominatif - Naamstemming: 005
Oui |
127 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |
Vote nominatif - Naamstemming: 006
Oui |
125 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |
Vote nominatif - Naamstemming: 007
Oui |
127 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |
Vote nominatif - Naamstemming: 008
Oui |
115 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, Creyelman Steven, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
010 |
Nee |
Boukili Nabil, Colebunders Gaby, D'Amico Roberto, De Vuyst Steven, Hedebouw Raoul, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Abstentions |
001 |
Onthoudingen |
Daems Greet
Vote nominatif - Naamstemming: 009
Oui |
088 |
Ja |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
030 |
Nee |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Francken Theo, Freilich Michael, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Roggeman Tomas, Safai Darya, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Wollants Bert
Abstentions |
007 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Buysrogge Peter, D'Haese Christoph, Gijbels Frieda, Lachaert Egbert, Raskin Wouter, Van Vaerenbergh Kristien
Vote nominatif - Naamstemming: 010
Oui |
107 |
Ja |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, Dewulf Nathalie, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Gilissen Erik, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
020 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Buysrogge Peter, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, De Roover Peter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Francken Theo, Freilich Michael, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Raskin Wouter, Roggeman Tomas, Safai Darya, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Vaerenbergh Kristien, Wollants Bert
Vote nominatif - Naamstemming: 011
Oui |
031 |
Ja |
Arens Josy, Boukili Nabil, Bury Katleen, Colebunders Gaby, Creyelman Steven, D'Amico Roberto, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Fonck Catherine, Gilissen Erik, Hedebouw Raoul, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Pas Barbara, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Ravyts Kurt, Rohonyi Sophie, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
073 |
Nee |
Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Vriendt Wouter, Dierick Leen, Flahaut André, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Abstentions |
021 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Buysrogge Peter, Daems Greet, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, De Roover Peter, De Smet François, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Francken Theo, Freilich Michael, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Raskin Wouter, Roggeman Tomas, Safai Darya, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Wollants Bert
Vote nominatif - Naamstemming: 012
Oui |
076 |
Ja |
Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François, De Vriendt Wouter, Dierick Leen, Flahaut André, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
040 |
Nee |
Boukili Nabil, Bury Katleen, Colebunders Gaby, Creyelman Steven, D'Amico Roberto, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Francken Theo, Freilich Michael, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Hedebouw Raoul, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Roggeman Tomas, Safai Darya, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wollants Bert
Abstentions |
011 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Arens Josy, Buysrogge Peter, Daems Greet, D'Haese Christoph, Fonck Catherine, Gijbels Frieda, Matz Vanessa, Prévot Maxime, Raskin Wouter, Van Vaerenbergh Kristien
Vote nominatif - Naamstemming: 013
Oui |
074 |
Ja |
Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Vriendt Wouter, Dierick Leen, Flahaut André, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
026 |
Nee |
Boukili Nabil, Bury Katleen, Colebunders Gaby, Creyelman Steven, D'Amico Roberto, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Hedebouw Raoul, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Abstentions |
026 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Arens Josy, Buysrogge Peter, Daems Greet, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, De Roover Peter, De Smet François, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Matz Vanessa, Prévot Maxime, Raskin Wouter, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Vaerenbergh Kristien, Wollants Bert
Vote nominatif - Naamstemming: 014
Oui |
017 |
Ja |
Beke Wouter, Bury Katleen, Creyelman Steven, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Non |
