...

Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0447 - Zittingsperiode : 55


Auteur Samuel Cogolati, Ecolo-Groen (07244)
Departement Vice-eersteminister en Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen
Sub-departement Buit., Eur. Zaken Buit. Handel, FCI
Titel Hardhandig optreden tegen demonstraties in Cuba (MV 19969C).
Datum indiening10/09/2021
Taal F
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum15/10/2021

 
Vraag

Op 11 juli 2021 vonden er in Cuba spontane manifestaties plaats, die beantwoord werden met internetonderbrekingen, willekeurige arrestaties, buitensporig machtsvertoon, met name door politieagenten die de betogers onder vuur namen, en talloze verdwijningen. Elk volk heeft het recht om op een vreedzame manier zijn mening te uiten en elke regering heeft de plicht om nota te nemen van de redenen voor deze uiting van onvrede. 1. Hoe heeft België gereageerd op de alarmerende onderdrukking van deze maatschappelijke protestbeweging? Heeft België beslist om het buitenlandbeleid van Joe Biden met betrekking tot Cuba na te volgen? Zult u de Cubaanse regering ter verantwoording roepen over de redenen waarom de mensen op straat gekomen zijn? Het zijn immers maatschappelijke eisen die tot deze betoging geleid hebben, ingegeven door een uitzonderlijk zware economische crisis, die gepaard gaat met een tekort aan voedings- en geneesmiddelen, en met de ineenstorting van het gezondheidssysteem. 2. Wanneer zullen de volgende politieke besprekingen met Cuba plaatsvinden die respectievelijk over duurzame ontwikkeling en over de eerbiediging van de mensenrechten zullen handelen? Welke rol ziet België in dat verband voor de EU weggelegd om van de Cubaanse regering te eisen dat ze de maatschappelijke en gezondheidscrisis die het land in haar greep houdt, ernstig aanpakt? Zal ons land vragen dat de EU economische sancties oplegt indien er in de nabije toekomst geen verbetering komt op maatschappelijk, economisch en politiek vlak? 3. Hoe betrekt u de democratische Cubaanse oppositie en de onafhankelijke Europese en Cubaanse middenveldorganisaties bij de politieke besprekingen over Cuba, ook al stemt de Cubaanse overheid daar niet mee in?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B063
Publicatiedatum 20/09/2021, 20202021
Antwoord

Mijn kabinetschef heeft op 22 juli 2021 met de Cubaanse ambassadeur gesproken om onze bezorgdheid uit te spreken over deze gebeurtenissen en onze inzet voor de vrijheid om vreedzaam te betogen en voor de vrijheid van meningsuiting. Ook het lot van de gevangenen en het herstel van de communicatiemiddelen kwamen aan bod. We moedigen de Cubaanse autoriteiten aan om naar de grieven van de bevolking te luisteren en om ruimte te creëren voor een dialoog met de kritische stemmen van het maatschappelijk middenveld. We zullen in nauw overleg met onze ambassade in Havana aandacht besteden aan de ontwikkeling van de situatie ter plaatse. De dialoog tussen de EU en Cuba over duurzame ontwikkeling zal normaal gesproken in november plaatsvinden en tegen het einde van het jaar zal een nieuwe algemene politieke dialoog plaatsvinden. Maar de exacte data moeten in dit stadium nog worden bevestigd. De Mensenrechtendialoog vond plaats op 26 februari, dus een nieuwe editie zal pas volgend jaar plaatsvinden. In dit stadium verkiest ons land de weg van de dialoog. België onderneemt actie in het kader van de EU, in het bijzonder in het kader van de Overeenkomst inzake Politieke Dialoog en Samenwerking tussen de EU en Havana. Het is binnen dit kader, en afhankelijk van de ontwikkeling van de situatie, dat we samen met onze EU-partners over passende maatregelen zullen beslissen. Tijdens de persconferentie na de Raad Buitenlandse Zaken van 12 juli, heeft HV/VV EU Josep Borrell aangedrongen op het recht van het Cubaanse volk om vreedzaam hun mening te uiten en riep hij op de regering om vreedzame protesten toe te staan en te luisteren naar de boodschap van de demonstranten. Op 13 juli werd de situatie in Cuba besproken in de EU-COLAC-werkgroep. Op 20 juli heeft de werkgroep zich opnieuw gebogen over de situatie in Cuba, die specifiek wordt geëvalueerd. Er is geen voorstel voor economische sancties. Die zouden de economische situatie en de tekorten voor de bevolking nog kunnen verergeren. België en de EU dringen bij de Cubaanse autoriteiten aan op de deelname van onafhankelijke Europese en Cubaanse maatschappelijke organisaties aan de dialogen en zullen daar ook in de toekomst blijven op aandringen. In de marge van de laatste mensenrechtendialoog vond een seminar plaats met het maatschappelijk middenveld. De EU spant zich consequent in om de dialogen met Cuba zo open en inclusief mogelijk te maken.

 
Eurovoc-hoofddescriptorBUITENLANDS BELEID
Eurovoc-descriptorenCUBA | RECHT TOT BETOGEN | VRIJHEID VAN MENINGSUITING | BUITENLANDS BELEID | GEWELD