110 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |
Vote nominatif - Naamstemming: 015
Oui |
030 |
Ja |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Francken Theo, Freilich Michael, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Roggeman Tomas, Safai Darya, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Wollants Bert
Non |
090 |
Nee |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Abstentions |
007 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Beke Wouter, Buysrogge Peter, D'Haese Christoph, Gijbels Frieda, Raskin Wouter, Van Vaerenbergh Kristien
Vote nominatif - Naamstemming: 016
Oui |
030 |
Ja |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Francken Theo, Freilich Michael, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Roggeman Tomas, Safai Darya, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Wollants Bert
Non |
090 |
Nee |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buyst Kim, Calvo Kristof, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Abstentions |
006 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Buysrogge Peter, D'Haese Christoph, Gijbels Frieda, Raskin Wouter, Van Vaerenbergh Kristien
Vote nominatif - Naamstemming: 017
Oui |
109 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
016 |
Onthoudingen |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Vote nominatif - Naamstemming: 018
Oui |
016 |
Ja |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Non |
111 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |
Vote nominatif - Naamstemming: 019
Oui |
030 |
Ja |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Francken Theo, Freilich Michael, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Roggeman Tomas, Safai Darya, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Wollants Bert
Non |
090 |
Nee |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depraetere Melissa, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Abstentions |
006 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Buysrogge Peter, D'Haese Christoph, Gijbels Frieda, Raskin Wouter, Van Vaerenbergh Kristien
Vote nominatif - Naamstemming: 020
Oui |
110 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Vriendt Wouter, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
001 |
Nee |
Leysen Christian
Abstentions |
016 |
Onthoudingen |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Vote nominatif - Naamstemming: 021
Oui |
011 |
Ja |
Boukili Nabil, Colebunders Gaby, D'Amico Roberto, De Vuyst Steven, Hedebouw Raoul, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Rohonyi Sophie, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
093 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Vriendt Wouter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
022 |
Onthoudingen |
Arens Josy, Bury Katleen, Creyelman Steven, Daems Greet, Depoortere Ortwin, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Fonck Catherine, Gilissen Erik, Matz Vanessa, Pas Barbara, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Vote nominatif - Naamstemming: 022
Oui |
015 |
Ja |
Arens Josy, Boukili Nabil, Colebunders Gaby, D'Amico Roberto, De Vuyst Steven, Fonck Catherine, Hedebouw Raoul, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Prévot Maxime, Rohonyi Sophie, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
094 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Vriendt Wouter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
018 |
Onthoudingen |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Daems Greet, Depoortere Ortwin, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Vote nominatif - Naamstemming: 023
Oui |
011 |
Ja |
Boukili Nabil, Colebunders Gaby, D'Amico Roberto, De Vuyst Steven, Hedebouw Raoul, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Rohonyi Sophie, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
091 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Vriendt Wouter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Francken Theo, Freilich Michael, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
022 |
Onthoudingen |
Arens Josy, Bury Katleen, Creyelman Steven, Daems Greet, Depoortere Ortwin, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Fonck Catherine, Gilissen Erik, Matz Vanessa, Pas Barbara, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Vote nominatif - Naamstemming: 024
Oui |
031 |
Ja |
Arens Josy, Boukili Nabil, Bury Katleen, Colebunders Gaby, Creyelman Steven, D'Amico Roberto, Depoortere Ortwin, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Fonck Catherine, Gilissen Erik, Hedebouw Raoul, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Pas Barbara, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Ravyts Kurt, Rohonyi Sophie, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
093 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Vriendt Wouter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
002 |
Onthoudingen |
Daems Greet, De Smet François
Vote nominatif - Naamstemming: 025
Oui |
011 |
Ja |
Boukili Nabil, Colebunders Gaby, D'Amico Roberto, De Vuyst Steven, Hedebouw Raoul, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Rohonyi Sophie, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
094 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Vriendt Wouter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Safai Darya, Scourneau Vincent, Segers Ben, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert
Abstentions |
018 |
Onthoudingen |
Bury Katleen, Creyelman Steven, Daems Greet, Depoortere Ortwin, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Joris, Dewulf Nathalie, Dillen Marijke, Gilissen Erik, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Samyn Ellen, Sneppe Dominiek, Troosters Frank, Van Grieken Tom, Vermeersch Wouter
Vote nominatif - Naamstemming: 026
Oui |
010 |
Ja |
Boukili Nabil, Colebunders Gaby, D'Amico Roberto, De Vuyst Steven, Hedebouw Raoul, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry
Non |
110 |
Nee |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Cornet Cécile, Creyelman Steven, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Francken Theo, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Roggeman Tomas, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Abstentions |
002 |
Onthoudingen |
Daems Greet, De Smet François
Vote nominatif - Naamstemming: 027
Oui |
107 |
Ja |
Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buyst Kim, Calvo Kristof, Chanson Julie, Colebunders Gaby, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, Dewulf Nathalie, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Geens Koen, Gilissen Erik, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
020 |
Onthoudingen |
Anseeuw Björn, Buysrogge Peter, Dedecker Jean-Marie, Depoorter Kathleen, De Roover Peter, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Francken Theo, Freilich Michael, Gijbels Frieda, Goethals Sigrid, Houtmeyers Katrien, Loones Sander, Raskin Wouter, Roggeman Tomas, Safai Darya, Van Bossuyt Anneleen, Van der Donckt Wim, Van Vaerenbergh Kristien, Wollants Bert
Vote nominatif - Naamstemming: 028
Oui |
121 |
Ja |
Anseeuw Björn, Aouasti Khalil, Arens Josy, Bacquelaine Daniel, Beke Wouter, Ben Achour Malik, Bihet Mathieu, Bogaert Hendrik, Bombled Christophe, Bonaventure Chanelle, Boukili Nabil, Briers Jan, Burton Emmanuel, Bury Katleen, Buysrogge Peter, Buyst Kim, Chanson Julie, Cornet Cécile, Creyelman Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Block Maggie, De Caluwé Robby, Dedecker Jean-Marie, De Jonge Tania, de Laveleye Séverine, Delizée Jean-Marc, De Maegd Michel, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Depoortere Ortwin, Depraetere Melissa, De Roover Peter, De Smet François, De Spiegeleer Pieter, De Vriendt Wouter, De Vriendt Joris, De Vuyst Steven, De Wit Sophie, Dewulf Nathalie, D'Haese Christoph, Dierick Leen, Dillen Marijke, Flahaut André, Fonck Catherine, Freilich Michael, Geens Koen, Gijbels Frieda, Gilissen Erik, Goethals Sigrid, Goffin Philippe, Hanus Mélissa, Hedebouw Raoul, Hennuy Laurence, Houtmeyers Katrien, Hugon Claire, Jiroflée Karin, Kir Emir, Laaouej Ahmed, Lachaert Egbert, Lacroix Christophe, Lanjri Nahima, Leoni Leslie, Leroy Marie-Colline, Leysen Christian, Liekens Goedele, Loones Sander, Marghem Marie-Christine, Matz Vanessa, Mertens Peter, Moscufo Nadia, Muylle Nathalie, Özen Özlem, Parent Nicolas, Pas Barbara, Piedboeuf Benoît, Pillen Jasper, Pisman Kathleen, Pivin Philippe, Ponthier Annick, Prévot Maxime, Prévot Patrick, Raskin Wouter, Ravyts Kurt, Reuter Florence, Reynaert Vicky, Rigot Hervé, Rohonyi Sophie, Safai Darya, Samyn Ellen, Scourneau Vincent, Segers Ben, Sneppe Dominiek, Taquin Caroline, Thémont Sophie, Thiébaut Eric, Tillieux Eliane, Troosters Frank, Vajda Olivier, Vanbesien Dieter, Van Bossuyt Anneleen, Van den Bergh Jef, Vandenbroucke Joris, Vandenput Tim, Van der Donckt Wim, Van Grieken Tom, Van Hecke Stefaan, Vanpeborgh Gitta, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verduyckt Kris, Verhaert Marianne, Verhelst Kathleen, Verherstraeten Servais, Vermeersch Wouter, Vicaire Albert, Vindevoghel Maria, Warmoes Thierry, Wilmès Sophie, Wollants Bert, Zanchetta Laurence
Non |
000 |
Nee |
Abstentions |
000 |
Onthoudingen |